Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Fremtidens skærm er flad og lavet af plastic

OLED (Organic Light-Emitting Diodes) er en spændende ny teknologi, der forventes at erstatte LCD-teknologien til brug for flade skærme. OLED-skærme kan laves af tynde lag plastic-materialer, og de er derfor så fleksible, at de kan bøjes.

Teknologi

Mange virksomheder såsom IBM og Kodak forsker i teknologier til at gøre flade skærme mere brugervenlige og fleksible. En af disse teknologier er OLED, der er lysdioder fremstillet af plasticmaterialer. Hele skærme kan fremstilles af plastic, og dermed kan vægten nedbringes, hvilket gør skærmene mere fleksible.

Så tynd kan en OLED-skærm være.
Da OLED til forskel fra LCD selv frembringer lys, kan disse plastic-skærme læses under alle lysforhold, eksempelvis direkte sollys, og de bruger cirka 75 procent mindre energi end LCD-skærme. OLED-skærme bruger færre materialer og ikke mindst billigere materialer end LCD skærme. Ved at bruge en OLED-skærm fremfor en LCD-skærm, vil farverne blive meget flottere. Andre fordele ved OLED skærme er at de kan være meget tynde, og at betragtningsvinklen kan være helt op til 160 grader stor.

En OLED-skærm er en elektronisk enhed, der er lavet ved at placere en række tynde plasticlag mellem to ledere. Når der påtrykkes en spænding på cirka fem volt til enheden, vil der blive udsendt et lysskær fra dioderne. Strukturen af lagene samt valg af ledere er designet for at maximere mængden af lys, der kommer ud fra OLED-enheden. Ved at tilføre det lysudsendende lag en mængde af fluorescerende molekyler, kan man øge effektiviteten af lysudstrålingen og få kontrol over farverne.

Da OLED-skærme er meget robuste, kan de bruges i bærbare enheder såsom digitale videokameraer, dvd-afspillere og lommecomputere.

To typer

Som med LCD-skærme findes der to typer af OLED-skærme, nemlig passiv matrix og aktiv matrix.

De første OLED-skærme blev betegnet passive matrix skærme. En passiv matrix skærm består af en matrix (array) af organiske lysdioder. For at få en diode til at lyse, skal den påtrykkes en spænding. Jo højere spænding, jo mere lys udsender dioden.

OLED-skærme med passiv matrix teknologi kan typisk opdateres 60 gange i sekundet, hvilket er i underkanten. Derfor vil der for fremtiden blive arbejdet mere med aktive matrix skærme, selvom passive matrix skærme er billigere.
Passiv matrix OLED'er benyttes allerede i bilradioer fra Pioneer, hvor skærmen viser trafikforhold fra de japanske hovedveje.

Et håndholdt tv med OLED skærm fra Kodak.
En aktiv matrix består lige som en passiv matrix af en matrix af organiske lysdioder, der hver er i forbindelse med en transistor (TFT - Thin Film Transistor). Transistoren kan præcist kontrollere mængden af spænding, der skal påtrykkes lysdioden. Der sendes altså information om, hvor meget en diode skal lyse direkte til transistoren. Transistoren lagrer denne information og kontrollerer herefter løbende spændingen til OLED'en. På denne måde er OLED'en aktiv hele tiden, og man undgår de meget høje strømstyrker, som er nødvendige i en passiv matrix skærm. Aktiv matrix skærme er bedre til at vise videofilm og farver end passive matrix skærme.

Sony har udviklet en 13-tommers aktiv matrix skærm, der er lidt tykkere end et almindeligt kreditkort. Sony forventer, at dette kan blive fremtidens tv-skærm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere