Artikel top billede

Samsung Smart Pro PC: Hvor smart er den lige?

Test: Samsungs mix af tablet og pc viser gode takter. Men alligevel virker det, som om ingeniørerne gik hjem, før de blev helt færdige med maskinen.

Samsung Smart PC Pro

Windows 8 er bedst med en touch-skærm. Ikke fordi du ikke kan nøjes med en mus, men med en touch-skærm kommer systemet først for alvor til sin ret. Det er temmeligt overraskende kompromisløst af Microsoft, som ellers har fastholdt stort set samme start-menu, skrivebord og vinduer-kombination siden Windows 95.

Med fokuseringen på touch i Windows 8 ankom også en række hybrid-modeller til butikkernes hylder. De tilbyder en kombination af tablet-formen som vi kender den fra rene tablets sammenvævet med et tastatur, der som oftest kan kobles fra eller skjules. En kombination vi allerede har testet med HP Envy x2, som med sin Atom-processor og dobbeltbatteri kunne køre imponerende 14-16 timer på en opladning (læs testen her).

Gode specifikationer

Med Samsung Smart PC Pro er vi dog langt fra Atom-processoren. I stedet har Smart PC Pro en Intel i5 3317U processor på 1,7 gigahertz, 4 gigabyte ram og en SSD-disk på 128 gigabyte (lidt over 80 gigabyte fri på en frisk Windows-installation ). Gode specifikationer, som minder meget om de lette bærbare, kaldet ultrabooks, der væltede frem i 2012. Styresystemet er Windows 8 Pro, og tilslutningsmulighederne omfatter et MicroSD-slot, SIM-slot, USB-port, microHDMI-port og høretelefoner/mikrofon-stik. I hjørnet af tablet-delen finder du desuden en pen, som lader dig navigere i Windows desktop-mode, når fingrene er for klodsede og tastaturet koblet fra.

Du får desuden knapper til at skrue op og ned for lyden, låse rotationen på skærmen samt tænde og slukke. På forsiden får du desuden den allestedsnærværende Windows 8 knap, som sender dig til skrivebordet med et enkelt tryk.

Høj opløsning

Et andet kendetegn ved pro-modellerne fra firmaer som Sony, Samsung og Asus er, at skærmen leveres med en opløsning på 1.920 x 1080 pixels. Opløsningen sikrer superskarpe billeder på den 11,6 tomme store skærm, specielt i Metro / modern-interfacet med de klare ikoner. Skærmen er dog ikke nær så skarp som på Sonys slider-pc Vaio Duo 11.

Dog kan websites godt blive lidt små at se på, så her skruer enten Microsoft eller Samsung zoom-niveauet op til 150 procent som standard. Det virker lidt ulogisk, da flere sider så falder uden for skærmen, og vi endte da også med blot at zoome ind med 125 procent indstillingen, som sikrer en bedre balance mellem læsbarhed og mængden af information på skærmen.

Høj opløsning, men små knapper

I desktop-mode betyder den høje opløsning, at menuer og valgmuligheder bliver temmelig små, og du vil efter få minutter savne en mus eller blot anvende touchpad'en på tastaturet - hvis du har husket det.

For i modsætning til en ultrabook sidder selve Samsung-PC´en i skærmen - og tastaturet er blot en enhed du kobler på, når der er behov for det. Ganske som i Envy x2, blot med den forskel at tastaturet her desværre ikke indeholder et ekstra batteri, men blot er en "dum" enhed med taster og touchpad.

Tastaturet er fint og nemt at skrive på, og inden for kort tid fløj vores fingre hen over tasternes adskilte ø-format.

Svag låsemekanisme

Desværre er tastaturet også Samsung Smart PC Pro´s akilleshæl. Vi kan godt tilgive, at tastaturet på et hårdt underlagt vibrerede en del, når vi skrev - og det på en måde som hurtigt vil udstøde dig fra et kontorfælleskab. Men det er straks sværere at tilgive, at skærmen / computerdelen ikke altid får en komplet forbindelse til tastaturet, og derfor begynder computeren at afspille lyden "du du duuu", "du du duuuu", "du du duuu" igen og igen, til du får mast skærmen så fast, at kontakterne rører hinanden igen.

Det er knap så betryggende på sigt og særligt i hverdagen svært belastende, at du hurtigt kan miste forbindelse til tastaturet ved at vippe lidt med skærmen / computerdelen. Så kommer lyden, og du skal trykke skærmen godt ned mod tastaturet igen. Det er, som om låsemekanismen savner det solide KLIK, som HP Envy x2 leverede.

Knapt så fleksibel skærm

Et andet problem ved skærm / tastatur-kombinationen, som vi også oplevede på Envy X2, er, at skærmen ikke kan komme langt nok tilbage i hængslet. Du er derfor dømt til at se skærmen skråt oppefra i en vinkel, som ikke er optimal. Løsningen er at læne sig tilbage og skrive, men i et flysæde er den slags umuligt, ligesom vi kan forestille os, at din kiropraktor-regning hurtigt kan eksplodere, hvis du skal vride dig konstant for at få en bare rimelig betragtningsvinkel.

Det er ikke godt nok for en maskine hvor byggekvaliteten ikke matcher prismærket på næsten 12.000 kroner inklusive moms. Samtidig var vores models bagside også udstyret med diverse stregkoder, modeloplysninger samt Windows- og Intel-klistermærker, der tilsammen langt fra giver et eksklusivt indtryk af Samsung Smart PC Pro - hverken som tablet eller bærbar computer.

Konklusion: Hvorfor?

Den største udfordring for Samsung Smart PC Pro er dog mere, hvis brugeren stiller sig spørgsmålet: Hvorfor? For hvad er argumentet for at betale næsten 12.000 kroner for at få en lidt dinglevorn bærbar med et rimeligt, men for eksempel ikke baggrundsbelyst tastatur - blot for at du kan tage skærmdelen af og bruge den som tablet-computer?

En i øvrigt temmelig tung tablet på 906 gram ifølge redaktionens køkkenvægt - hvor en iPad 3 til sammenligning vejer 652 gram. Og nej, en iPad kan ikke køre traditionelle Windows-programmer, kan du indvende, men det kan du heller ikke uden problemer i tablet-tilstanden, fordi de klassiske menuer er for små til dine fingre.

Med tastaturet på sniger Samsung Smart PC Pro sig op på hele 1.620 gram, mens redaktionens MacBook Air fra august 2011 får vægten til at vise 1.330 gram, en mere normal vægt for ultrabooks.

Ok maskine - bare ikke helt færdig

Det betyder ikke, at vi ikke kan lide Samsung Smart PC Pro. Det er en fin maskine, som udnytter Windows 8 godt. Det er bare det, at kombinationen af bærbar og tablet i denne udgave har for mange kompromiser i form af lidt svigtende byggekvalitet, høj vægt og ikke mindst en høj pris. Problemer som nok er løst om en Intel-platform/processor og bærbar/hybrid-generation eller to, men som lige nu ikke kan undgå at påvirke brugeren.

Vi kan derfor ikke snige os op på mere end 3 ud af 6 for Samsung Smart PC Pro og ser i stedet frem til, at Samsung sender ingeniørerne tilbage i laboratoriet, så de kan vække vores gadget-lust med en mere gennemført hybrid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere