I Sverige har Rigspolitiet nu fået problemer med Oracles Siebel-baserede it-system PUST, som myndigheden ellers satsede på som hyldevare, efter et første forsøg på at egenudvikle et nyt politi system, har Computerworld tidligere beskrevet.
Hos det danske Rigspoliti står it-direktør Michael S. Hansen, efter politiet har lukket det skandaleombruste Polsag helt ned, midt i at vælge fremtidens it-system til politiet.
"Det er svært, når man i et marked uden modne industriløsninger prøver at sikre sig bedst ved selv med en standardløsning bygget omkring en ERP-suite," siger Michael S. Hansen om svenskernes problemer med Oracle-systemet, der er blevet set på som en mulig kandidat til dansk politi.
Han fortæller, at brugen af standardiserede ERP-løsninger til politiet i andre lande er udbredt. I England og Holland er der eksempler på, at man benytter Microsoft Dynamics, og andre lande bruger dele af SAP.
Han fortæller, at Rigspolitiet har kigget bredt på it-løsningerne hos politiet i en række lande.
"Men vi er holdt op med at kigge på konkrete løsninger i efteråret 2012. Vi har et samarbejde med de andre nordiske lande, hvor vi udveksler information og erfaring om, hvad der er godt og skidt. Men vi vil hellere have fokus på, hvordan vi skal arbejde."
"For når vi så går til markedet, så kan vi træffe et bevidst fravalg, hvis der er et kompromis, der skal træffes. Så ved vi, hvad det er, vi går glip af. Og det er altså bare en helt anden tilgang end at sige: Der kommer nok nogen og løser det for os."
Han fortæller, at politiet har bestemt sig for ikke at forholde sig til systemer i øjeblikket.
"Vi vil i stedet forholde os til, hvad vi skal bruge for at understøtte strafferetskæden optimalt," siger han.
Det handler om at finde frem til, hvordan politiet gerne vil arbejde, hvis alt var muligt, selvfølgelig indenfor lovgivningens rammer, uden hensyntagen til eventuelle it-systemers begrænsninger.
Først derefter vil Rigspolitiet gå til markedet og spørge, hvordan leverandørerne kunne forestille sig at understøtte politiets behov.
Han gør det klart, at Rigspolitiet ikke er klar til at gå til leverandørerne endnu. Langtfra.
"Vi kigger mere på, hvordan vores arbejdsgange er, og hvordan de bør være fremover. Der er overhovedet ikke noget system involveret i de tanker nu, og det her kommer der til at gå lang tid med," siger it-direktøren.
En tudsegammel platform
"Men på et eller andet tidspunkt skal vi jo tage fat. Vi har jo en tudsegammel platform. Den kører, så der er ikke ild i den. Men det er klart, at den er næsten umulig at videreudvikle på. Så når vi videreudvikler, laver vi jo kompenserende aktiviteter, kan du kalde det."
Han understreger, at politiet slet ikke har et nyt projekt endnu.
"Vi kigger på vores processer. Og det er ligeså meget i forhold til det daglige arbejde. Desuden har politiet foretaget en bruger-undersøgelse for at finde ud af, hvor der mangler it-understøttelse i forhold til, hvordan man gerne vil arbejde."
Michael S. Hansen fortæller, at Politiets fremtidige it-system næsten kan opbygges på bar mark uden snærende bånd og hensyn til tidligere problemstillinger i systemet.
"Vi ved, at vi indenfor en årrække skal udskifte store del af vores systemkompleks. Derfor er der en unik mulighed for at se sammenhænge fra a til z, og det er det, vi prøver. Vi prøver at gøre det rigtige. Også ved at følge råd fra alle mulige vidende mennesker, men også undersøgelser."
Mindre leverancer
"Vi har en forestilling om, at tingene skal deles op i mindre leverancer, således at vi får højere fokus på risiko- og styringsdelen i de kommende leverancer. Måske skal man ikke se det hele som en stor klump, men som flere forskellige komponenter. Dermed sikrer man, at hele projektet ikke bliver revet ned, hvis ét ben falder," siger han.
"Vi er kun ved at kigge på os selv. Jeg har den grundlæggende holdning, at hvis ikke vi ved, hvor vi gerne vil hen, og hvor vi er, så er det svært at lave en forandring."
"Derfor har vi taget medicinen og sagt: Det er vi altså nødt til. Det bliver ikke 100 procent, men i en eller anden grad er vi nødt til at beskrive, hvad vi gene vil. Og derfra må vi så se, hvad der er muligt, og hvad der findes af løsninger.
Du har jo resultaterne med dig fra tidligere job som CIO. Men det er jo lidt øretævernes holdeplads, du har fået...
"Jo, men så skal man ikke være it-direktør, hvis man ikke er parat til det. Der er jo en kort levetid i de her stillinger, hvis ikke man leverer resultater," siger han.
Michael S. Hansen medgiver, at der findes mange spændende løsninger i andre lande. Men problemet er, at politimyndighederne ikke er organiseret ens i de forskellige lande. Nogle lande minder mere om hinanden end andre, forklarer han. Og det komplicerer processen omkring fremtidens it.
"Vi er ved at forme en meget klar strategi og ønskeseddel i forhold til, hvad vi gerne vil. Så udestår opdeling, tidsramme og selvfølgelig økonomi. Men det ligger længere ude i fremtiden. Det er vi ikke i nærheden af endnu," siger han.
"Når man har gjort sig så dyre erfaringer, som vi har på Polsag, så vil vi selvklart gerne undgå at komme i den situation igen. Vi vil have fuld styring og gennemsigtighed i projektet, og så ser vi selvfølgelig på de erfaringer, som andre lande gør sig," siger Michael S. Hansen.