Artikel top billede

Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Det bliver sværere for it-giganter som Apple, Google og Microsoft at sno sig uden om at betale skat. Men der er stadig mange smuthuller tilbage.

Efter voldsomt pres fra USA og EU tager den irske regering nu skridt til at lukke et af de mest provokerende huller i landets skattelovgivning, som ifølge en amerikansk senatskomite har sparet et selskab som Apple for 44 milliarder dollar (240 milliarder kroner).

Ifølge Financial Times lægger den irske finansminister Michael Noonan op til at fjerne muligheden for at overføre overskud fra irske selskaber til såkaldt "statsløse" selskaber, som ikke kan beskattes. På den måde håber den irske regering at reparere på sit ry og rygte som et rent skatteparadis for multinationale selskaber.

"Irland ønsker at være en del af løsningen til den globale skatteudfordring og ikke en del af problemet," sagde den irske finansminister ved fremlæggelsen af sit forslag til finanslov for 2014. Ændringen vil dog først træde i kraft fra 2015.

Initiativet fra den irske regering kommer efter at en komite under USA's senat kritiseret Irland for at gøre det muligt for Apple at parkere sine mange fantasillioner i ly for skattemyndighederne i alverdens lande.

Også EU har bebudet en undersøgelse af en række kreative selskabskonstruktioner, som omfatter selskaber i både Irland, Luxembourg og Holland.

Når irerne nu bøjer sig, betyder det dog langt fra at problemet med kreative selskabskonstruktioner og transfer pricing i multinationale selskaber er løst.

Multinationale selskaber som Google, Microsoft og Adobe vil ifølge Financial Times fortsat kunne benytte den mest udbredte skatteunddragelsesteknik, der blandt skatteeksperter er kendt under betegnelsen "Double Irish". Dermed kan selskaberne fortsat få glæde af den lave irske selskabsskat på 12,5 procent.

Læs også:

Skat jagter milliarder hos Intel efter Giga-køb

Google scorer kassen på smart skatte-fidus

Derfor betaler HP kun 4,8 procent i dansk skat

Microsoft: Vi betaler det vi skal i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere