Mobilproducenter er hamrende forudsigelige. Specielt Samsung.
Hvert år kommer de med en flagskibssmartphone, som sætter årets standarder for Android-telefonerne, og cirka et halvt år efter kommer der så en "mini-version" af selv samme telefon, som minder om flagskibsmodellen.
Det skete med Samsung Galaxy S3 og S3 Mini, S4 og S4 Mini og nu også S5 og S5 Mini.
Andre selskaber som for eksempel HTC gør det samme med sin One-serie. Sony har også en "mini-serie", som dog går under navnet "Compact". Også Apples iPhone 5C kan kaldes en "mini-telefon", da den kommer med forældet indmad og et billigere design.
Problemet med mini-telefoner er dog ofte, at de også giver en langt dårligere oplevelse end flagskibstelefonerne, og typisk er man bedre stillet med at købe sidste års model af samme smartphone, hvis ikke den mindre skærmstørrelse er et krav i sig selv.
Design
Helt efter bogen ligner Samsung Galaxy S5 Mini sin storebror, S5 efter et skud med en krympepistol. Kun få designforskelle har ramt telefonen, som desværre stadig har det samme plastik-syndrom, som S5'eren er født med.
Den 4,7 tommer store - eller i dette tilfælde lille - skærm er omkranset af den samme metal-lignende plastik som S5 og med samme prikkede plastik på bagsiden.
Plastikken giver telefonen en "billig" følelse, som er unødvendig og ikke retfærdig over for produktet. Desuden er plastikken lidt for let, hvilket blot understøtter den billige følelse.
Det er synd, for der er små detaljer i mobilen, som står lidt tilbage for plastikken. Blandt andet er telefonen IP67-certificeret, hvilket betyder, at den ligesom sin storebror, S5, er vandtæt ned til en meter i ferskvand i op til en halv time.
Men hvor tidligere Samsung-telefoner har haft en lille gummilap, som skulle sættes over MicroUSB-indgangen, har det koreanske firma denne gang formået at gøre selv USB-porten vandtæt.
Det er imponerende og godt design.
Optimistisk set skal det vandtætte design nok mest ses som et udtryk for, at du kan bruge den i regnvejr, og at du ikke skal være bange for telefonens ve og vel, hvis du spilder vand på den.
Jeg bliver dog altid træt af at kigge på Samsung-telefoner. Jeg har ikke et had mod plastik i sin helhed. Der findes mange telefoner derude, som er omkranset af plastik, som giver en helt anden følelse af kvalitet. Her tænker jeg enten Nokias Lumia-telefoner eller OnePlus One, som mest af alt minder om en gammel IBM-computer i sin plastik. Mums.
Men har man tidligere ejet en af Samsungs telefoner, og var man tilfreds med design og materialevalg, så vil man nok være meget tilfreds med S5 Mini.
Features fra S5
Ud over designet minder S5 Mini utrolig meget som sin storebror. Der er mange af de samme features i mini-udgaven, og de fleste virker ganske udmærket.
Du kan stadig pille bagcoveret af og få adgang til batteri, microSD-port og simkort, og det er et evigt plus, at du selv kan skifte batteri. En egenskab man kun kan elske Samsung for.
Dertil kommer den lille telefon også med samme fingerscanner, som S5 har, og den virker faktisk næsten bedre, end jeg syntes, at S5'erens fingerscanner gjorde.
Fingerscanneren er desuden Paypal-certificeret, hvilket betyder, at du kan betale med dit fingeraftryk, men det er en niche-mulighed.
Bagpå sidder også samme pulsscanner, som er at finde på S5'eren, men den er dog blevet en smule mindre i størrelse, og generelt har telefonen samme fitnesssoftware som forgængeren.
Den virker fint, men er til tider en lille smule afvigende. Jeg tog tre pulstest i træk. Den ene gang havde jeg pludselig en puls, der var ti slag i minuttet højere end ti sekunder før.
Den fungerer fint til motionisten, og som der også står i starten af pulstesten, så er det ikke til professionelt eller medicinsk brug. Men hvis jeg alligevel ikke hundrede procent kan regne med tallene, hvorfor så have den i telefonen?
Indbygget er der også skridttæller, som tæller udmærket, og jeg kan dog bedre forestille mig at have S5 Mini i en bukselomme, imens jeg løber, end den store S5. Skridttælling var også relativ stabil i forhold til det skridtur, som jeg normalt bruger.
Dog er der også samme store mængde juks fra Samsung, som der altid er. Den har Google's voice assistant Google Now, og den har Samsungs S Voice. Den har NFC-softwaren Android Beam. Og Samsungs NFC-software S Beam - og sådan er det hele vejen igennem.
Samsung er blevet meget bedre til ikke at fylde sine telefoner med software, som kunderne ikke vil have, men der er stadig noget, som blot er generende.
