Artikel top billede

Tidligere skattedirektør: Lad os droppe selskabsskatten i Danmark en gang for alle

Selskabsskatten er et opkrævnings-instrument, som tiden er løbet fra. Lad os derfor droppe selskabsskatten og i stedet lade virksomhedernes ansatte betale for velfærden, lyder et forslag fra tænketanken Cepos.

I den borgerlig-liberale tænketank Center for Politisk Studier - nok bedre kendt som Cepos - er der kun skuldertræk til overs for regeringens og EU's bestræbelser på at dæmme op for skattely.

EU's og regeringens ide med at komme skattely til livs udspringer ellers af, at flere store selskaber herunder multinationale it-virksomheder menes at sende penge over landegrænser til påståede moderselskaber i lavskattelande som Irland og Luxembourg.

Det kan gøres, fordi de placerer deres immaterielle rettigheder i moderselskaberne placeret i lavskattelande, og på den måde kan de undgå at betale fuld selskabsskat i et land som Danmark.

Du kan her selv se, hvor meget eller lidt it-giganterne betaler i selskabsskat herhjemme.

Folk forstår ikke selskabsskat

Cepos' analysechef og tidligere direktør i Skatteministeriet, Otto Brøns-Petersen, siger til Computerworld, at der med politikernes seneste udspil er tale om 'signalpolitik', der formentlig kun vil ramme udenlandske investorer i Danmark.

Mange mennesker har ifølge Otto Brøns-Petersen mere eller mindre forkerte antagelser, når de bliver forargede over, at store globale spillere betaler meget lidt eller slet ikke noget i selskabsskat i Danmark.

"Først og fremmest er det forkert at se på selskabsskattereglerne som om, det er en stor balje med huller i, som man skal have lukket. Og så er det også svært for almindelige mennesker at forstå, at selskabsskat er noget helt andet end om folks almindelige indkomstskat," siger Otte Brøns-Petersen.

Han understreger, at selskabsskatten modsat almindelig personskat er en skat på virksomheders indtjening - altså, hvor meget der står på bundlinjen efter diverse afskrivninger.

"De danske regler på området er meget strikse og også strammet løbende i de senere år senest med, at man kunne fjerne overskud ved at have store renteudgifter. Men faktisk er selskabsskat en skat, som virkeligheden er løbet fra, og derfor bør den afskaffes," lyder det fra Otto Brøns-Petersen.

Her forklarer han, at siden midten af 1980'erne er selskabsskatten halveret fra en procentsats på omkring 50 procent mod den nuværende sats på 24,5 procent i dag.

I runde tal bidrager selskabsskatten i Danmark med godt 50 milliarder kroner i den samlede skatteindsamling på lige knap 1.000 milliarder kroner.

Lad medarbejderne betale skatten

De tal viser jo bare, at selskaberne betaler en relativ lille del af velfærdsgildet. Hvorfor ikke hæve selskabsskatten, så virksomheder bidrager med mere end blot fem procent til samfundet?

"Det har jo været en gammel drøm at indføre ens selskabsskat i alle lande, så man kan undgå aggressiv skatteplanlægning, men det bliver næppe til noget, for det skal gøres på globalt niveau, hvis det skal have en effekt. Og det er en stærkt utopisk tanke. "

"Derimod er det velafprøvet, at når nogle lande har lav selskabsskat, så vil virksomhederne naturligvis flytte deres aktiviteter til disse områder. Og så vil man faktisk kunne opnå større skattegevinster på længere sigt."

Hvordan skal det forstås?

"Det bedste, man kunne gøre på globalt plan, er helt at droppe selskabsskatten. Og hvis politikerne ikke vil spare på udgifterne, så kan de i stedet hive skatteindtægterne hjem igennem moms og medarbejdernes indkomstskatter."

Så du foreslår altså, at virksomhederne skal slippe for at betale skat, mens det derimod vil være medarbejderne, der står for at betale endnu mere i skat?

"Allerede i dag er det reelt lønmodtagerne, som betaler selskabsskatten gennem lavere løn. Arbejdskraften i eksempelvis it-virksomheder er den mindst mobile faktor, og medarbejderne er meget mindre mobile end it-virksomhedernes investeringer, som jo bevæger sig over landegrænser hele tiden."

Den irske model

Men du foreslår stadig, at det skal være de menige medarbejdere i et land som Danmark, der betaler for virksomhedernes succes til Skat. Hvorfor det?

"Fordi de områder med ingen eller lav selskabsskat vil tiltrække virksomheder, og der vil være efterspørgsel efter medarbejdere. Så deres deres løn vil stige mere, end de kommer til at betale ekstra i skat."

Det er jo en teori, der er forsøgt afprøvet et sted som Irland, som nu er på fallittens rand?

"Ja, det er korrekt, men landets nuværende krise skyldes den globale bankkrise og et boligmarked i store problemer og ikke den lave selskabsskat. Faktisk er Irland et mønstereksempel på, at teorien virker."

Så lad os antage, at vi helt dropper selskabsskatten i Danmark. Hvad vil det betyde?

"Det vil skabe flere udenlandske investeringer og dermed også flere arbejdspladser i Danmark. Jeg tror derfor også, vi er på vej til en global afskaffelse af selskabsskatten. Det er bare et spørgsmål om, hvor hurtigt det kommer til at gå."

Læs også:
Skatteminister blæser til angreb: Vil lukke it-giganters smutvej til skattely i 2015

Apple står til gevaldigt skattesmæk på flere milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere