Sikkerhedsprodukter på computeren har bidt sig fast i de danske brugere.
Helt det samme kan man ikke sige, når det handler om den smarte telefon, der i stigende omfang overtager computerens arbejdsområder, eksempelvis til besøg i netbanken eller e-handel.
For at få et mere præcist overblik over, hvor udbredt sikkerhedsprodukter er på mobilos, har vi spurgt Computerworld-læserne, om de bruger antivirus på telefonen.
En ud af tre
I en periode på 24 timer har vi modtaget 330 stemmer, og resultatet kan du se her:
En ud af tre har et antivirus-produkt på sin smartphone, mens to ud af tre er i risikozonen for at blive offer for malware eller andet ondsindet kode.
Sikkerhedsniveauet på telefonen minder således langt fra om det, vi kender fra pc-verdenen.
Måske er risikoen heller ikke helt så stor, men non-profit organisationen AV-Comparatives har mellem november 2012 og maj 2013 fundet 7.175 forskellige malware- og gråzone-programmer til Android.
I øjeblikket plages Asien mest af ondsindet software.
Trods en vurdering af, at risikoen er lav i Europa, anbefaler AV-Comparatives stadig, at man anvender et sikkerhedsprodukt.
Android er hårdest ramt
En parallel mellem computeren og telefonen er, at de forskellige styresystemer ikke er i samme risikogruppe.
Til computeren er Linux-distributioner og OS X Mountain Lion langt fra plaget så meget af malware som Windows-platformen.
På din smartphone er det dog open source-platformen Android, der anvendes på knap 80 procent af telefonerne, som er hårdest ramt.
Mens Windows Phone og iPhone er knap så truet.
Læs også: 20 sikkerheds-apps til Android og iPhone
Så billigt er det at anvende antivirus
To argumenter for at anvende antivirus på telefonen er, at det faktisk kan gøres ganske gratis og uden de store konsekvenser for strømforbruget.
Prisen er altid en barriere for udbredelse.
Ifølge denne test af antivirus til telefonen er der dog flere gratis alternativer, som udmærker sig ved at være blandt de bedste til at bekæmpe malware.
Et andet problem er den evige kamp om at holde telefonen gående med strøm.
Men et studie af 16 forskellige antivirus-programmer til Android viser, at de har en meget lille indvirkning på batteriforbruget.
14 af de 16 programme bruger mindre end tre procent af batteristrømmen. De to sidste konsumerede mellem tre og otte procent.
Læs også:
McAfee advarer igen: Derfor er Android farlig.
Stort sikkerhedshul i Android: Du kan miste alle data.
Din smartphone er en tikkende sikkerhedsbombe.