Mange virksomheder og organisationer bruger omkring halvdelen af it-budgettet på at udvikle nye softwareløsninger.
Derfor er det også en ganske alvorlig sag, at alt for mange projekter ikke ender, som det var hensigten - men i stedet som et helt eller delvist mislykket softwareprojekt.
"En undersøgelse af McKinsey og Oxford University fandt, at store softwareprojekter i gennemsnit overskrider budgettet med 66 procent og tidsplanen med 33 procent."
"Så mange som 17 procent af projekterne går så skidt, at de kan true selve virksomhedens eksistens,"
skriver McKinsey.
Derfor er det så svært at styre
Rådgivningsfirmaet har også et bud på, hvad årsagen er til, at de store projekter har en øget risiko for at ende galt.
"De tre discipliner, der er involveret i projekter med applikationsudvikling - forretningsanalyser, udvikling og test - fungerer ofte i siloer med et ineffektivt informations-flow imellem dem. Dette er et mindre problem i små applikations-projekter, men kommunikations-problemerne vokser i store-komplekse programmer," skriver McKinsey.
De projekter, der har den største risiko for at ende galt, er typisk dem, der afviger mest fra de normale arbejdsgange i virksomheden.
For kommunikationen og koordinationen er altafgørende, hvis projektet skal ende som en succes.
McKinsey peger på, at agile udviklingsmetoder og lignende kan hjælpe projektet på rette vej, men skriver samtidig at agil udvikling typisk passer bedst til mindre projekter - og uanset hvilke metoder, man tager i brug, så skal man være opmærksom på de organisatoriske udfordringer.
"... det er vores erfaring, at disse tilgange skal kombineres med en ny organisations-konstruktion med teams, der fungerer på tværs af funktioner."
"Vi har opdaget, at funktionelt organiserede team-strukturer virker modsat hensigten i mange store, komplekse projekter med appplikations-udvikling. Hver enkelt funktion tager kun ejerskab over sin del af softwareudviklingens livscyklus i stedet for at levere brugbar funktionalitet til slutbrugeren," skriver McKinsey.
Læs også:
Her er Danmarks fem bedste it-chefer - og deres vinderprojekter