Artikel top billede

Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

En omstridt rapport om it-industrispionage er trukket tilbage, og Microsoft har været antydet som en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen. Den beskyldning vækker undren hos it-giganten.

It-giganten Microsoft er kommet i vælten og udpeget som en af de bærende kræfter, der har været med til at trække en omstridt it-rapport fra Dansk Industris it-branchefællesskab ITEK tilbage.

Rapporten er udarbejdet af en lang række sikkerhedseksperter, der med afsæt i blandt andet netovervågning fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA opstiller en række råd til, hvordan danske virksomheder bør behandle data for at værne sig mod industrispionage.

Årsagen til tilbagetrækningen kunne ifølge dagbladet Politiken ligge i, at it-giganten Microsoft i lighed med IBM som medlemmer af Dansk Industri med store cloud-centre har tænkt mere på selskabernes egen omsætning end på danske virksomheders sikkerhed.

Men den tolkning afviser Microsoft kategorisk.

"Vi har jo selv haft vores teknologidirektør med i sikkerhedsudvalget, så det ville jo være lidt underligt, at vi på den ene side opstiller en masse vejledninger for derefter at få dem trukket tilbage igen," forklarer Microsofts kommunikationsdirektør, Anders Adelhorst, til Computerworld.

Undrer sig og undrer sig mere

Han fremhæver også, at IBM er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, som altså har fået underkendt sit arbejde ved, at ITEK har trukket rapporten tilbage.

Den tilbagetrukne rapport var oven i købet blevet censureret ved at fjerne navne som efterretningstjenesten NSA og whistlebloweren Edward Snowden fra det første udkast, og den 13. marts blev hele rapporten så hevet tilbage igen efter en levetid på to dage.

"Vi undrer os over, at rapporten er blevet trukket tilbage, men det regner vi da med at få svar på inden for allernærmeste fremtid," forklarer Anders Adelhorst.

Han undrer sig også over, at dagbladet Politiken lader unavngivne kilder spekulere i, om Microsoft og IBM har været en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen.

"Det kan jo kun undre mig endnu mere over, da det er ret nemt at se, at Microsoft er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, og jeg plejer at være god til at tage min telefon, hvis der skulle være nogen spørgsmål i den forbindelse," siger Microsofts kommunikationsdirektør.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DI ITEK-direktør Tine Roed samt IBM-repræsentanten i sikkerhedsudvalget, hvor sidstnævnte siden rapportarbejdet har skiftet job til Deloitte.

Læs også:
 
Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere