Læs også:
Disse mobil-nyheder er i vente på Mobile World Congress
Omstidt Apple-fabrik ramt af voldsomme optøjer
Barcelona: Demonstranter, politi, og lyden af fløjter prægede gadebilledet og forsinkede trafikken her til morgen foran messehallen i Barcelona, hvor verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i denne uge løber af stablen.
Ifølge de vrede demonstranter står mobilmessen og mobilindustriens gigantiske milliardomsætning i stærk kontrast til den arbejdsløshed og de økonomiske udfordringer, der lige nu præger livet i Barcelona og i Spanien som helhed.
"Vi ønsker at sætte fokus på en anden side af denne lukrative industri. Mange af arbejderne i industrien arbejder ikke for moderselskaberne som Vodafone, Movistar og andre, men for leverandører eller underleverandører," står der på de pamfletter, der bliver delt rundt af demonstranterne.
"I disse firmaer foregår arbejdet på akkord, uden grænser for arbejdsdagen og uden rettigheder for arbejderne. I moderselskaberne er massive fyringsrunder blevet hverdagskost; Vodafone planlægger at fyre 21 procent af sine medarbejdere," kan man læse videre i de uddelte papirer.
Det sande ansigt
Pamfletten har overskriften "Mobile World Congress' sande ansigt" og fortæller, at demonstranterne nu går i sultestrejke blandt andet i protest mod, at det spanske teleselskab Telefónica-Movistar fyrer medarbejdere ulovligt for derefter at ansætte nye folk.
"For nogle måneder siden gennemførte en mængde Telefónica-Movistar-medarbejdere en 23 dage lang sultestrejke. Nu sultestrejker vi igen til slutningen af Mobile World Congress," lyder opråbet.
Spanien er et af de lande, der lige nu er hårdest ramt af den europæiske gældskrise. Landet har en arbejdsløshed på 26 procent og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 50 procent.
Alene i januar mistede omkring 132.000 spanskmænd jobbet.
Både i Kina og Spanien
Debatten om de dårlige forhold for arbejderne i mobilindustrien er dog ikke ny og heller ikke indskrænket til spanske teleselskaber.
Den blussede blandt andet op sidste år, hvor Apples forhold til den kinesiske leverandør Foxconn stod for skud.
I kølvandet på flere selvmord blandt kinesiske Foxconn-medarbejdere spredtes kritiske røster over de dårlige arbejdsforhold sig.
Forhold, der har medført, at Foxconn har omkranset sine fabriksbygninger i Kina af sikkerhedsnet for at forhindre medarbejdere i at springe i døden.