Der skal være konkurrence om centrale login-systemer til danskerne.
"Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne," siger formand Birgitte Kofod Olsen.
"Men teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence."
Rådet for Digital Sikkerhed peger på, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig, hvilket de mange NemID-nedbrud understreger.
"Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale id-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark," siger Birgitte Kofod Olsen.
Tiden er klar til fornyelse
Nets har tidligere luftet tanker om at sælge blandt andet DanID, der er firmaet bag NemID.
Det er blandt andet derfor, at Rådet for Digital Sikkerhed nu råber vagt i gevær.
"Det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale id-løsninger. Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 millioner brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital id-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.
Den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015, og herefter mener rådet, at markedet skal åbnes for alternativer til NemID.
"I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger," vurderer hun.
Åbne standarder
Og hun retter fokus mod, at sikkerheden skal forbedres.
"Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces."
Med andre ord vurderes det, at den kommende digitale identitetsløsning skal baseres på åbne standarder, som gennem mange aktører kan sænke sårbarheden i den nationale it-infrastruktur.
Læs også:
NemID i sort - tre millioner danskere uden netbank
NemID-nedbrud brager videre - nu på fjerde time