Selv om du med en fyreseddel i hånden tit kan trøste dig med, at det var på grund af virksomhedens overordnede planer om nedskæring, outsourcing, effektivisering eller hvad det nu bliver kaldt, så kan det alligevel være en meget hård belastning for dig.
En fyring er faktisk så hårdtslående, at man kan sidestille det med et dødsfald i familien.
"Selv om man måske er forberedt på en fyring, har det altid konsekvens for de mennesker, det går ud over. Inden for psykologiens verden kvalificerer man en fyring i den høje ende - på linje med en skilsmisse eller dødsfald i familien," siger Dorte Veje, der er leder af Right Managements karrierer-rådgivning.
Dorte Veje har over 20 års erfaring indenfor HR og outplacement.
Et af hendes vigtigste råd til it-medarbejderen, der er blevet fyret, er at tage det med ro.
"Når vi ved, at en fyring kan være et stort chok og føre til en personlig krise, så handler det helt grundlæggende om først, at få tacklet sin situation. Det er vigtigt, at man tager sig tid og får ro på. Tankegangen; 'åhh, jeg skal have et nyt job med det samme' kan være meget farlig og ødelæggende." pointerer hun.
Sådan tackler du en fyringsseddel
I stedet er det vigtigt at få bearbejdet det chok, som en fyring i mange sammenhænge vil være.
Her handler det for eksempel om at kigge indad, tage imod hjælp udefra, være god ved sig selv og få snakket med venner, familie, kollegaer og andre.
"Kort sagt skal man forsøge at få lukket sin bitterhed og få sagt farvel til sin gamle arbejdsplads, så det ikke overskygger næste valg. Når man er jobsøgende, er det særlig vigtigt at kunne se muligheder, og det er svært, hvis man stadig er markant mærket af en afskedigelse," siger Dorte Veje.
Netop indenfor it-branchen er det til stadighed blevet vigtigere at kunne omstille sig og se muligheder i stedet for at være fastlåst på en bestemt type stillinger.
"Vi ser jo it-stillinger, der simpelthen forsvinder af den ene eller den anden årsag. Her er det jo altså vigtigt, at man trods sine kompetencer også er åben over for, at der kan være andre veje at gå end den, som man lige havde sat sig i hovedet." siger hun.
Hvilken it-ledighedsgruppe tilhører du?
Som it-ledig bliver man nødt til at erkende, hvilken gruppe man tilhører.
Her mener Dorte Veje, at de it-ledige groft sagt kan deles op i tre kategorier.
"Der er en gruppe, der er meget eftertragtet og hurtigt får et nyt job. Så er der en gruppe, hvor det kræver noget tid og benarbejde. Til sidst er der en gruppe, der af den ene eller den anden årsag bliver nødt til at tænke helt anderledes for at komme i job igen," mener Dorte Veje.
Således bør man forholde sig til, hvor i spekteret man er.
Det har nemlig indflydelse på, hvordan man skal gribe sin situation som ledig an.
Men helt generelt er det altså meget centralt at blive afklaret med sin situation.
"Når man har genfundet den positive energi og kigget indad, så kan man meget bedre se, hvilke muligheder man har. Hvilke kompetencer kan jeg sætte i spil? Hvad mangler jeg? Hvordan opnår jeg mit mål?" siger hun.
"Det er 100 gange nemmere at komme videre, når man lige stopper op og giver sig selv ro og tid. Derfra kan man så begynde at finde ud af, hvordan man skal komme videre, og om man måske skulle have noget hjælp udefra til det."
Læs også:
Ledig it-specialist? Se her hvad du skal kunne