Det er ikke altid nemt at være udenlandsk it-leverandør til den kinesiske regering.
It-sikkerhedsselskaberne Symantec og Kaspersky har således for nylig oplevet, at de to virksomheder er blevet smidt af listen over godkendte it-sikkerhedsleverandører til den kinesiske stat.
Det skriver The Register, som kan berette, at det henholdsvis amerikanske og russiske firma ikke længere er passende til den kinesiske regering, selv om begge selskaber har flere statslige kontrakter i deres porteføljer.
Symantec er således blandt andet fundet god nok til den danske stat.
Fremover kan myndighederne i Kina så vælge mellem fem kinesiske leverandører, der tæller: Qihoo 360 Technology, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin og Rising.
Farvel til det sikreste system
Hverken Symantec eller Kaspersky har ønsket at kommentere sletningen fra den officielle liste over godkendte sikkerhedsselskaber i Kina.
Kasperskys amerikanske talsmand udtaler, at selskabet lige vil få overblik over situationen og tale med myndighederne i Kina, inden det er klar til at udtale sig omkring tabet af lukrative millionaftaler i Østens absolutte stormagt.
Samtidig med fyresedlen til Symantec og Kaspersky har Kina også for nylig droppet Windows 8 fra Microsoft.
Windows XP lever dog videre i Riget i Midten på trods af, at Microsoft for flere måneder siden har trukket supporten tilbage til det bedagede styresystem, som forventes overløbet med sikkerhedsangreb.
USA frygter også kinesisk it
Frygten for udenlandsk spionage er samtidig langtfra et kinesisk fænomen.
For mens Kina altså lukker flere skotter for udenlandske it-leverandører, er serverhandlen mellem amerikanske IBM og kinesiske Lenovo blevet bremset af amerikanske sikkerhedsmyndigheder.
Opbremsningen skyldes, at USA frygter for, at Kina skulle stikke spion-snablen ned i fortrolige oplysninger hos blandt andet det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon-bygningen, der benytter IBM-servere.
Læs også:
Kina opruster til cyberkrig: Bliver værre end atombomben