Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Slut med dårligt mobil-signal: 700 Mhz-båndet åbnes for mobiltelefoni

700 MHz-frekvensbåndet åbnes for brug til mobilt bredbånd i 2020. Det betyder, at mobilhullerne i udkantsdanmark lukkes og hele Danmark får øget kapaciteten i nettet.

Et enigt folketing med SR-regeringen i spidsen har indgået en vækstaftale på it- og teleområdet, der blandt andet åbner for 700 Mhz-båndet til mobilt bredbånd fra 2020.

700 MHz bliver i dag benyttet til udsendelse af antenne-tv, og tv-tilladelserne udløber april 2020, og så kan det bruges til at sende langtrækkende mobilsignaler ud over de danske marker og klitter.

Læs også: Aftale på plads: Disse fire it-områder skal løfte væksten i hele Danmark

"Ved fra 2020 i stedet at anvende 700 MHz til mobilt bredbånd kan der opnås markant bedre dækning for borgere og virksomheder i tyndt befolkede områder, ligesom den samlede kapacitet i nettet vil blive øget. Det forventes at medføre produktivitetsforbedringer i samfundet," lyder det i den politiske aftaletekst.

Her tilføjes det, at Danmarks nabolande som Sverige, Tyskland, Storbritannien, Finland og Holland har også besluttet at frigive 700 MHz til mobilt bredbånd.

Auktion i 2019

Auktionen over 700 MHz-frekvensbåndet forventes at blive afholdt i 2019, hvor der vil være fokus fra det offentliges side på, at de interesserede teleselskaber kan dække borgere og virksomheder i yderområder.

Dette var også tilfældet i 4G-auktionen på 800 MHz, der løb af stablen i 2012.

Denne auktion har dog ikke endegyldigt løst problematikken med dårlige eller slet ingen forbindelser til internet og mobilnet ude i de danske yderområder, selvom antallet af husstande med adgang til 10 Mbit/s er steget markant i de senere år.

Skal opgradere på udstyr

Samtidig gør brugen af 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd det vanskeligere at modtage tv-signaler fra antenner, og derfor skal folk med antenner have opgraderet deres udstyr.

"For antenne-tv-seere betyder frigørelsen af 700 MHz og kravet om ibrugtagning af ny teknologi for bedst muligt at kunne udnytte de resterende tv-frekvenser, at opgraderingen vil blive fremskudt. De vil således inden 2020 skulle investere i et nyt tv-apparat eller supplerende modtageudstyr for fra 2020 fortsat at kunne modtage tv med antenne på ét eller flere af deres apparater," lyder det i aftalen.

Analysehuset Rambøll har i en rapport udarbejdet for Erhvervs- og Vækstministeriet og Kulturministeriet anslået, at opgraderingerne vil koste omkring 900 kroner per husstand.

Det oplyses i aftalen om vækstplan for digitalisering i Danmark, at der i de kommende frekvensauktioner med 1800 MHz i 2016, 900 MHz i 2018 og altså 700 MHz senest i 2019, bliver stillet dækningskrav til yderområderne.

Læs også:
Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere