Står du med lysten til at springe ud af det proprietære skab og give den som Linux-mand/kvinde, står du også over for at skulle vælge den rigtige distribution til din pc og din tekniske kunnen.
Der findes et hav af dem, og det kan være svært at holde tungen lige i munden, hvilket nok holder mange fra at prøve Linux-livet på harddisken.
Linux-brugeren har traditionelt fået stemplet nørd og teknik-freak med i købet, men det er faktisk ikke berettiget, for flere distributioner er uhyre nemme at bruge og installere.
Vi har kigget en stribe af de mest populære udgaver efter i sømmene med en begynders briller på.
Her får du en lynguide over ti populære og gratis distributioner med en anbefaling til nybegynderen.
Læs også: Her har du otte solide Linux-styresystemer
Mint ligger som en klar nummer et på distrowatchs liste over de mest populære distributioner. Det er der naturligvis flere grunde til, blandt andet, at systemet er let at anvende, intuitivt og med standardindstillinger, der fungerer smertefrit for en Linux-nybegynder.
Til nybegynderen? Absolut.
Den sydafrikanske distribution hører til blandt de vigtigste. Ubuntu blev udviklet som en brugervenlig udgave, og det har hængt ved siden begyndelsen.
Ubuntu fungerer lige så problemfrit som de proprietære konkurrenter. Det er måske ikke alles farvorit, men det er et godt styresystem for dem, der vil tage springet ind i Linux-verdenen.
Til nybegynderen? Helt sikkert.
Debian er grundlaget for en hel stribe andre Linux-distributioner, herunder de to førstnævnte, Mint og Ubuntu.
Originaludgaven er lidt mere kompliceret, men til gengæld er distributionen enormt fleksibel. Der er dog tale om et styresystem, der fint kan benyttes direkte ud af boksen, uden at der skal pille-rode-og-rages.
Til nybegynderen? Måske ikke som første distribution, men hvis du får blod på tanden og en smule teknikviden med under vesten, så kan du bruge Debian uden problemer.
Fedora har samme udspring i åben kode-verdenen som Red Hat. Det er en distribution, der er meget fleksibel med mulighed for et hav af forskellige tilpasninger. Mange Linux-brugere, der gerne vil være med i frontlinjen, bruger Fedora.
Til nybegynderen? Ja, delvist. Det er relativt nemt at bruge, men der kan opstå frustrationer, hvis du er helt på bar bund, når det handler om teknik.
Et nyt skud på stammen. Operativsystemet Elementary blev lanceret i den første stabile udgave, med navnet Luna, i fjor.
Udgaven er blevet kendt for at være enkel og let at anvende. Denne Linux-distribution er som skabt til at få brugerne til at konvertere til åben kildekode.
Til nybegynderen? Ja. Selv om standard-browseren ikke understøtter Flash, hvilket kan være et problem for en del surferi. Man kan dog hente Chromium, som er en open source version af Chrome.
Lokker Windows-brugerne ud af skabet
Visse brugere vil ikke konvertere for enhver pris, men denne gruppe kan måske lokkes med på vognen af PCLinuxOS, der kan det meste af, hvad konkurrenten fra Redmond formår.
Til nybegynderen? For tidligere Windows-brugere, helt sikkert.
Slackware
Slackware har en trofast skare af fans, og er kendt for sin stabilitet og massevis af tilgængelige funktioner. Det kræver dog en del administration og konfiguration, som skal foretages i hånden.
Til nybegynderen? Nix
Arch er både elegant og enkelt, men det fungerer kun for brugere, der kan lide at håndtere opgaver i systemet, som de fleste foretrækker, er automatiserede.
Til nybegynderen? Slet ikke
En klassisk distribution, der er stabil og rimelig enkel at bruge.
Distributionen savner måske den fanskare, der findes til eksempelvis Mint og Ubuntu, men har du lidt teknisk snilde, kan du fint springe på her.
Til nybegynderen? Måske ikke det letteste, men ja.
Systemet er let, hurtigt og når det kører, ret pænt. Men det kan tage lidt tid og pilleri at få det ordentligt i gang. Afhængig af hvad behovene er, kræves en del manuel konfiguration.
Til nybegynderen? Ikke til novicer, men til de teknikkyndige er det et glimrende bud.
Har du andre bud eller erfaringer, så er du velkommen til at dele dem i debatten.
Læs også:
Her er de 10 mest populære Linux-udgaver