Det er måske enhver hjemmeside-ejers værste mareridt, når man pludselig bliver konfronteret med beskeden om, at sitet kan være hacket. Ikke nok med, at hjemmesiden kan være vandaliseret til ukendelighed. Der er også risiko for, at angriberne har fået fat i databaser og andre følsomme data, der måtte ligge på serveren, og de kan have plantet malware, der er spredt videre til brugerne. Hvad skal du gøre?
Nu er der hjælp fra Google, som har startet et nyt initiativ, der skal hjælpe webmastere med at rydde op på hackede sider. "Help for hacked sites", lyder overskriften hos Google, hvor der er artikler og videoer, som både skal hjælpe med at undgå hacker-angreb og få kontrollen tilbage over et hacket site.
"Hver eneste dag bliver tusindvis af hjemmesider kompromitteret af cyberkriminelle. Hacks er ofte usynlige for brugerne, men de kan stadig være skadelige for alle, der besøger siden - og det gælder også ejeren. Hackeren kan inficere sitet med skadelig kode, der opfanger tastetryk på de besøgendes computere, stjæler login-data til banker eller finansielle transaktioner," skriver Google.
Den nye guide er opdelt i otte konkrete trin. I det første trin lærer du om, hvordan hjemmesider bliver hacket, og hvordan du kan udbedre de umiddelbare skader. De næste trin handler om kontakten til hosting-udbyderen, hvordan du kan sætte sitet i karantæne og finde det smuthul, der er brugt til at inficere siden.
Google fortæller også om rensning af inficerede servere, backup og genetablering. Det sidste trin er, at man kan bede Google om at godkende siden, så der ikke længere kommer en advarsels-besked til brugerne.