Online-giganten Google kan efter 11 års kamp mod skribentforeningen Authors Guild trække sig sejrrigt ud af opgøret om indscannede bøger i Google Books-projektet.
Sagen har nu været prøvet i den amerikanske Højesteret, som ikke tillader Authors Guild at appellere afgørelsen.
Dermed ender det hele med, at Google Books' har lov til at scanne dele af bøger ind i en søgbar database, så folk kunne lede efter og læse i millionvis af titler i Google-universet.
Authors Guild-foreningen havde ellers argumenteret for, at Googles bog-indscanninger underminerede forfatternes indtjeningsmuligheder.
Men dommerne lagde vægt på, at Google kun gengiver dele af de enkelte værker.
Det skriver BBC.
Google-glæde over sejr
Online-selskabet indledte sine bogindscanninger i 2004, og året efter blev Google så sagsøgt af Authors Guild for at have brudt forfatternes ophavsret.
Hvis skribentforeningen havde fået medhold i sine anklager, kunne affæren have kostet Google milliardvis af kroner for brud på forfatternes ophavsret i sine millionvis af titler.
Men sådan udviklede sagen sig ikke, og hos Google vækker det naturligvis stor glæde, at der endelig er lagt lykkeligt låg på sagen.
"Vi er taknemmelige for, at retten har accepteret beslutningen fra appeldomstolen, som konkluderede, at Google Books er [...] i overensstemmelse med ophavsretsloven," lyder det fra en Google Books-talsperson.
Tror stadig på ophavsretten
Hos Authors Guild er stemningen noget mere nedslået ovenpå nederlaget, som tog lige over et årti at få endelig fastslået.
"Vi troede dengang, og vi tror fortsat på, at forfatterne skulle have været kompenseret, når deres arbejde bliver kopieret til kommercielt brug," lyder det fra organisationens præsident, Roxana Robinson, på skribentforeningens hjemmeside.
Googles langvarige juridiske vej til sejren har dog ikke været brolagt med lutter røde løbere, som du blandt andet kan læse mere om her: Dommer afviser forlig om Google Books
Læs også:
Her er Googles planer med bog-scanning i Danmark