Den danske detailhandel flytter i stigende grad ud på nettet, men mange ordrer ender hos udenlandske netbutikker. De seneste tal fra Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) viser, at danskerne købte for 51 mia. kr. på nettet i 2012, og en femtedel af disse penge landede hos udenlandske netbutikker.
FDIH har i den forbindelse opfordret Skat til at sikre, at netbutikker i EU afregner dansk moms, når de er forpligtet til det. Nu har Skat taget bolden op og indledt en større kampagne, hvor man vil se nærmere på de udenlandske butikker.
Skat fortæller, at der er konstateret eksempler på, at netbutikker, som retter hele salget mod danske kunder, anvender udenlandske domæner og serverplaceringer i et forsøg på at undgå at betale de korrekte danske skatter. Her er der altså tale om en proforma-flytning til udlandet, hvor formålet udelukkende er at slippe for at betale skatter og afgifter.
Skat har i 2012 undersøgt over 200 udenlandske sites, og i mere end 40 tilfælde er der rettet henvendelse til udenlandske skattemyndigheder om assistance. Det har skaffet 27 millioner kroner i kassen.
I 2013 vil Skat nu målrettet sætte ind over for netbutikker, der omgår de danske skatteregler. Det skal sikre at reglerne overholdes af udenlandske butikker, der driver virksomhed i Danmark, og at webbutikker ikke proforma flytter deres aktiviteter til udlandet.
Skats søgerobot har foreløbigt fundet omkring 500 sites, der nu skal undersøges nærmere. Der skal fokuseres på hjemmesider med særlige betalingsformer og hjemmesider, der umiddelbart virker mistænkelige. Det kan f.eks. være salg af ulovlige varer.
Der gælder de samme regler for e-handel og for fysisk salg - men forskellen er blot, at webbutikker er nemmere at flytte end fysiske butikker.