En ekstern undersøgelse af Region Sjællands it-indkøb viser, at regionen i årevis har købt stort ind hos it-firmaet Atea uden at sende ordrerne i udbud.
Det skriver nyhedssitet Finans.dk
Regionen har på baggrund af den igangværende bestikkelsessag bedt konsulentfirmaet Rambøll gennemtrevle flere års it-indkøb.
Og selv om undersøgelsen først forventes færdig i slutningen af denne måned, kan Region Sjællands it-direktør, Per Buchwald,t allerede nu slå fast, at regionens indkøb hos Atea i vidt omfang er sket uden konkurrence.
Per Buchwaldt forklarer til Finans.dk, at han hidtil har haft den opfattelse, at regionens indkøb hos Atea foregik gennem SKI-aftaler.
"Det havde jeg fået at vide af min medarbejder (som i forbindelse med bestikkelsessagen er afskediget og underlagt navneforbud, red.). Men nu viser det sig, at virkeligheden nok har været en anden,« siger Per Buchwaldt.
»Vi må konstatere, at vi ikke har handlet i overensstemmelse med loven, for udbudsbekendtgørelsen siger, at vores anskaffelser skal konkurrenceudsættes, og det er de ikke blevet i tilstrækkelig grad,« siger han.
Årligt salg for 150 millioner
Ifølge finans.dk har Ateas omsætning ved salg til regionen årligt været på cirka 150 milioner kroner. Det svarer til godt to tredjedele af regionens samlede it-indkøb.
Rambøll undersøger også, om andre it-indkøb blev gennemført uden konkurrence, eller om regionen dermed har betalt for meget for sine indkøb.
»Som det ser ud nu, er det dog ikke det billede, der tegner sig,« lyder det fra Per Buchwaldt.
Lektor i konkurrenceret på CBS, Grith Ølykke, siger til Finans.dk, at de ulovlige kontrakter kan annulleres, og at regionen risikerer bøder for de indkøb, der allerede er gennemført.
Hverken Atea eller Statens og Kommunernes Indkøbs Service har ønsket at kommentere de nye oplysninger overfor Finans.dk.
Læs også:
Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af
Lydoptagelse i bestikkelsessag: Flere kunder havde særordning med Atea