Statens forbrug af it-konsulenter er stigende. Og det har skabt ny debat og ballade.
Men faktisk ville det være alarmerende, såfremt forbruget af it-konsulenter faldt.
"Hvis udgifterne til it-konsulenter faldt markant i en tid, hvor det offentlige skal effektiviseres via digitalisering. Dét ville være alarmerende," udtaler administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.
Han understreger, at foreningen er tilhænger af en stram styring af de offentlige budgetter.
"Derfor er udgifter til it-konsulenter ikke en negativ ting, da det netop med til at sikre, at vi får den bedst mulige implementering af de mange digitale projekter i det offentlige," forklarer han.
De seneste mange skandaler med it-projekter i staten har netop medført budgetoverskridelser. Alene Rigspolitiets Polsag-projekt blev skrottet, efter man havde brugt en halv milliard kroner på det.
Kortsigtet at skære udgiften væk
Morten Bangsgaard påpeger, at det er naturligt, at udgifterne til it-konsulenter stiger i takt med digitaliseringen.
"Det er på ingen måde sådan, at forbruget af it-konsulenter er løbet løbsk. Slet ikke når man tager med i betragtningen, at det offentlige i disse år er i fuld gang med en digital effektivisering af en række områder," udtaler han, og oplyser, at der de sidste fem år er udgifterne til it-konsulenter kun steget med 9 procent.
"Det er meget kortsigtet, hvis staten ukritisk begynder at skære it-konsulentydelser væk."
For det offentlige i er gang med en gennemgribende digitalisering, og det kræver spidskompetencer, som det offentlige meget ofte ikke har in-house, slutter han.
Læs også:
Ny ballade om statens brug af it-konsulenter
Staten betaler milliarder til it-folk: Men ved ikke til hvad
Konsulent: SKI's krav er et dokumentationshelvede