Artikel top billede

Foto: Andrea Gomolak.

Det mener teleindustrien om forsøg med karse og stråling

Et dansk skoleforsøg med karse påvirket af mobilstråling har vakt opsigt. Teleindustrien kalder forsøget vigtigt, men ikke på grund af forsøgets videnskabelige validitet.

Fem piger fra 9. klasse på Hjallerup Skole i Nordjylland har udført et ganske overraskende forsøg med karse og mobil-strålepåvirkning, der er gået rundt i den danske verdenspresse i det seneste døgn.

DR bragte oprindeligt nyheden om karse-projektet, der i al sin enkelthed går ud på, at de fem piger i 9. klassen på Hjallerup Skole har plantet 400 karsefrø i 12 bakker.

Herefter blev seks af bakkerne stillet i ét rum uden mobilstråling, mens seks andre bakker med karse blev stillet i et andet rum, hvor de stod ved siden af to routere, der ifølge DR udsendte cirka samme type stråle som en helt almindelig mobiltelefon.

Bakkerne i hvert sit rum fik tilsyneladende samme dosis sol og vand, og resultatet lå klar efter 12 dage:

"Karsefrøene ved siden af routeren var slet ikke vokset, og nogle af dem var endda muterede eller døde," skriver DR. 

Mobilskeptiker begejstret

Professor Olle Johanson ved Karolinska Instituttet i Stockholm er kendt som en mobilskeptisk forsker, og han er begejstret for forsøget.

Ifølge DR vil han nu selv efterprøve det i samarbejde med en belgisk forskningskollega, professor Marie-Claire Cammaert ved Université libre de Bruxelles.

"Pigerne har indenfor rammerne af deres viden og kunnen gennemført og udarbejdet et meget elegant stykke arbejde. Det væld af detaljer og nøjagtighed er eksemplarisk, valget af den rigtige karse er meget intelligent, og jeg kunne blive ved," siger Olle Johanson til DR.

Nuværende og tidligere danske strålingsforskere, som Computerworld har talt med, trækker på skuldrene omkring 9. klasse-forsøget.

Flere kilder, som ikke ønsker at blive citeret, kalder forsøget "interessant" og "flot", men siger samtidigt, at det kan have et hav af fejlkilder som eksempelvis manglende kontrol over testmiljøet og manglende robusthed ved at gentage forsøget flere gange.

Michael Stübert Berger, forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, siger slet og ret til Ekstra Bladet, at man i forsøget ikke kan sammenligne routernes stråling og mobilstråling. 

Teleindustrien lytter til videnskaben

Hos teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er direktør Jakob Willer også skeptisk omkring forsøgets validitet.

Teleindustrien: Derfor er 9. klasse-forsøget vigtigt

"Der har været udført masser af videnskabelige forsøg, der beviser, at mobiltelefoni hverken er skadeligt på kort eller lang sigt, og vi mener, at man skal lytte til videnskaben," siger Jakob Willer.

Konkrete forsøg og kommentarer til mobilstrålingens potentielle skadesvirkninger kan du læse mere om her og her

Tidligere har den internationale sundhedsorganisation, WHO, beskrevet, at stråling fra mobiltelefoner muligvis indebærer en kræftrisiko, selvom organisationen erkender, at bevismaterialet endnu ikke er fuldstændigt. 

Myndighederne fejler med et brag

Direktøren for Teleindustrien Jakob Willer siger dog, at skoleelevernes forsøg med karse sætter en vigtig dagsorden, nemlig at det kan være svært at blive klogere på de mange forsøg, som allerede er udført.

"Almindelige mennesker ved ikke meget om mobilstråling, og det er klart, at de ønsker information om, hvorvidt det muligvis kan være skadeligt," siger han.

"Når et skoleprojekt kan få så meget omtale, så kan jeg bare konstatere, at det officielle Danmark har svigtet sin informationsopgave til borgerne om, at mobilstråling ikke er farligt," lyder det fra Jakob Willer.

Teleindustriens direktør siger, at han er klar til at lytte til forskningsverdenen, og at teleindustrien gerne stiller sig til rådighed med data og andet, som forskerne efterspørger.

Han fortæller også, at han flere gange har fået henvendelser fra folk, der hævder, at teleindustrien bevidst skjuler information om skadelige konsekvenser af mobiltelefoni, og at forskerne skulle være i lommen på telebranchen.

"Jeg kan blankt afvise begge dele, da vi i sagens natur også er interesserede i, at sandheden om mobilstråling kommer frem. Men der er dog intet i den etablerede forskning, der tyder på, at det skulle være skadeligt," gentager Jakob Willer til Computerworld.

Læs også:

Frygt for mobilstråler får dansk bestyrelse til at gå af

Mobilsnakker du dig til cancer og Alzheimers?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere