Artikel top billede

Verdens bedste Windows? Historien om en gigantisk succes

I Windows XP's storhedstid var ni ud af ti danske computere forsynet med styresystemet, som har berørt alle it-folk i langt over ti år. Nu lakker det for alvor mod enden for successystemet.

Det hele startede den 5. februar 1999.

Dengang hed det slet ikke XP, men Windows Neptune.

Neptune var i første omgang tænkt som en efterfølger til (fiaskoen) Windows Me i form af en "Home Edition" af Windows 2000, som Microsoft arbejdede på højtryk med at færdiggøre i denne periode.

Windows 2000 udkom i februar 2000.

Derfor blev udviklerne bag Windows 2000 også hevet med ind i puljen af Neptune-folk. Projektet blev dog hurtigt skrinlagt til fordel for et styresystem, der både kunne ramme privatbrugere og erhvervslivet i den samme pakke.

XP-programmet blev således udvidet til at være efterfølger til både Me og Windows 2000. 

Sammenlægningen betød ligeledes, at XP bliver det første forbrugerorienterede operativsystem, som er blevet bygget på Windows NT's kerne og arkitektur.

Og den beslutning skal senere vise sig at være den helt rigtige for Redmond-firmaet.

Den NT-baserede version af Windows, der er skabt i C, C++ og Assenbly, var nemlig mere stabil og mere effektiv i forhold til 9x-versionerne af Windows, der havde MS-Dos som platform.

I dette klip fra 25. oktober 2001 fra TechTV fortæller Microsoft-bossen Bill Gates om XP og siger farvel til MS-Dos-æraen på nørdet vis.

Endnu et kodenavn blev hevet op af posen, og XP begynder endnu et liv under navnet Whistler efter et skiområde i British Columbia, hvor mange af Microsofts ansatte står på ski.

Microsofts originale pressemeddelelse om Windows XP fra den 4. februar 2001 findes stadig på nettet.

I meddelelsen fortæller Microsoft, at XP-navnet er en forkortelse for "experience", der kan oversættes til "oplevelse".

Fløjet ind i helikoptere

Kodearbejdet løb frem til den 25. oktober 2001, hvor XP blev lanceret til de hungrende masser i form af to hovedprodukter.

Én version til den almindelige bruger og én til professionelle brugere.

Pc-leverandørerne fik programmet en anelse tidligere, nemlig den 24. august, og frigivelsen bestod blandt andet i en event på Microsofts Redmond Campus i Seattle, hvor der blev uddelt kopier i kufferter, som blev fløjet ind af helikoptere prydet med XP-logoet.

Der var med det samme en voldsom hunger efter et nyt styresystem, for på verdensplan kunne man tælle 400 millioner officielle kopier af operativsystemet i januar 2006. XP var i øvrigt den første version af Windows, som anvendte produktaktivering i et forsøg på at undgå pirateri.

Den massive succes blev hjulpet godt på vej af et marketingbudget på en milliard dollar.

XP kom i en stribe versioner, hvor de mest anvendte var Windows XP Home Edition, som henvender sig til hjemmebrug, og Windows XP Professional, som også understøtter eksempelvis Windows Server Domains, to fysiske processorer og henvender sig til avancerede brugere og virksomheder.

Men programmet kom også i mere medievenlige og servervenlige udgaver.

Kort over XP-versioner. Kilde: Wikipedia

Græseng i fokus

XP blev også introduktionen af det berømte baggrundsbillede af en smuk sommereng i vindistriktet Napa Valley i Californien.

Fotografiet hedder Bliss, og det er taget af National Geographic-fotograf Charles O'Rea i 1996. Billedet er efter sigende ikke blevet billedbehandlet eller på anden måde udsat for digital makeup.

Måske det mest kendte it-foto til dato.

I øvrigt er den samme bakke siden blevet plantet til med vinstokke. Hvilket du kan se på Google Maps.

Samtidig blev der pyntet på brugerfladen med en række visuelle ansigtsløftninger til eksempelvis ikoner og fonte, og så fik startmenuen en ekstra kolonne.

Opdateret Startmenu. Nu med to kolonner.

XP bliver danskernes yndling

Danskerne kom hurtigt til at elske XP, der i en periode var nærmest enerådende på kongerigets harddiske.

FDIM/Danske Medier Research fører blandt andet statistik over vores valg af operativsystem, og statistikken går helt tilbage til maj 2007.

I 2007 oplevede XP sin storhedstid på de danske pc'er med en samlet andel af markedet på næsten 88 procent.

Den nærmeste konkurrent i denne periode var Windows Vista, der blev lanceret den 30. januar 2007. Men versionen tegnede sig bare for 5,5 procent på andenpladsen.

Og XP holdt sig på toppen af listen over danskernes foretrukne styresystem helt frem til 2011, da Windows 7 overtog den placering - og har beholdt den lige siden. Windows 7 udkom den 22. oktober 2009.

Siden er det dog gået støt ned ad bakke, og i november 2013, hvor FDIM's statistik stopper, var XP dumpet langt ned i hierarkiet. Blot 5,7 procent har på dette tidspunkt XP på harddisken.

Muligvis en logisk konsekvens af at programmet udfases, og supporten (måske) lukkes ned den 8. april.

Selv om tallene i Danmark hurtigt falder, er der dele af verden, hvor XP stadig er uhyre populært.

XP-brugere i Danmark. Y-aksen er procent. X-aksen er årstal fra 2007 til 2013. Alle tal er for maj måned i det givne år. Kilde: FDIM/Danske Medier Research

R.I.P. XP

XP er undergået tre store renoveringer siden lanceringen i form af service-pakker.

Det skete med Service Pack 1 i september 2002, Service Pack 2 i august 2004 og Service Pack 3 i april 2008.

Windows Security Center kom med Service Pack 2.

Men trods vedligeholdelse er koden ved at være slidt op, og den 8. april 2014 er det slut. Måske. Noget tyder nemlig på, at det ikke er helt slut endnu.

XP spiller nemlig stadig en stor rolle og er samtidig fundamentet i mange erhvervsløsninger samt i eksempelvis hæveautomater verden rundt.

Microsoft er naturligvis interesseret i at få programmet ud af verden, så der ikke skal bruges mere energi på support-delen, men virksomheden er også tvunget til at dække sig ind på sikkerhedssiden.

De store mængder XP-maskiner, der stadig er i spil, kan udvikle sig til det rene slaraffenland for it-kriminelle, hvis supporten bare droppes, og huller i programmet kan udnyttes uden nogen form for konsekvenser.

Redmond-fabrikken virker da også til at se tiden lidt an.

Først udmeldte firmaet, at nu blev der lukket for udviklingen af firmaets gratis sikkerhedsprogram Microsoft Security Essentials (MSE) til XP.

Men den idé blev hurtigt sløjfet.

Microsoft understreger over for Computerworld, at den såkaldte 'end-of-service' ikke er udskudt, og at den som planlagt vil finde sted til april. Hvis man efterfølgende skal have hjælp med XP, kommer det til at koste kassen.

Rest in peace, XP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere