Det er ikke kun små figurer og sjove modeller, der kan konstrueres med 3D-printere. Det er allerede muligt at bygge et helt hus med en 3D-printer. Det næste skridt kan blive at bruge en 3D-printer til at konstruere en månebase.
Det mener det europæiske rumagentur ESA, der er gået sammen med arkitektfirmaet Foster + Partners om at teste muligheden for at printe bygninger på Månen.
"Den terrestriske 3D-print-teknologi kan bruges til at bygge komplette strukturer. Vores industrielle hold ser nu på, om det også kan bruges til at bygge et hjemsted på månen," siger ESA-projektleder Laurent Pambaguian.
Foster + Partners har udviklet et kuppel-design med en cellestruktur og en oppustelig kerne, der kan modstå små meteoritter og stråling.
I pilotprojektet har man brugt en 3D-printer til at fremstille et byggemodul på 1,5 tons. ESA har brugt en D-Shape printer fra britiske Monolite, der bygger det færdige objekt - lag for lag - med et sand-lignende materiale.
Den store fordel er, at byggemodulerne og de nødvendige materiale ikke skal transporteres hele vejen fra Jorden til Månen, men kan fremstilles direkte på måneoverfladen. Det er kun nødvendigt at sende 3D-printeren til Månen for at komme i gang.
Den nuværende printer kan bygge omkring 2 meter i timen, og den næste generation skulle komme op på 3,5 meter, så en hel bygning kan stå færdig på en uge.
Forskerne har selvfølgelig ikke haft adgang til månesten i deres eksperimenter, men de har fundet et vulkansk stenmateriale fra Italien, som er 99,8 pct. identisk med det, der findes på Månen.
Arkitektfirmaet Foster + Partners har også tegnet det nye Wembley Stadium i London, det nye World Trade Center i New York og lufthavnen i Beijing.
Forleden kunne amerikanske Deep Space Industries fortælle, at man vil starte minedrift på asteroider og bruge 3D-printere til at fremstille maskiner i rummet.