Artikel top billede

Sådan vil ERP-giganten SAP forsvare sin bastion

ERP-markedet er i en rivende udvikling: It-chefer tørster efter teknologiske nyskabelser - og mange leverandører byder sig til. Se hvordan SAP vil forsvare sin position på markedet.

Computerworld har sat gang i en interview-serie, hvor vi både taler med CIO'er og leverandører om ERP-systemernes rolle i dag og i fremtiden.

Baggrunden er, at en IDC-analyse for nylig konkluderede, at mange it-chefer vil prioritere opgradering og modernisering af ERP højt i de kommende 12-18 måneder, blandt andet fordi tiden er løbet fra de støvede systemer.

Samtidig har PA Consulting interviewet 40 virksomheder i en række europæiske lande, herunder Danmark, og de peger blandt andet på, at ERP-systemerne ikke altid er gode nok til at understøtte en verden med høje krav til agilitet og fleksibilitet.

"Vi bruger omkring 15 procent af vores omsætning på research & development - som i reelle tal svarer til 2,2-2,3 milliarder euro om året"

Tidligere kronprins i Oracle Charles Phillips, der nu er administrerende direktør hos ERP-leverandøren Infor, sagde tidligere på ugen til Computerworld, at folk tørster efter den ERP-innovation, der "ikke har fundet sted i årevis."

SAP: Her er vores strategi
Hos verdens største ERP-leverandør, tyske SAP, der har en global ERP-markedsandel på omkring 25 procent ifølge Gartner, er den slags rapporter og udtalelser dog ikke med til at ryste koncernen med omkring 64.000 ansatte og en årsomsætning på 121 milliarder kroner.

"Vi bruger omkring 15 procent af vores omsætning på research & development - som i reelle tal svarer til 2,2-2,3 milliarder euro om året. Vi putter rigtig mange penge i vores R&D," siger SAP's danske landechef, Jørn Jacobsen.

Han har tidligere været salgsdirektør i den danske del af Oracle og administrerende direktør i BEA Systems Danmark.

"SAP har et meget tæt samarbejde med mange af vores kunder - og laver også en del af vores innovation sammen med kunder. Det vil vi fortsætte med at differentiere os på."

Vigtigt med forskellige industrier

Jørn Jacobsen tilføjer, at SAP også har en fordel i kraft af det globale setup, koncernen har, og samtidig slår han et slag for, at ERP-løsninger ikke skal være ens fra virksomhed til virksomhed - eller måske snarere fra industri til industri.

"Hvis du kigger på SAP's DNA, så er en af de ting, vi har været gode til - og en af grundene til, at vi er markedsledende - at vi har haft et kontinuerligt fokus på industrier. Vi understøtter en 24-25 industrier i dag, hvor vi ikke bare laver core ERP, men også går ud og siger: Hvad er specifikt for ERP i eksempelvis retail?"

"Hele den udvikling er der sket rigtig store fremskridt med inden for de seneste 5-10 år. Løsningerne er blevet dybere og bredere," siger SAP-landechefen.

Ikke kendt for sexede applikationer

Samtidig erkender landechefen dog, at SAP selvfølgelig også har været nødt til at rykke sig som leverandør.

"Historisk har vi ikke været dem, der har været kendt for at have de mest sexede applikationer. Hvis man kigger på noget af det, vi gør i dag - med iPad- og Android-løsninger og så videre - har vi i dag løsninger, der kan gøre virksomhederne væsentlig mere produktive ud fra et bruger-synspunkt."

"Historisk har vi ikke været dem, der har været kendt for at have de mest sexede applikationer"

Jørn Jacobsen afviser, at det forudsætter, at man slår en streg i sandet og investerer i en helt ny ERP-løsning, hvis man skal kunne udnytte de nye teknologier.

"Det er tiltænkt, at man skal bygge videre på de data og processer, som man allerede har i systemerne. Vi kan både sælge det til eksisterende kunder og også til kunder, der måske ikke har SAP ERP. Det giver nogle gode perspektiver i forhold til vækst."

Der er kommet nye funktioner til, men er kernefunktionerne i ERP ikke det, det altid har været - at man kan tilgå data til at træffe forretningsmæssige beslutninger?

"Jo, men på en anden måde. Kravene til hastighed er blevet drastisk forøget for eksempel. Det at lave debit og kredit har som sådan ikke ændret sig, men det har hastigheden. De fleste virksomheder i dag kører jo ikke med et enkelt projekt eller med en enkelt planlægning i løbet af et år."

Jørn Jacobsen nævner et andet eksempel; at man i stigende grad arbejder med "what if"-scenarier.

"Det at lave mange flere versioner af et budget, som i bund og grund tager udgangspunkt i "what if?" Hvis nu der sker et eller andet i Kina, hvad betyder det så for afsætningen på andre markeder? Det samme gælder din produktion og din logistik."

Han peger samtidig på SAP's investeringer i in-memory-teknologien HANA som et eksempel på, hvor man arbejder med innovation.

Begynder at ske noget nu

Hvad siger du til virksomhedernes udmelding om, at ERP-systemerne ikke altid er fleksible og agile nok?

"Ligesom med alle de andre it-bølger, jeg har været igennem i min karriere, tror jeg, at det her handler om, at det stille og roligt begynder at komme ind."

"Vi kan jo både se nogle af vores kunder, der ikke er gået med på de nye ting, og nogle, der er langt fremme. Så det kommer lidt an på, hvem man spørger."

SAP-landechefen peger på, at eksempelvis cloud computing er noget af det, der er anderledes på markedet for forretningssoftware i dag i forhold til for bare 5-10 år siden, ligesom også mobile løsninger og in-memory-teknologi er en del af innovationen hos blandt andre SAP. 

I en opgørelse fra analysefirmaet Gartner over det globale salg af ERP-software i 2012 lå SAP på 25 procent, mens Oracle som nummer to sad på 13 procent af omsætningen.

Infors omsætning udgjorde seks procent af markedet, og ifølge Gartner landede Microsoft på fem procent.

Læs også:

Derfor er de nye ERP-applikationer et paradigmeskift

Frafalden Oracle-kronprins blæser til ERP-kamp

It-direktør i Novo Nordisk: Her er vores ERP-setup

Store forandringer for it-afdelingen: Sådan ser ERP ud i dag

It-chefer: Her er vores store udfordring med ERP-systemet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere