Artikel top billede

(Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Telebranchens opråb: Giv os længere bindingsperioder og drop gratis wifi

Teleindustriens investeringer i nye løsninger og bedre infrastruktur dykker voldsomt, og nu kræver branchen politisk handling. Blandt andet skal bindingsperioden forlænges, og gratis wifi i kommunerne skal droppes.

Længere bindingsperioder på mobilabonnementer og færre politiske initiativer, der fjerner incitamentet til nye investeringer.

Det er nogle af budskaberne fra den danske telebranche i forbindelse med, at der torsdag er samråd på Christiansborg om den problematiske situation i den danske telebranche. 

Det vakte stor opsigt, da en en rapport fra Erhvervsstyrelsen for nogen tid siden kortlagde situationen i den danske telebranche:

Både omsætningen og beskæftigelsen i branchen og investeringerne i ny infrastruktur bevæger sig nemlig i den forkerte retning.

De danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet var på knap 5,5 milliarder kroner i 2013.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

Her er de konkrete forslag

Derfor er både Dansk Industris ITEK og organisationen Teleindustrien nu klar med konkrete forslag til teleordførerne i Folketinget.

I et længere udspil fra DI, som du kan læse her (PDF), kan man blandt andet læse, at DI foreslår, at regeringen gør det til et selvstændigt fokusområde at fremme investeringerne i digital infrastruktur til glæde for den digitale vækst.

Herunder ønsker DI blandt andet, at man stopper med at sætte gang i initiativer, der "på den ene eller den anden måde underminerer det markedsbaserede princip," som den danske telepolitik bygger på.

Blandt andet nævnes diskussionerne om bredbånd på Bornholm og offentligt finansieret gratis wifi. 

"Senest har regeringen desuden i en vækstplan for turisme taget initiativ til, at kommunerne kan lave egne wifi-netværk i by og sommerhusområder."

"Disse ændrede politiske signaler skaber usikkerhed om fremtidige investeringer i såvel udkantsområder som i de indre byer og er derfor stærkt skadelige for investeringerne i digital infrastruktur," lyder det fra DI.

Længere bindingsperioder

I oplægget anbefales det også, at at man justerer afskrivningsreglerne for teleinvesteringer, da den årlige afskrivning af investeringer i infrastruktur, ifølge DI, er væsentlige højere i de øvrige nordiske lande.

Et konkret forslag er også, at man fra regeringens side gør telerselskabernes gravearbejde lettere.

"Samgravning kan sikres ved, at regeringen pålægger kommunerne, at de forud for tildelingen af gravetilladelser til væsentlige gravninger skal sikre, at den, der får gravetilladelsen, forud har annonceret gravningen, så andre har mulighed for at tilkendegive interesse i at være med i en samgravning."

Dansk Industri foreslår desuden, at man ændrer de tilladte bindingsperioder, så Danmarks regler på dette område i højere grad minder om de regler, man har i eksempelvis Norge og Sverige.

I nabolandene kan bindingsperioden være på op til 24 måneder, mens man i Danmark kun tillader seks måneder.

"Danske teleselskaber anbefaler derfor en forlængelse til 12 måneder som et moderat kompromis."

Endelige kommer DI-udspillet ikke overraskende ind på priserne for at opsætte mobilantenner på kommunale ejendomme og grunde.

"I dag er det visse steder svært at lave en bæredygtig businesscase for opstilling af mobilsendemaster i udkantsområder, og derved er der ikke incitament til at forbedre dækningen."

Kun industrien kan sikre investeringerne

Jakob Willer fra Teleindustrien skriver i en mail til Computerworld, at "vi har brug for massive investeringer i milliardklassen hvert eneste år for at sikre en god digital infrastruktur i Danmark. Det er alene industriens aktører, der kan sikre disse investeringer."

"Men det kræver stabile og forudsigelige rammevilkår - og en ambitiøs politik for at fjerne barrierer og stimulere efterspørgslen og anvendelsen af digitale tjenester."

Organisationen Teleindustrien foreslår blandt andet, at politikkerne sikrer "en rød tråd i telepolitikken, som handler om at sikre, at der er incitamenter til at investere i infrastruktur og til at være til stede og konkurrere på det danske telemarked."

Det anbefales også, at man rydder barrierer af vejen og undgår "indgreb og initiativer som fratager selskaber incitamenter til at investere" - herunder nævnes igen Bornholm og gratis wifi i kommunerne som udhensigtsmæssige politiske inititativer.

Endelig lyder to forslag fra Teleindustrien:

"At fastsætte klare rammer for kommunernes rolle og for, hvordan man gennem afgrænsede og målrettede initiativer kan sikre at infrastrukturen også kommer ud, hvor markedet ikke rækker - på måder, der ikke forvrider konkurrencen."

"At stimulere efterspørgslen - og sikre en nyttiggørelse af allerede eksisterende infrastruktur til fx telemedicinske løsninger, hjemmepleje og undervisning."

Læs også:

fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd

Magtskifte på bredbåndsmarkedet: Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier

Bundlede mobil- og bredbåndsløsninger storhitter: Men det har en pris




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere