Artikel top billede

Prøvekørt: Med Yosemite bliver din Mac smukkere end nogensinde

Mac-brugerne bør glæde sig til Apples nye styresystem. Men beta-udgaven mangler stadigvæk én genial funktion. Vi har prøvekørt Yosemite.

Apples store gennembrud kom med Macintosh i 1984. 

Men gennem de seneste år har Apples computere i stigende grad stået i skyggen af iPhonen og måske især iPad'en, der med sin fremkomst revolutionerede synet på, hvad en computer egentligt er.

Med lanceringen af den næste generation af Mac-styresystemet, OS X Yosemite, ser det dog ud til, at Apple igen forsøger at sparke lidt liv i Mac'en.

Yosemite blev præsenteret for offentligheden ved Apples årlige developer-konference, WWDC i juni, men den endelige udgave forventes dog først lanceret til oktober.

I mellemtiden har Apple lanceret en såkaldt offentlig beta-udgave af styresystemet. Det vil sige, at beta-udgaven ikke blot er forbeholdt registrerede udviklere, men også kan downloades af almindelige forbrugere.

Gennem den seneste uge har vi her på Computerworld brugt beta-udgaven af Yosemite. Og efter blot en uges brug kan vi konstatere, at Mac OS X har fået et tiltrængt friskt pust.

En fandens flot lastbil

Steve Jobs sagde engang, at Mac'en i fremtiden vil blive computernes svar på en lastbil eller en varevogn, mens en iPad snarere vil være at sammenligne med en almindelig personbil.

Logikken var, at iPad'en med tiden ville blive allemandseje, mens Mac'en og andre pc'er fortsat vil være relevant i arbejdssammenhæng, men med tiden vil blive irrelevant for de fleste privatpersoner. 

Til det må vi blot sige, at Mac'en med Yosemite installeret er en fandens lækker lastbil.

Når du starter Yosemite, er du ikke i tvivl om, at der er tale om et forandret styresystem. Inspirationen fra iOS 7 er åbenlys. 

Brugerfladen er mere farverig, og designet er mere "fladt". Det ser vi blandt andet ved, at ikonerne er blevet mere simple og ikke har helt samme detaljegrad som tidligere.

Menuerne er desuden blevet gjort transparente. De bagvedliggende elementer og farver får nu lov til at skinne igennem menuen. Når du eksempelvis åbner Mac-programmet "Finder", vil farverne fra dit baggrundsbillede eller det bagvedliggende vindue kunne skimtes igennem menu-baren i venstre side. 

En effekt der kan sammenlignes med den, du oplever, når du kigger ud gennem et vindue af mat glas. Og hvis du er iPhone- eller iPad-bruger, vil du kunne genkende effekten fra blandt andet Control Center i iOS 7.

Herudover gør Yosemite også brug af den nye tyndere skrifttype Helvetica Neue, som Apple allerede introducerede i iOS 7. 

Apple: Ændringer er mere end bare lir
Ved præsentationen argumenterede Apple for, at ændringerne i brugerfladen ikke bare er "lir for øjet". Ændringerne vil også give en forbedret brugeroplevelse 

Ifølge Apples forklaring giver de transparente menuer og værktøjslinjer brugeren en større følelse af dybde og overblik, når de bruger styresystemet.  

Den ændrede brugerflade er dog også med til at give en følelse af friskhed over det nye styresystem. En følelse som var til stede i den forrige udgave af OS X, Mavericks, der først og fremmest havde fokus på forbedringer under "motorhjelmen", der sikrede højere stabilitet og længere batteritid.

Denne geniale funktion venter vi stadigvæk på

Jeg installerede Yosemite på en Macbook Air fra 2011, der ikke har retina-skærm.

Men det er åbenlyst, at den nye mere spinkle skrifttype og den farverige brugerflade nærmest tigger om at blive vist på en retina-skærm. Det giver også ekstra næring til rygterne om, at Apple er på vej med en ny 12-tommer Macbook, der igen skal sparke gang i Mac-salget og samtidig cementere retina-skærmen som den nye standard i Mac-verdenen.

Mangler den største nyhed
Gennem de seneste år er der fra mange sider blevet gættet på, at vi langsomt, men sikkert, vil se en sammensmeltning af det mobile styresystem, iOS, og Mac'ens styresystem, OS X. 

Men indtil videre ser det ud til, at Apple holder fast i antagelsen om, at iPhone og iPad på den ene side og Mac'en på den anden side er to så fundamentalt forskellige produkter, at det kræver to forskellige brugerflader.

Til gengæld sørger Apple for at knytte tættere bånd mellem de to styresystemer. Det sker gennem iCloud og i fremtiden gennem den nye funktion Continuity, der sandsynligvis er den mest markante nyhed i Yosemite, der gør det muligt for brugeren at lade Mac'en overtage flere af iPhonens funktioner.

Det bliver blandt andet muligt at bruge en Mac til at foretage opkald og sende sms-beskeder via iPhonen, selv om telefonen eksempelvis ligger til opladning i den anden ende af huset, og det bliver ligeledes muligt at slå telefonens Wi-Fi-hotspot til direkte fra computeren.

Desværre er Continuity endnu ikke tilgængelig i beta-udgaven af Yosemite. 

Widget-invasionen er på vej

Med OS X Mountain Lion fra 2012 lancerede Apple funktionen Notification Center, hvor brugeren får en oversigt over indkommende mails, Facebook-beskeder osv. 

Men først nu med Yosemite ser Notification Center for alvor ud til at komme til sin ret.

Nu bliver det muligt at tilføje widgets med eksempelvis kalender-oplysninger og aktiekurser til Notification Center, ligesom Apple også åbner for tredjeparts widgets. 

Indtil videre ser det ud til, at der endnu ikke er nogen tredjeparts widgets tilgængelige, men alene Apples eget lille udvalg af widgets har med et trylleslag gjort Notification Center meget mere relevant. 

Nye funktioner med Spotlight

Spotlight-søgningen har været elsket af Mac-brugere gennem efterhånden mange år, hvor den effektive søgefunktion har gjort det let at finde frem til stort set alle filer på computeren, og samtidig har været en kærkommen undskyldning for ikke at holde styr på mapper og dokumenter. 

Og med Yosemite har søgefunktionen fået en opgradering, hvor Apple tilsyneladende har hentet inspiration fra tredjeparts-app'en Alfred.

Søgevinduet er nu blevet flyttet ned i midten af skærmen, hvor der er plads til at vise mere detaljerede oplysninger om de dokumenter, der findes. 

I starten kan det virke en smule ulogisk, at et klik på spotlight-ikonet i øverste højre hjørne betyder, at søgefeltet dukker op midt på skærmen i stedet for umiddelbart under ikonet, som det tidligere var tilfældet. Men til gengæld giver det et markant bedre overblik. 

Samtidig er det også blevet gjort muligt at foretage internetsøgninger hos blandt andet Wikipedia og filmdatabasen IMDB.com.

Af uforklarlige årsager virkede internetsøgningen dog ikke for mig. Om det er en bug i betaudgaven, eller om fejlen blot ligger hos personen bag skærmen, står desværre endnu uklart for mig. 

Skal du hente Yosemite? 
Der er altid en risiko forbundet med at hente en betaudgave. Ikke mindst, hvis du installerer den på din primære computer. 

Men Yosemite lader til at virke overraskende stabilt, og efter lige knap en uges brug har jeg stadigvæk det første crash til gode. Selv på en Macbook fra 2011 lader Yosemite til at køre problemfrit.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan mærkes, at det er en beta-udgave. Eksempelvis krævede det fintuning af sprogindstillingerne for at få menuerne serveret på dansk i stedet for japansk.

Og hvis du ikke har mod på at hente beta-udgaven, kan du allerede nu begynde at glæde den til efteråret, når den færdige udgave bliver frigivet. 

Læs også: 

Nyt Apple-styresystem frigivet i beta: Sådan henter du det

Her er Apples nyheder: Nu skal iOS og Mac'en for alvor flette fingre




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Manager

Danske Commodities A/S

Senior product designer

DEIF A/S

DevOps Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere