Den danske it-branche har, sammen med andre industrier, i de seneste mange år skreget på bedre kvalificeret arbejdskraft, og det skrig er hørt hele vejen til Christiansborg.
For en ny politisk aftale indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti baner fremover vejen for at få udenlandsk arbejdskraft uden for EU hurtigere til Danmark.
I alt er der 26 initiativer i reformen for international rekruttering herunder blandt andet en fasttrack-ordning, hvor en udenlandsk medarbejder kan starte i den danskboende virksomhed, lige så snart ansøgningen er afsendt.
I fasttrack-ordningen skal virksomheden samtidig leve op til en række krav, der blandt andet inkluderer en bruttoløn på minimum 375.000 kroner årligt eller uddannelsesmæssige forhold på et højt niveau.
Derudover skal de ansøgende virksomheder på fasttrack-ordningen leve op til en række krav, som eksempelvis at have minimum 20 fuldtidsansatte og være omfattet af en kollektiv overenskomst.
It-branchen siger tak for gaven
Den nye reform bliver modtaget med kyshånd af it-brancheforeningen IT-Branchen.
"Vi kan roligt sige, at denne aftale er en tidlig julegave for it-industrien, da det er et helt konkret vækstinitiativ for at få topkvalificeret arbejdskraft her til landet," siger IT-Branchens administrerende direktør Morten Bangsgaard til Computerworld.
Han fortæller, at brancheforeningen ligger inde med tal, der viser, at en ud af fire danske it-virksomheder i dag mangler eller på længere sigt kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft.
"Nu, når væksten er på vej tilbage efter finanskrisen, betyder åbningen for de udenlandske it-folk, at danske it-selskaber ikke længere behøver at sige nej til ordrer."
Samtidig vurderer Morten Bangsgaard, at beskæftigelsesreformen med den internationale rekruttering ikke vil påvirke ledigheden blandt danske it-folk.
"Med flere kvalificerede it-folk på plads i virksomhederne er der som sagt plads til at sige ja til flere ordrer, og det vil smitte af på både virksomhedernes indtjening og danske it-folks beskæftigelse. Så vi siger tak for gaven til regeringen," siger han.
Læs også:
Sådan bliver du bedre til at ansætte de rigtige it-folk
Her er alle de danske it-jobs som ikke bliver besat