Nu har Facebook fundet et nyt hjem på din mobil. Torsdag aften kunne Mark Zuckerberg præsentere den nye Facebook-overbygning til Android, Home, som skal forvandle telefonen til en social oplevelse. Den bliver tilgængelig på udvalgte smartphones fra den 12. april. Men der er allerede bekymringer om, at Facebook kan bruge Home til at samle alt for mange data om brugerne og følge vores færden ned til mindste detalje.
"Derfor er jeg bekymret over Facebook Home: Det ødelægger enhver tanke om privatliv," lyder overskriften på et indlæg fra den kendte amerikanske it-blogger Om Malik, der er stifter af nyhedstjenesten GigaOm.
Det nye Home er ikke bare en almindelig mobil app - det er integreret meget dybt i systemet. Det betyder også, at softwaren har direkte adgang til telefonens data.
"Hvis du installerer dette, er det meget sandsynligt, at Facebook kan følge alle dine bevægelser og handlinger," skriver Om Malik.
Han henviser til, at telefonens GPS konstant kan sende informationer tilbage til Facebook for at fortælle, hvor du er.
"Så hvis telefonen ikke bevæger sig mellem kl. 22 og 06 i en uges tid eller sådan, så kan Facebook hurtigt regne ud, hvor du bor. De kan starte med at bygge en større og bedre profil af dig på deres servere. De kan sammenkøre alle dine forhold, alle de steder hvor du køber ind, alle de restauranter hvor du spiser og andre data," skriver han.
De mange data kan bruges til at levere målrettede annoncer i et omfang, der ikke er set tidligere. Facebook har allerede bekræftet, at der skal vises annoncer i Home.
"Vi bliver nødt til at få vores lovgivere til at forstå, at Facebook ønsker at springe fra vores desktop og browsere og lande midt i vores hjem - det sted, hvor vi har brug for privatliv," slutter Malik.
Deler dobbelt så mange informationer hvert år
I et større interview med Wired fortæller Mark Zuckerberg om den nye Android-satsning og baggrunden for, at Facebook ikke vil bygge sin egen telefon. Facebook udgør allerede op mod en fjerdedel af den tid, der bruges på smartphones, og det forventes at stige i den kommende tid. Hvis Facebook sælger sin egen telefon, kan den kun nå ud til 1-2 pct. af markedet, ifølge Zuckerberg, og det er ikke nok.
"Vi vil forvandle så mange telefoner som muligt til 'Facebook-telefoner'. Det er, hvad Facebook Home handler om," forklarer han.
Facebook-stifteren kommenterer også det ironiske Android-samarbejde med Google, som ellers er en rival med sit eget sociale netværk, Google+. Faktisk har Facebook hentet flere af sine vigtigste medarbejdere hos Google, herunder Sheryl Sandberg og danske Lars Rasmussen.
"Vi har et rimelig godt partnerskab med Apple, men de ønsker at kontrollere hele den mobile oplevelse. Der er ikke mange broer mellem os og Google, men vi er enige med deres åbne filosofi," siger Zuckerberg.
Men han tilføjer at Facebook gerne vil levere Home på iPhone - hvis Apple tillader det.
Den næste store trend er deling af indhold med mindre grupper, ifølge Zuckerberg, som dog ikke helt kan forklare, hvordan Facebook vil imødekomme denne trend. Men det sociale netværk har sin egen "law of sharing", der minder om Moore's lov. Den siger, at den gennemsnitlige mængde information, som en person deler, bliver fordoblet hvert år.
Han nævner ikke, om det sker helt frivilligt, eller om det er informationer, der bliver delt, uden at vi kan styre det selv.