Den amerikanske regering har stoppet chips-fabrikanterne Intel og Nvidia fra at sælge processorer til brug i kinesiske supercomputere.
Mere specifikt af chipsalget blev forbudt, fordi den amerikanske regering frygter, at supercomputerne TianHe-1A og TianHe-2, hvor sidstnævnte er verdens hurtigste computer overhovedet, bliver brugt til udvikling og simulering af nukleare sprænglegemer.
I alt frygter den amerikanske regering, at fire kinesiske supercomputercentre bliver brugt til simulering af atomvåben-eksplosioner, uden at kommentere på, hvordan den er kommet frem til den konklusion.
Begge de kinesiske supercomputere arbejder begge med Intels Xeon-chips, mens TianHe-1A også benytter chipsæt fra Nvidia.
Det skriver CNN.
Umulig godkendelse
I Kina findes der i dag ifølge CNN omkring 250 atomsprænghoveder, mens de tilsvarende tal for USA og Rusland ligger på henholdsvis 1.642 og 1.643.
Hvis Intel og Nvidia skal genoptage kontakten og salget til de kinesiske supercomputercentre, skal virksomhederne igennem en speciel ansøgningsproces.
Hvis det viser sig, at chips skal benyttes i nogle af de kinesiske supercomputere, vil sådan en ansøgning så godt som sikkert resultere i et afslag, forlyder det fra det amerikanske handelsministerium.
Intel fastholder over for CNN og andre medier, at selskabet har handlet i overensstemmelse med de nye regler fra februar, mens Nvidia endnu ikke har ønsket at udtale sig om handelsblokaden.