Artikel top billede

Kapløb om rummet - da russerne snød amerikanerne

Computerworld læser: Forhærdede nazister og amerikanske forskere gik efter anden verdenskrig sammen om at udvikle raketteknologi til atombomben baseret på tyskernes V1-bomber. Men i sidste ende var det russerne som snød alle. Kapløb om rummet giver et spændende indblik i en vanvittig tid.

Da anden verdenskrig sluttede, gik den vilde skattejagt ind. Ikke kun efter nazi-guld og stjålne kunstskatte, men i lige så høj grad efter raketeksperter. For mens russerne og amerikanerne havde raketter i arsenalerne der i sidste ende besejrede Tyskland, så havde de hverken teknologi eller teknikere der kunne måle sig med tyskernes V1 og V2 teknologi.

Raketter badet i blod

Tyskernes raketteknologi og fremmeste raketforskere var godt nok vædet i blodet fra tusindvis af dræbte slavearbejdere på det hemmelige underjordiske Mittelwerke, hvor tvangsarbejderne sled over samlebåndene i minegange med deres hængte medfanger dinglende i hovedhøjde, men på den anden side var resultaterne for gode til at ignorere.

Så amerikanerne pakkede titusindvis af stumper ned fra Mittelwerke, rekrutterede Tysklands fremmeste raketingeniør og lederen af Mittelwerke Wernher von Braun og efterlod kun gabene tomme minegange til russerne, som egentligt havde den hemmelige base i deres sektor i det besatte Tyskland.

En ægte Dr. Strangelove

Ironisk nok er det russerne, som dermed må starte med blot stumperne af nazi-tysklands overlegne raketteknologi, der for alvor ser perspektivet i raketteknologien kombineret med atombomber - mens amerikanerne blot parkerer den ekstremt dygtige Wernher von Braun på en ørkenbase og senere som raket- og fremtidsekspert på Disney-tv samt model for film-karakteren Dr. Strangelove (!!).

Men historien er langt mere omfattende, kompliceret og spændende end som så og involverer også rumhunde, spionfly, kosmonauter, amerikanske senatorer med præsidentambitioner, russiske kup og tvangsarbejdere.

Heldigvis formår historikeren Matthew Brzezinski at holde historien vedkommende og give det komplette billede af hvordan videnskab, personlige ambitioner og storpolitik konstant flettes sammen i den koldeste del af den kolde krig.

Jeg læste i hvert fald de 344 sider som en spændingsroman og nød specielt indblikkene i den til tider absurde russiske del af historien om kapløbet om rummet.

Matthew Brzezinski, Kapløb om rummet. Udkom på TV2 forlag i 2007. I alt 344 sider. Anmeldelsen er udgivet i samarbejde med Bogblogger.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere