Fremtidens skærm er flad og lavet af plastic

OLED (Organic Light-Emitting Diodes) er en spændende ny teknologi, der forventes at erstatte LCD-teknologien til brug for flade skærme. OLED-skærme kan laves af tynde lag plastic-materialer, og de er derfor så fleksible, at de kan bøjes.

Teknologi

Mange virksomheder såsom IBM og Kodak forsker i teknologier til at gøre flade skærme mere brugervenlige og fleksible. En af disse teknologier er OLED, der er lysdioder fremstillet af plasticmaterialer. Hele skærme kan fremstilles af plastic, og dermed kan vægten nedbringes, hvilket gør skærmene mere fleksible.

Så tynd kan en OLED-skærm være.
Da OLED til forskel fra LCD selv frembringer lys, kan disse plastic-skærme læses under alle lysforhold, eksempelvis direkte sollys, og de bruger cirka 75 procent mindre energi end LCD-skærme. OLED-skærme bruger færre materialer og ikke mindst billigere materialer end LCD skærme. Ved at bruge en OLED-skærm fremfor en LCD-skærm, vil farverne blive meget flottere. Andre fordele ved OLED skærme er at de kan være meget tynde, og at betragtningsvinklen kan være helt op til 160 grader stor.

En OLED-skærm er en elektronisk enhed, der er lavet ved at placere en række tynde plasticlag mellem to ledere. Når der påtrykkes en spænding på cirka fem volt til enheden, vil der blive udsendt et lysskær fra dioderne. Strukturen af lagene samt valg af ledere er designet for at maximere mængden af lys, der kommer ud fra OLED-enheden. Ved at tilføre det lysudsendende lag en mængde af fluorescerende molekyler, kan man øge effektiviteten af lysudstrålingen og få kontrol over farverne.

Da OLED-skærme er meget robuste, kan de bruges i bærbare enheder såsom digitale videokameraer, dvd-afspillere og lommecomputere.

To typer

Som med LCD-skærme findes der to typer af OLED-skærme, nemlig passiv matrix og aktiv matrix.

De første OLED-skærme blev betegnet passive matrix skærme. En passiv matrix skærm består af en matrix (array) af organiske lysdioder. For at få en diode til at lyse, skal den påtrykkes en spænding. Jo højere spænding, jo mere lys udsender dioden.

OLED-skærme med passiv matrix teknologi kan typisk opdateres 60 gange i sekundet, hvilket er i underkanten. Derfor vil der for fremtiden blive arbejdet mere med aktive matrix skærme, selvom passive matrix skærme er billigere.
Passiv matrix OLED'er benyttes allerede i bilradioer fra Pioneer, hvor skærmen viser trafikforhold fra de japanske hovedveje.

Et håndholdt tv med OLED skærm fra Kodak.
En aktiv matrix består lige som en passiv matrix af en matrix af organiske lysdioder, der hver er i forbindelse med en transistor (TFT - Thin Film Transistor). Transistoren kan præcist kontrollere mængden af spænding, der skal påtrykkes lysdioden. Der sendes altså information om, hvor meget en diode skal lyse direkte til transistoren. Transistoren lagrer denne information og kontrollerer herefter løbende spændingen til OLED'en. På denne måde er OLED'en aktiv hele tiden, og man undgår de meget høje strømstyrker, som er nødvendige i en passiv matrix skærm. Aktiv matrix skærme er bedre til at vise videofilm og farver end passive matrix skærme.

Sony har udviklet en 13-tommers aktiv matrix skærm, der er lidt tykkere end et almindeligt kreditkort. Sony forventer, at dette kan blive fremtidens tv-skærm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere