Cloud computing har efterhånden vundet indpas i de fleste it-afdelinger i en eller anden form.
Det betyder, at man som it-chef har brug for værktøjer, så man kan håndtere de voksende mængder af cloud-applikationer lige så effektivt som man tidligere har håndteret selskabets øvrige it-applikationer.
Her har du fem cloud-facts, som enhver it-professionel bør forstå.
Kommet for at blive
Cloud computing er kommet for at blive og er forlængst kommet ud af den fase, hvor man kunne nøjes med at være lidt nysgerrig.
De fleste virksomheder er godt i gang med adskillige cloud-baserede løsninger, hvor de kører deres forretnings-processer.
Udfordringen nu er at finde ud af, hvordan man håndterer et selskabs voksende cloud-portefølje og styrer og justerer samspillet mellem cloud-applikationerne lige så godt som man styrer de traditionelle on premise-applikationer.
Der findes en app til at styre apps
Der findes hjælp i clouden til at styre cloud-applikationerne.
Software-selskaberne leverer en støt og mangfoldig flod af specialiserede applikationer, der kan hjælpe it-cheferne med styringen af cloud-applikationerne.
Blandt dem er eksempelvis start-up'en Okta, der står bag en cloud-baseret løsning, hvor den enkelte bruger kan signe in til alle sine cloud-applikationer på ét sted.
Okta konkurrerer med andre løsninger som eksempelvis Ping Identity og CA Technologies, der har lignende løsninger i markedet.
Det er mere end bare værktøj
Tag ikke fejl: Det kræver mere end et smart værktøj at styre cloud-appliktionerne, så man får fuldt udbytte af dem.
"Ofte forsømmer virksomhederne helt at formulere scenarier og bruger-cases i deres cloud-strategier," siger Ray Wang fra analysehuset Constellation Research.
Han peger på, at it-chefen bør arbejde på at forstå, hvordan den enkelte bruger tilgår den nødvendige information. Og så arbejde sig bagud derfra.
Den rigtige vej
Det er den rigtige vej at gå.
Sådan lyder det i hvert fald fra selskabet Genomic Health, der arbejder inden for kræftforskning.
Selskabet har aggressivt indført cloud-applikationer i den seneste tid og har i dag 24 forskellige løsninger kørende.
Selskabets næste skridt bliver en cloud-baseret ERP-løsning, SAP's Business ByDesign, fortæller selskabets chef for enterprise-arkitektur og sikkerhed, Ken Stineman.
Genomic har implementeret Okta, som Ken Stineman mener har gjort de ansatte lykkeligere.
"Bedre adgang, slut med alle de gule sedler og bedre styring," siger han.
Ingen vej tilbage
Mange it-chefer har i lang tid haft en klar fornemmelse af, hvor til præcis deres it-setup er gået til - typisk et sikkert datacenter eller VPN.
Med cloud computing og mobil-adgang er den grænse blevet flyttet ganske markant.
Ken Stineman fra Genomic Health mener, at det stiller øgede krav til cloud-leverandørernes fokus på eksempelvis data-kryptering, som bør være langt bedre, end det er tilfældet i dag.
Ken Stineman fortæller, at især en systematisk granskning af sikkerhed er begyndt at blive et af de væsentligste parametre, når selskabet overvejer nye produkter.