Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

(Foto: Alexander Haslund)

It-guru: Sådan gør du dig fri fra ond software

Interview: Der er to lette metoder, hvis du vil i gang med at frigøre din computer fra ond, proprietær og ikke-fri software. Her er de.

Computerworld har fået et eksklusivt interview med guruen, ikonet og frihedskæmperen Richard Matthew Stallman eller bare RMS. 

Vi mødte ham i København til et personligt interview om fri software. 

Richard Stallman mener, at vi alle burde tage rejsen mod den frie verden. Og det behøves ikke være særlig svært.

Sådan skiller du dig af med Windows

Hvis du sidder og læser dette fra en computer med Windows, så kan du faktisk meget nemt tage første skridt allerede nu.    

"Der er to måder - enten kaster du vinduerne ud af din computer, eller også kaster du computeren ud af vinduet," siger Richard Stallman og fortsætter: 

"Hvis du ønsker et brugbart resultat, vil jeg anbefale første metode. Derefter installerer du GNU/Linux. Alle computere bliver nødt til at blive sat fri."

Richard Stallman er grundlægger af Free Software Foundation i 1985, og har siden kæmpet for en verden uden det, som han kalder, ikke-fri eller proprietær software. 

Han er desuden kendt for at starte GNU-projektet, hvor han udviklede GNU Compiler Collection, GNU Emacs samt GNU's licens. 

GNU er et rekursivt akronym for 'GNU's Not Unix!', hvor en del af forkortelsen altså står for  forkortelsen selv. 

Hold dig fra iTingene

Det er ikke nok bare at smide vinduerne ud af din maskine. Selvom Microsoft er nogle af de rigtig slemme, så er det faktisk alle ikke-frie produkter, du bør skille dig af med. 

Særligt Apples produkter er nogle af de værste.

"De såkaldte iTing misbruger på det skammeligste brugerne. Med dem pionerede Apple endnu strenge restriktioner. iTingene kontrollerer fuldstændig, hvad du kan gøre," siger han og fortsætter angrebet mod Apple:

"Apple introducerede censur på, hvad man kan installere af applikationer. Det mener jeg bør forbydes i vores lovgivning. Det burde være ulovligt for ethvert computerprodukt at begrænse folk til kun at kunne installere de programmer, Apple godkender. Men det er, hvad Apple introducerede med deres iTing." 

Det havde måske været utænkeligt før i tiden, men i dag er Richard Stallmans mareridt blevet til virkelighed.

"Før i tiden havde det nok være chokerende at lave en sådan manøvre, som Apple gjorde, men de kom igennem med det, endda succesfuldt. Derefter fulgte Microsoft jo bare efter," siger han.

Læs også: 
Open source-guruen Stallman: Chrome OS er farlig

Software-guru: Jeg er glad for, at Steve Jobs er væk

Det er et latterligt spørgsmål - jeg ved det ikke

Men frihed er ikke det nemmeste i verden, erkender han.

"Hvis du giver mennesker frihed uden at lære dem, hvad det er, og hvorfor det er vigtigt, vil de forlade og tabe den igen. Sådan er det også generelt i livet," siger Richard Stallman. 

Denne frihed er blevet sat mere og mere på prøve igennem de sidste par år i it-verden, mener guruen. 

"Du kan se, hvor sandt det er i dag med så mange proprietære software-udviklere, der forsøger at finde måder, hvorpå de kan gøre brugerne afhængige af teknologien - for derefter at misbruge dem," siger han. 

Hvordan tror du, det vil se ud om nogle år? 

"Det er et latterligt spørgsmål. Jeg kan ikke se fremtiden, så jeg ved det ikke," siger han og fortsætter: 

"Fremtiden kommer an på dig. Du behøver ikke at bruge deres proprietærer software. Vi har bygget et sted, du kan flygte hen til. Om du har vilje og modet til at flygte derhen, er op til dig selv." 

Og hvad er det for et sted?

"Det er en fri verden."

Udover de proprietærer produkter bør du også afholder dig fra mobiltelefonen, services som Facebook og faktisk også Visa, hvis du vil være helt fri og ungå big brother.

Læs også: 
Open source-projektet som alle it-giganterne elskede

12 fantastiske open source-projekter




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis