ComputerViews: Det er blot fire måneder siden, at KMD's nye topchef, Eva Berneke, satte sig i chefstolen og afløste den mangeårige leder af den gamle kommunekæmpe, Lars Monrad-Gylling, der nu - som så mange andre tidligere topchefer - forfølger en bestyrelseskarriere.
Eva Berneke har ikke ligget på den stille side.
Hun har med ansættelsen af den tidligere danske CSC-boss og HP-mand Jesper Kryhlmand og den tidligere Simcorp-chef Michael Holmberg Andersen sat et nyt ledelsesteam, ligesom hun har bygget om i organisationen og fjernet KMD's klassiske siloer, lukket selskabets direktionsgang og barslet med nye, vigtige mål for selskabet.
Det kan du læse mere om her: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden.
Det overordnede mål er klart: KMD er hastigt ved at bevæge sig væk fra selskabets mangeårige primær-fokus på at levere it-løsninger til kommunerne.
I stedet skal KMD være et langt bredere løsnings-hus med mange flere indtjenings-kilder, der kan supplere hinanden.
KMD skal med andre ord skubbes væk fra sin fortid som det gamle og støvede Kommunedata med tykke tæpper på gulvet og forandres til at blive et 'rigtig' og skarpt it-hus med speciale inden for it-løsninger, outsourcing og it-drift.
De nye kunder vil selskabet finde i staten, i regionerne og - ikke mindst - i det private erhvervsliv.
Indtjening er under voldsomt pres
De tørre tal understreger, at selskabet er nødt til at kigge på nye og lukrative jagtmarker.
Efter nogle forrygende år - overskud efter skat på 311,9 millioner kroner i 2011 og 429,7 millioner i 2012 - faldt KMD's overskud sidste år til blot 64,4 millioner kroner, mens omsætningen er fladet helt ud.
Otte procent af alle de ansatte blev opsagt i efteråret. I år forventer KMD et yderligere fald i omsætningen på tre-fire procent.
Kommunale marked under opbrud - her er den nye kurs
Grunden er klar: Det kommunale kerne-marked er under opbrud med skærpet konkurrence og derfor faldende priser, og nul udsigt til et voksende marked. I stedet skal der kæmpes om fastholdelse af eksisterende kunder - og endda til faldende priser.
Kommunale marked under opbrud - her er den nye kurs
Blandt andet blev der i januar slået hul på en af KMD's guldrandede forretninger, salget af de såkaldte monopol-systemer, hvor KMD ellers i årevis har været ene på markedet og derfor har været i stand til at opkræve nøjagtigt den pris, som det har passet KMD at opkræve.
Det betyder, at KMD skal ud at slås om sine gamle, lukrative ordrer. Og at prisen under alle omstændigheder vil falde - hvis altså KMD overhovedet genvinder ordrerne.
Det kan du læse mere om her: Kommuner indgår historisk aftale med KMD: IT for milliarder i udbud.
Henter 70 procent på dette marked
For KMD er det problematisk, at selskabet på dette pressede marked henter omkring 70 procent - 3,1 milliarder kroner - af sin forretning.
Til gengæld ser Eva Berneke store muligheder i de øvrige forretningsområder, som KMD så småt er ved at få i gang.
Salg af it-løsninger til staten udgør således under en halv milliard kroner af KMD-forretningen, mens KMD sælger it-løsninger til det private erhvervsliv for omkring en rund milliard kroner om året.
Løsningen på KMD's indtjenings-problemer er altså at rykke ind på nye markeder, sprede sig ud over flere indtjenings-kilder og satse på flere heste, der alle har muligheden for at blive indbringende guldkalve.
Samt - på den mere snævre bane - at blive skarpere til salg, udnyttelse af interne udviklings-ressourcer og de øvrige discipliner, der skal mestres, hvis man skal drive en effektiv forretning.
Skal lægge det gamle bag sig
Vi ved endnu ikke, hvordan det kommer til at gå.
Ingen forventer, at KMD får vækst i år, der er et slags investerings-år, hvor KMD investerer i udvikling i kommende projekter.
Men til næste år skal billedet begynde at vende for KMD, fordi ejerne - kapitalfonden Advent International - har brug for vækst og høj indtjening, hvis selskabet skal blive attraktivt at sælge videre.
Under alle omstændigheder er KMD i fuld fart i gang med at forsøge at lægge det gammel-kommunale støv bag sig og forandre sig til noget andet end det, som offentligheden kender selskabet som - uden at selskabet mister sine gamle kunder.
Det er en enorm opgave, hvilket blandt andre Dell kan skrive under på efter at have været i gang med en lignende manøvre i årevis.
Det kan du læse mere om her: På besøg i Dells hjemby: Dell skal genfødes som noget andet
Har du nogle bud på, hvor KMD kan gøre det bedre? Skriv din mening i debatfeltet herunder.
Læs også:
Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden.
Ny topchef: Her er KMD's fire største svagheder.
KMD's store slankekur: Derfor fyrer selskabet trods enormt overskud.