Sidst skal det nævnes, at S5 Mini ikke har splitscreen-featuren, hvor man kan køre to apps på samme tid, som Samsung ellers er rost for. Skærmen er simpelthen for lille, så det er et klogt nok valg.
Ganske fint kamera til lommen
Kameradelen er også godkendt herfra. Det er på ingen måde et smukt kamera som på de nyere iPhones eller som på nogle af high-end Android-enhederne, men det er helt igennem godkendt, når kameraet nu i større grad skal slås med de andre enheder i samme prisklasse, såsom Nexus 5 og One Mini 2 fra HTC.
Kameraet kommer med et 8 megapixel kamera med tilhørende LED flash og som kan filme i 1080p ved 30 fps. Det er helt igennem godkendt, og billederne taget i forbindelse med testen er også flotte og tydelige nok.
De bliver dog hurtigt rigtig slørrede, når billedet tages i dårlig belysning. Men det gør alle billeder taget på kameraer på mid-range telefoner.
Middelmådig men acceptabel præsentation
Den lille telefon er udstyret med en af Samsungs egne Exynos Quadcore-processorer. Quadcore lyder af meget, men det er en lille chip på kun 1,4 GHz, og som langt fra kan sparke lige så hårdt som den oprindelige S5.
Det er heller ikke forventet til den lavere pris, og S5 Mini's ydeevne er også godkendt herfra, hvis man netop skal bruge en telefon, som ikke skal kunne præstere stort.
Den kan fint surfe rundt på nettet og spille små 2D-spil uden nogen former for problemer overhovedet, men så snart du sætter et større 3D-spil ind, så bliver det en grim og hakket fornøjelse. Multitasker du i stor stil, vil du også kunne mærke det.
Det er mig en gåde, hvorfor Samsung vælger sådan en chip til at køre sådan en telefon, som for mange vil være et alternativ til i stedet at købe en iPhone 5.
Og her rammer vi et stort problem for den lille telefon. Til en pris på cirka 3.000 kroner på nettet er det en relativ billig telefon, som også kun giver en billig følelse.
Men for 3.100 kroner kan du på nettet købe en iPhone 5C - for 3.500 kroner en iPhone 5S. Og de kan altså begge køre samtlige spil og store programmer uden de store problemer. Hvorfor er det så lige igen, at jeg skal vælge en S5 Mini?
Batteri
Batteriet i den lille model føles overraskende stort. Telefonen har strøm nok til en dags normal brug (websurfing, opkald, sms'er, data, wifi og så videre), og hvis man har den i stand by en del, så kunne jeg sagtens strække den til næsten to dage.
Det er rigtig godt, og telefonen kommer selvfølgelig med forskellige strømsparetilstande.
Blandt andet har S5 Mini også fået en Ultrasparetilstand, som næsten alle telefoner er begyndt at få nu til dags. Telefonen bliver nedgraderet til en telefon, som knap nok kan noget som helst, men til gengæld kan du presse næsten to dage ud af telefonen, hvis den kun har 15 procent strøm.
Det reelle tal er nok nærmere en enkelt dag, men det skal man stadig ikke kimse af. En feature som personligt har reddet mig fra en mobilløs festivaltur.
Telefonen har desuden en udmærket samtalekvalitet og selv på ture til det mørke Vestjylland, som stadig slår min dataforbindelse på min Oneplus One helt ihjel, klarede S5 Mini sig fint. Der var ikke LTE på hele turen, men der var 3G næsten alle steder.
Er det en telefon for dig?
Det evige spørgsmål, som får det evige, lidt vage svar: Måske.
Hvis du har brug for en lille telefon, som blot skal agere som en smartphone, og som du ikke har de store forventninger til, så er det uden tvivl en god telefon. Er du samtidig meget aktiv motionist, men gider ikke bruge mange penge på for eksempel pulsur og lignende, så kommer Samsung også med et godt og relativt pålideligt alternativ.
Men for godt 3.000 kroner så findes der bedre alternativer på markedet. Sidste års Samsung Galaxy S4 kan fås for cirka den samme pris, og jeg vil påstå, at du vil få en bedre oplevelse på den telefon end på S5 Mini.
Er størrelsen vigtig, og har du ikke noget imod at give lidt mere for en god telefon, så overvej Sonys Compact serie. Vi anmeldte den tidligere på året, og der er netop kommet en ny model af den på markedet.
Forskellen på HTC og Samsungs "Mini"-telefoner er, at Sonys Compact-modeller ikke har dårligere/svagere hardware, så du får præcis samme oplevelse, som hvis du købte den noget større flagskibsmodel.
Igen skal det siges, at Samsungs Galaxy S5 Mini gør alt, hvad den lover ganske godt. Men der er nogle ydeevne-svagheder, og der er et grimt og plastikagtigt design, som føles billigt.