TOPNYHED:Microsoft klar med ny direktion for den danske forretning: Her er de nye direktører

Artikel top billede

Computerworlds læsere har talt: Her er Årets It-fuser 2015

Med flere stemmer end hele resten af feltet tilsammen ligger vinderen af Årets It-fuser på den sikreste førsteplads i Computerworld's historie. Læs vinderinterviewet her.

Go big or go home baby!

Ordene kom fra Michael Dell i september i år.

Og man kan næsten tro, at Skat lyttede til it-guruen. For med mere end dobbelt så mange stemmer som den nærmeste konkurrent brager Skat og EFI-skandalen direkte ind på vinderpodiet i Årets It-fuser 2015.

Ikke mindre end 51 procent af stemmerne fra Computerworld's læsere er tilfaldet EFI-fadæsen.

Det giver Skat samt direktøren for det hele, Jesper Rønnow, den sikreste førsteplads i Computerworld's historie.

De andre konkurrenter i feltet skal have den helt store kikkert frem for at se op til førstepladsen.

På anden pladsen har Rigspolitiets 19 år lange udbudskaos med sine 21 procent af stemmerne ikke engang halvt så mange stemmer som EFI.

På en uglorværdig tredjeplads finder vi Atea/region Sjælland-bestikkelsessagen med 20 procent af stemmerne.

10 års fadæse

Men ingen af de sager kan altså nærme sig EFI's status. Og det er ikke så svært at forstå.

EFI blev seks år forsinket og kostede på sine små 10 år fra idé til implementeret og kuldsejlet system millioner i udvikling og milliarder i forældede gældsposter.

Allerede før Accenture havde fået et tocifret millionbeløb for at fortælle, hvad der i forvejen blev hvisket i krogene, stod det klart for de fleste: EFI var en fiasko og stod ikke til at redde.

Årets it-fuser er ikke for sjov

Nomineringen af en it-fuser handler ikke om at gøre nar eller pege fingre.

Når Computerworld år efter år beder sine læsere om at vælge en fuser fra det forløbne år, er det for at belyse, hvad it-branchen kan gøre, for at blive bedre.

Og noget tyder på, at årets vinder faktisk kan føre til forbedringer.

Jesper Rønnow understreger selv i sit vinderinterview, at Skat fremover vil fokusere på skalerbarhed og faseopdeling. Og det lader til, at der er hold i de udtalelser. Skatteministeriet har for nylig åbnet et udbud om et midlertidigt inddrivelsessystem, som skal hjælpe Skat med at kradse penge ind frem til 2019.

I pressemeddelelsen fra Skatteministeriet lægges der vægt på, at det nye midlertidige system skal løse "grundlæggede behov på inddrivelsesområdet."

En formulering, som giver håb for at Skat vil lytte til det efterhånden 14 år gamle råd fra den såkaldte Bonneruprapport, som undersøgte kuldsejlede offentlige it-projekter: Keep it simple.

Læs også: Skat indfører ny metode for at undgå at nyt kæmpe it-system flopper som EFI

Vinderen taler ud

Jesper Rønnow, direktør i Skat. Hvordan har I det i Skat med at være Årets It-fuser 2015?

"Det er en pris, vi gerne ville have undværet, men jeg forstår sådan set godt bladets læsere. Den korte konklusion er, at EFI ikke var klar til at blive idriftsat tilbage i efteråret 2013. Systemet var ikke testet godt nok og havde alvorlige problemer med blandt andet håndtering af data og lovligheden i de automatiske inddrivelsesskridt. Vurderingen er også, at EFI realistisk set aldrig vil komme til at fungere, som det var tænkt for 10 år siden."

Hvad betyder det, at det er Computerworlds læsere, altså Danmarks it- og erhvervsfolk, som har kåret Skat?

"Det betyder selvfølgelig noget for Skat, hvordan vores omverden ser på os - også hvordan Computerworlds læsere ser på os. Tillid til skattemyndighederne og vores evne til at udvikle os digitalt er en vigtig basis for, at vi kan løse vores samfundsopgave. At vi opgiver en så stor satsning som EFI, bidrager jo ikke til billedet af, at vi har styr på den digitale udvikling, selv om vi faktisk også har projekter, der går godt."

EFI har jo kostet millioner til leverandører og milliarder i forældet gæld og et samlet folketing har vedtaget en særlov, som udsætter forældelse af gæld til det offentlige. Hvor mange penge ender regningen for EFI på?

"Det er der ingen, der ved endnu. Men det er et stort beløb."

Hvordan synes du, at Skat har klaret sine opgaver det seneste år?

"2015 har været et hårdt år. Der findes ingen lette løsninger ud af de problemer, vi ved, vi har, blandt andet med vores legacy-systemer. Vi har løst vores opgave i forhold til det skatteprovenu, der er opkrævet i 2015, men det er åbenbart, at vi ikke har løst vores opgave med inddrive gæld til det offentlige."

Hvordan vil Skat undgå fremtidige skandaler som EFI?

"Vi er allerede i gang i vores nyere udviklingsprojekter med helt andre arbejdsmetoder, end det der var standarden for 10 år siden, da arbejdet med EFI blev påbegyndt. Agilitet, skalerbarhed og faseopdeling er nogle af ingredienserne, en modernisering af leverandørsamarbejdet vil også være en af de ting, vi kigger dybere i. Hertil kommer en reorganisering af vores it-område, så det bliver mere forretningsvendt sammen med en opkvalificering på kompetencerne og projektledelsen i systemudviklingen."

Der er jo kommet et stort fokus på bedre processer omkring it-projekter i Skat. Er det her sidste gang vi ser Skat som årets it-fuser?

"Det håber jeg sandelig."

Da vi talte sammen i september, sagde du, at du skulle tale med Jan Topp Rasmussen om, hvorvidt han havde været inkompetent eller vildledt dig. Har I haft den snak, og hvad kom der ud af den?

"Det billede, der blev præsenteret for mig af EFI, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet. Jan Topp Rasmussen er fratrådt sin stilling som direktør for Skats it-område. Stillingen som direktør for it bliver derfor slået op lige efter nytår, og jeg håber, at der er kandidater derude som har lyst til at prøve kræfter med jobbet. Udfordringer er der i hvert fald nok af. Ud over det har jeg ingen kommentarer til de samtaler, jeg har haft med Jan Topp."

Du har jo modtaget en bonus for iværksættelsen af EFI. Synes du, at de 100.000 kroner er velfortjent?

"EFI er et ud af flere elementer, der indgik i grundlaget for min bonus, det kan man se mere om i min resultatlønskontrakt, som er offentlig tilgængelig her. Om det er velfortjent, er der jo andre der har haft meninger om. Det ændrer ikke ved, at jeg har modtaget en bonus, og hvis min opdragsgiver synes det skal være anderledes fremadrettet, så er det jo det."

Læs også: Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere