Computerworld Summit 2015: I 25 år har danske virksomheder arbejdet med digitalisering på fundamentet af et ERP-system, men i dag understøtter denne arbejdsform ikke forretningens udvikling på en hensigtsmæssig måde.
"Vi er rigtig gode til det og det er både godt og skidt," fortæller Søren B. Sørensen, der er partner i konsulenthuset Devoteam, på Computerworlds Summit 2015-konference.
"Det betyder nemlig, at mange virksomheder har svært ved at omstille sig fra ERP-tankegangen til nutidens digitalisering af produkter, services og produktionsapparat."
For at få hul på den byld foreslår han, at man deler sin it-afdeling op i to enheder. En med fokus på driften og en med fokus på værdierne og innovationen.
"Det kræver simpelthen nye kompetencer for at få hul på forretningsværdierne. Når man først er kommet i gang, kan man så igen samle trådene i it-afdelingen," fortæller han.
Han mener, at ERP-løsningerne er meget fast forankret i supply chain-tankegangen, hvor det handler om sammenhængende processer, drift og effektivitet i et statisk miljø.
"I dag er det mindst lige så vigtigt at se på kunder, udvikling og brugervenlighed, det er ERP-tankegangen ikke så velegnet til."
Derfor skal posen altså rystes i it.
"Udfordringen er for det første at komme i gang og siden hen at kombinere de to via it. Det kræver en kulturændring og nye personer med nye egenskaber, derfor er mit foreslog altså, at man deler afdelingen op i en periode."
Ikke delt for altid
ERP-tankegangen handler om, at brugerne kommer til it med et behov, som så løses.
Det mønster skal brydes, så forretningstankegangen udvikles. Der skal implementeres nye arbejdsformer, hvor innovation er drivkraften.
"Min erfaring er, at det kræver nye folk i organisationen," siger Søren B. Sørensen.
"Folk, der kan bringe løsningerne tættere på brugerne i form af mobility og automatisering af processer."
Hvis man ikke tager forretningen alvorligt nok, så bryder den ud i egne løsninger.
"Vi ser ofte, at der opstår skygge-it, hvor forretningen finder sine egne løsninger. Det giver dårligere effektivitet og manglende sikkerhed."
Hvis du vil videre, skal du ikke lave om på ERP-tankegangen, men udvide med forretningserfaring, lyder hans analyse til de 500 deltagere på Computerworld Summit 2015.
Det nytter vel ikke noget, at der er to it-afdelinger, der ikke er sammenhængende?
"Nej, men for at komme i gang med at udvikle forretningen, så er det en metode til at opnå resultater. Så kan man sidenhen lægge de to enheder sammen igen. Elementer som arkitektur og sikkerhed skal selvfølgelig også være på plads."
Læs også:
Gode råd til forretningen: Det er kaos, der får din virksomhed til at overleve
Så er Computerworld Summit 2015 i gang: Skarpt fokus på de vigtigste it-trends