En sag om en ny Patentdomstol, der blandt andet skal afgøre sager om visse typer af softwarepatenter, er ved at blive en politisk varm kartoffel for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
I hvert fald tegner der sig et billede af alvorlige politiske konflikter i nærmeste fremtid.
For statsministeren erkender nu, at en EU-domstol vil betyde afgivelse af suverænitet.
Dermed bliver et politisk flertal på Christiansborg meget vigtig for hende, for at undgå et eventuelt truende EU-nederlag ved en afstemning.
Helle Thorning-Schmidt håber da også selv på et bredt flertal, da hun mener, at en folkeafstemning om emnet vil blive alt for teknisk.
Men når det drejer sig om suverænitetsafgivelse skal flertallet udgøre 5/6, og her har det vist sig, at både Enhedslisten og Dansk Folkeparti angiveligt er skeptiske.
Enhedslisten har slået fast, at partiet vil stemme nej.
"Jeg frygter meget, at små danske virksomheder vil blive opkøbt og trumfet af store koncerner, der prøver at få monopol på software-området og andre helt centrale samfundsøkonomiske områder, hvor vi har brug for en fri udvikling," har EU-ordfører Nikolaj Villumsen fraEnhedslisten udtalt til Politiken.
EL, DF og Prosa imod
Men også it-fagforeingen Prosa er aktive på sagen.
I et indlæg skriver formand Niels Bertelsen:
"Som udgangspunkt syntes Prosa, at der er en god idé, at der oprettes et enkelt, billigt og effektivt patentsystem i Europa, og at muligheden for at retshåndhæve patentet forbedres."
"Men den foreslåede løsning kan betyde en glidebane hen imod, at det bliver muligt at få godkendt softwarepatenter. Selvom det ikke er tilladt i dag at patentere softwareløsninger, har den europæiske patentorganisation (EPO) godkendt mange softwarepatenter på uklar basis," hedder det.
Tidligere år har også SF været stærkt skeptiske.
Langvarig debat
Og særligt fokus har der været fra it-branchens side, hvor softwarepatenter som bekendt er guld værd.
Herunder findes en stribe tidligere artikler om emnet: