Knap halvdelen af de 27 it-folk, der i sidste uge blev sigtet for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med store it-indkøb, vil fredag forsøge at overtale Retten i Glostrup til at nedlægge navneforbud i sagen.
Et navneforbud betyder, at medier og andre ikke må nævne hverken deres navne eller andre oplysninger, der kan gøre, at offentligheden identificerer dem i forbindelse med sagen.
Advokat Peter Trudsø, der repræsenterer en række af de sigtede, siger til sitet Finans.dk, at sigtelserne er voldsomme for de mistænkte personer, der i sidste uge blev overrasket af politi-razzia, anholdelse og afhøring.
"Det er nogle pæne og ordentlige mennesker med fast arbejde og en ren straffeattest., Det er ret indgribende at blive sigtet for bestikkelse," siger han til Finans.
De 27 sigtede har alle siddet eller sidder i indflydelsesrige stillinger i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Forsvarets Efterretningstjeneste, DSB og Københavns Kommune.
De risikerer alle at komme i fængsel i længere tid, hvis de findes skyldige.
Det kan du læse mere om her: Så hård kan straffen blive: Offentligt ansatte risikerer at ryge i fængsel i it-bestikkelsessag
Bagmandspolitiet har fra begyndelsen af sagen understreget, at det er langt fra sikkert, at de sigtede kendes skyldige.
Morten Niels Jakobsen, der er chef i Bagmandspolitiet, meddelte således i forbindelse med anholdelserne 21. juni , at de pågældende er blevet sigtet for at sikre, at 'hver sten bliver vendt,' meddeler han.
Du kan læse mere om en sigtets rettigheder her.
"Det er vigtigt at understrege, at der i det videre forløb kan komme oplysninger frem blandt andet fra de mistænkte, der betyder, at sigtelserne ikke kan opretholdes," sagde Morten Niels Jakobsen dengang.
'Gaver' for tusinder af kroner
Her er de sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af forskellige former for elektronik - tablet-computere, smartphones og lignende - for mellem 4.000 kroner og 50.000 kroner i forbindelse med indgåelse af indkøbsaftaler med en stor it-leverandør.
Det er tidligere kommet frem, at det drejer sig om Atea, og at sagen er udsprunget af den store bestikkelsessag i Region Sjælland, der har ført til sigtelse og bortvisning af flere højtplacerede personer i den danske it-verden.
Den sag kan du læse mere om i boksen øverst til højre.
Også i denne sag er der nedlagt navneforbud. Men flere af de sigtede har tidligere selv stået frem og givet deres udlægning af sagen. Det gælder eksempelvis Ateas direktør, Morten Felding, og direktør i 3A-it, Peter Trans.
Atea har fornylig meddelt, at selskabet i kølvandet på den store Region Sjælland-sag har bistået bagmandspolitiet med efterforskningen i sagen.
Det kan betyde, at de 27 nu sigtede it-folk først har modtaget 'gaver' fra Atea i forbindelse med handel med selskabet, som altså dernæst selv har udleveret deres navne til politiet.
Computerworld har flere gange forsøgt at få Atea til at forklare, hvordan dette hænger sammen, men Atea har blankt afvist at medvirke til dette.
Det kan du læse mere om her: Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?
Læs også:
Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle