Artikel top billede

Asus T100: Tablet-bærbar med prisen i bund

Anmeldelse: Asus T100 er tablet- og bærbar i samme maskine og viser hybridmaskinernes styrker og svagheder. Til gengæld er prisen i bund. Se testen her.

Tablet-bærbar med prisen i bund

1.106 gram, touch-skærm, op til 10 timers drift og en fuld Windows 8.1. Specifikationerne for den nye Asus Transformer Book T100 lyder godt.

Samtidig kan du skille den lille bærbare ad så skærmen kommer til at fungere som en ren tablet.  

Og med et udsving på blot 570 gram på vores vægt, vejer tabletdelen 30 gram mindre end en iPad 2.

Men vigtigst af alt kan den lille computer køre en fuld Windows 8.1, selvom du får tablet-vægt og tablet-størrelse. Der er ikke noget Windows RT her.

Det er vigtigt, for mens antallet af apps til Windows 8 (og 8.1) i Windows Store vokser, så er der stadig mange brugere som fortsat gerne vil installere deres egne programmer sådan som de har gjort siden Windows 95.

Hele kombinationen af batterilevetid, vægt og en normal pc-oplevelse på 10,1 tommer er gjort mulig af Intels nye Atom-processorer.

De er vokset ud af den lille strømbesparende processor-serie fra Intel, som med den seneste Bay Trail-version er trådt ind i de voksnes rækker.

Ny processor

Processoren i Asus T100 er derfor Z3740 modellen, som er en quad-core udgave med en hastighed på 1,33 ghz som kan skrues op til 1,86 ghz.

Den bruger ifølge Intels oplysninger blot 2 watt og er dermed en væsentlig faktor når batterilevetiden skal gøres op.

Den er samtidig også ansvarlig for at den lille T100 nemt kan afspille HD-video, da Intel har fået integreret deres HD-grafikprocessor i Atom-familien.

Vi har før skrevet om Bay Trail fra Intel og processor-familien virker lovende i netop denne type enheder hvor vægt, batterilevetid og processorkraft skal finde den rette balance.

Og det ser ud til at Intel og gAsus har ramt rigtigt, for man suser forholdsvist ubesværet rundt i menuerne på Windows 8.1 uden at T100 bremser op.

Det lave strømforbrug slår også igennem i strømforsyningen, som er på størrelse med en velvoksne telefonlader og dermed nem at tage med på rejse.

Bagsiden er at vi flere gange under testen har formået at forlise den lille sorte strømforsyning simpelthen fordi den ligner en mobil-oplader så meget.

På siderne finder du i øvrigt en micro-USB-port, micro-HDMI og på keyboardet et enkelt USB 3.0-stik samt selvfølgelig et stik til høretelefoner.

Alt sammen noget som Asus tilbyder til en pris på 3.500 kroner for 64 gigabyte SSD-versionen med 2 gigabyte ram.

Ikke en RT-killer

Men der findes som bekendt ikke en gratis frokost, der kommer altid en regning.

Med T100 er bagsiden af medaljen at hele maskinen skriger netbook fra første indtryk: Tasterne er små og glatte på toppen, touchpadden er ok, men kræver at en russisk T72-tank kører hen over den før den reagerer tryk - som så til gengæld sker med et så hørbart klik, at det kan høres tre huse henne af vejen.

Selve skærmen / tablet-delen er af plastik for at holde pris og vægt nede, men det betyder at den kan vrides i ret høj grad og at opløsningen er nede på 1.366 x 768 pixels - en lidt lav opløsning i 2013.

Tastaturdelen er til gengæld stiv og nem at have på skødet, men lider som sagt under de små taster der skyldes at ASUS pinedød vil klemme et næsten komplet pc-tastatur ind på de 10,1 tommer.

Ikke en RT-killer

Vi før fremhævet hvordan Intels Bay Trail i princippet gør Windows RT overflødig, da den særlige ARM-baserede version af Windows i sin tid blev udviklet som en reaktion på, at der ikke fandtes strømbesparende traditionelle x86-baserede processorer som var gode nok.

Det gør der nu med Bay Trail, men Asus T100 viser også udfordringerne ved løsningen.

For Microsoft har med en den Windows 8 RT-baserede Surface satset på kvalitet i alt: Fra den lækre 1.920 x 1.080 pixels skærm, over det stive og flotte metal-kabinet til de gode baggrundsbelyste tastaturer.

Den byggekvalitet er Asus T100 meget langt fra.

Til gengæld kan du køre alle de normale programmer på den lille 10,1 tommers enhed, hvor Surface 2 er begrænset af Windows app store og den forudinstallerede Office-pakke.

Og så er der lige det med prisen.

For Surface 2 koster 4.199 kroner med 64 gigabyte hukommelse - og med et typo-cover tastatur kravler prisen op på over 5.200 kroner. Asus tilbyder dig T100 for 3.500 kroner med samme lagerplads.

Her er konklusionen

Er det et svært valg?

Måske, for med fremvæksten af tablets, ultrabooks og alle hybridmodellerne midt imellem er det endnu mere vigtigt at tænke sig om før du køber:

Skal du bare have en tablet til sjov, ballade og til at sidde i sofaen med, så er der stadig ikke rigtigt en konkurrent til en iPad.

Har du brug for et tastatur, adgang til normale Windows-programmer og er prisen central.

Og kan du leve med plastikkroppen og det lille tastatur, så kan du nok også leve med en opdateret netbook som Asus T100.

Betyder traditionelle Windows-programmer ikke noget for dig, men du vil stadig gerne have tablet-størrelsen, en batterilevetid på 10 timer og muligheden for at bruge den som mobil skrivemaskine.

Så er Surface 2 et alternativ som i byggekvalitet giver Asus T100 baghjul. Til en højere pris.

Og har du i virkeligheden ikke brug for at kunne lave tricks med din bærbar så den bliver til en tablet - så køb en ultrabook uden alle hybridmaskinens kompromisser.

Det vigtigste er at du tænker over dit køb, for hybidmaskinerne er ikke for alle - som Asus T100s mange styrker og svagheder viser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere