Artikel top billede

Stortest: Hvem er bedst for dig - Microsoft, Apple eller Google?

De kæmper om dine penge, din opmærksomhed og din loyalitet. Men hvilken it-gigant er bedst for dig: Microsoft, Apple eller Google? Vi vurderer de forskellige styresystemer, browsere samt webtjenester og giver dig svaret.

Er Microsoft, Apple eller Google bedst for dig?

Det handler alt sammen om dine penge. Om din tid. Om din opmærksomhed. Om at holde dig inde i folden og ikke have andre leverandører end Apple, Microsoft eller Google.

Det er derfor, producenterne ikke længere bare sælger dig hardware eller software. I stedet er det en kombination - som med iPhonen, der er afhængig af iTunes, som igen lokker dig ind i Apples musikbutik. Eller Microsofts Surface tablet, som uden undtagelse henter sine programmer fra den nye Windows Store. For slet ikke tale om Google, hvis gratis Gmail-tjeneste og Android-styresystem er adgangsbilletten til en verden af services og tjenester, hvor de gladeligt modtager dit kreditkort.

Ingen af de tre store er med andre ord længere interesserede i one-night stands. De vil have papir på jeres forhold. Kodeordet er her økosystem, en strategi hvor tjenester og produkter knyttes sammen på en mere eller mindre åben måde i håb om, at de fleste af os bliver lidt længere og køber lidt mere.

Langt fra de gode gamle dage

Det er et skift fra de gode gamle dage, da firmaer og formuer blev bygget på et par gode ideer. Bill Gates og Paul Allen var frække nok til at sælge et styresystem, de endnu ikke havde klar, og formåede senere at få Windows accepteret som kongen af styresystemet igennem mere end et årti.

Steve Jobs og Steve Wozniak så et hul i markedet med deres første byg-selv Apple-computer, og Jobs fortsatte frem til sin død med at finde hullerne i markedet og forfine produkterne ned til mindste detalje.

Larry Page og Sergey Brin fra Google opfandt også en fantastisk effektiv søgemaskine, forsøgte at sælge det til Yahoo for under 10 millioner kroner, og da det ikke lykkedes, lancerede de en søgemaskine i en tid, da alle troede, at kataloger som Jubii og Yahoo var vejen frem.

Kort sagt: Microsoft lavede software, Apple lavede Macintosh og Google var en søgemaskine.

Men i dag? I dag er alting kaos. Microsoft, Google og Apple laver tablets, styresystemer, mobil-styresystemer, hardware, kort-tjenester, musik-tjenester, filmudlejning og alt muligt andet mellem himmel og jord - nogle gange i alliancer, men oftest i direkte og indædt konkurrence med de to andre store.

Og mens konkurrence er fint, så gør alene mængden og variansen af tjenester, som de tre firmaer udbyder, at man som forbruger taber pusten.

For hvor meget binder du dig ved at købe et bestemt mærke eller anvende en bestemt tjeneste? Og hvem leverer de bedste løsninger på de mange forskellige områder?

Det er et af de spørgsmål, vi prøver at besvare i vores kæmpe Microsoft, Apple eller Google duel.

Sådan har vi gjort

Vi har taget et kig på Microsoft, Apple og Google. Her har vi udvalgt fire områder, som er interessante:

  • Operativ-system
  • Browser
  • Mobiloperativsystem 
  • Services, onlineservices, musik, film og underholdning
For hvert af områderne beskriver vi kort, hvad der findes på markedet (marts 2013), hvad der er på spil for de tre store konkurrenter, hvad du skal overveje og hvem der har førertrøjen på i vores øjne.

Vi kan sagtens tage fejl, men i det mindste har vi prøvet at komme med et overblik. Så før du farer i kommentarfeltet for at påpege dette eller hint, så husk venligst, at vi prøver at dække et kæmpe område og tre meget store firmaer - og tilføje vores egen viden og vurderinger. Men vi hører stadig gerne fra dig.

Savner du bare det store overblik? Så skal du starte her, hvor vi har kogt artiklen ned til én samlet illustration.

1. Operativsystem

Moderne styresystemer er, specielt for os der har brugt computere siden dengang en diskette var temmelig smart, utrolige konstruktioner. De kender bogstaveligt talt titusindvis af webcams, harddiskcontrollere, mus, grafikkort og hvad du og producenterne finder på at stoppe ind i kabinettet.

Traditionelt har styresystemer været en mere anonym slagmark for Microsoft og Apple. Windows' styrke var, at du på trods af opgraderinger kunne køre selv gamle Windows-programmer - og Apples, at de tilbød en lidt anderledes tilgang til styresystemverdenen og samtidig kunne skræddersy deres software meget nøje til deres hardware, da Apple havde og stadig har fuld kontrol over, hvor du kan køre Mac OS X.

Tillægsprodukter, tjenester og bundlede funktioner er først nu ved at komme med Windows 8, der knytter Skydrive og en række andre Microsoft-tjenester sammen med systemet - og hos Apple er blandt andet integrationen med det halvbagte iCloud også centralt i Mac OS X.

Ikke fordi drømmen om integrerede egne tjenester i egne styresystemer er ny, men specielt for Microsoft påvirkede retssagerne med det amerikanske justitsministerium (over Internet Explorers dominans) og kæmpebøden fra EU over bundlingen af adgangen til en musikbutik efter sigende i flere år vovemodet hos softwaregiganten.

Sjovt hvad der var kontroversielt i 2004, og hvad der i dag ikke ville betyde særligt mange løftede øjenbryn (læs mere om EU-sagen her)

- Windows 7/8, Mac OS X og Chrome OS

Windows 7 er nok testens mest effektive styresystem for desktop-traditionalister. Fra det knap så succesfulde Vista tog Microsofts de bedste visuelle ideer, som taskbaren der hurtigt giver et grafisk overblik over kørende programmer og browsersessioner, og gjorde dem flydende. Det er i vores øjne det ideelle styresystem (set ud fra et brugervenlighedsperspektiv) for folk, der arbejder med mange samtidige programmer

Windows 8 er ikke længere Windows. Det er genveje etc. Har man ikke touch, giver systemet ikke samme mening, og det tog os her på redaktionen to-tre dage i selskab med en touch-computer som HP Envy X2 eller Acer W510, før vi så lyset ved Windows 8.

Regner du med at bruge desktoppen mest, eller flytter du tit rundt på filer og data, bør du straks installere det gratis program Classic Shell (læs vores guide her), som giver Windows 8 et mere traditionelt Windows 7-udseende, mens du stadig får forbedringerne fra Windows 8.

Noget man kan undre sig lidt over, at Microsoft ikke leverer som option, men om ikke andet viser det, hvor meget Microsoft tror på deres Windows 8-system som fremtidens styresystem.

Interessant nok introducerer Windows 8 flere funktioner, som vi mest kender fra mobile enheder: Du kan trække ekstra muligheder ind fra siden af skærmen, skifte mellem programmer ved at trække mus eller finger over skærmen - og så kan du resette Windows til enten fabriksindstillingerne eller helt tilbage til stenalderen, hvor også dine data forsvinder. Oplagt, hvis din maskine skal gå i arv eller sælges.

Windows 8 har dog en hård kamp foran sig, for de fleste brugere vil sandsynligvis være glade for Windows 7, og uden touch-skærm er argumenterne for at opgradere ikke voldsomme.

Som det eneste af de tre it-giganters styresystem kan Windows installeres på næsten alle bærbare og stationære inklusive Apples maskiner.

Mac OS X, hvor seneste version er Mountain Lion, er på mange måder fanget på et udviklingstrin tættere på Windows 7 end Windows 8. Apple har godt nok nævnt, at Mac OS på sigt vil dele elementer med mobilsystemet iOS men lige nu fremstår det som en lidt halvfærdig omgang.

Reelt kan du ved hjælp af genveje eller forskellige gestures fremkalde en ikon-/iPad-lignende startflade, men da Apple pt. ikke leverer maskiner med touch-skærme, virker det lidt påklistret.

Til gengæld er systemet som en veltunet maskine: Det booter hurtigt, vågner hurtigt fra dvale og kan køre i ugevis uden at kræve genstart. Noget som ikke er Windows 7's stærke side, men hvor Mac OS X og Windows 8 begge er stærke. Apple har desuden været gode til at inkludere tjenester som TimeMachine, hvor hele maskinen sikkerhedskopieres til et eksternt drev for nem gendannelse, og muligheden for at spore, nulstille eller låse sin maskine via fjernadgang, hvis den en dag pludselig er på vej til Rumænien uden dig.

Mac-folket vil ofte fremhæve, at Mac OS X er mere sikkert end Windows, måske delvist på grund af at de it-kriminelle primært har satset på det større Windows-marked. Men det seneste års sårbarheder i blandt andet Java har vist, at heller ikke Mac-ejere længere kan tage let på sikkerheden.

Chrome OS: Outsideren inden for styresystemer er her Google og deres Chrome OS. Er du ikke stødt på det, skal du ikke føle dig udenfor - det har de færreste. Styresystemet leveres primært på netbook-lignende små bærbare og i enkelte små bokse til skrivebordet. Systemet er, ikke overraskende, tæt knyttet til Googles mange tjenester og fungerer kun optimalt, når der er internetadgang. Vurderingerne fra diverse eksperter er, at systemet ikke rigtigt føles færdigt - og det er svært at se helt præcist, hvad Google vil med systemet. Læs en barsk dansk vurdering af Chrome OS her.

- Konklusion: Bedste styresystem

Medmindre du er entusiast, skal du glemme Chrome OS, bare så det er af vejen. Men når det kommer til valget mellem Windows 7 / Windows 8 og Mac OS X, er det knap så åbenlyst. Windows 7 og den seneste version af OS X, Mountain Lion, er begge modne stabile systemer.

Windows 7's fordel er, i vores øjne, især brugervenligheden, der følger med systemet - blandt andet miniaturerne af kørende programmer i startmenuen og lignende funktioner, der nemt lader dig afkode og genfinde din information blandt mange data og kørende programmer. Mountain Lion er på den anden side skræddersyet til Apples hardware, og det gør, at når din Apple-bærbare skal vågne op fra dvale eller genstarte, slår den oftest en Windows 7-pc.

Med Windows 8 har Microsoft introduceret hurtig-starts funktioner og en del mere. Samtidig har de dog gjort op med den traditionelle skrivebords-oplevelse. Og mens Metro-looket med store fliser med information i vores øjne er både smart og flot, så kræver det en touch-baseret pc for at blive udnyttet optimalt. Og kan du ikke leve uden skrivebordet, kan du heldigvis med enkle programmer tvinge den oplevelse frem - eller blive hængende i Windows 7 uden problemer.

I sidste ende går sejren derfor pt. til Microsoft Windows-oplevelsen for at levere den største fleksibilitet og den mest moderne brugeroplevelse. Så første point til Microsoft.

2. Browser

For 5 eller 10 år siden var browseren din adgang til hjemmesider. I dag er det for mange selve omdrejningspunktet for deres oplevelse af computeren. Hjemme er det her, email, Facebook, tekstbehandling, netbank, Netflix og avisen samles - og på arbejdet er det her, cloud-baserede tjenester som Dropbox kan findes. Hvis da ikke firmaet også har skiftet Officepakken ud med onlinetjenester som Office365 eller Google Docs.

Og det er netop derfor, Microsoft, Google og Apple også konkurrerer på browsere. For hver browser, uanset styresystemet under, er en potentiel salgskanal for producenten bag. Og allerbedst til det er online-eksperten Google, som formår at bruge sin Chrome-browser som både adgang til Googles egne tjenester - og som limen, der klistrer dine computere og mobile enheder sammen: Log ind med din Google-konto på din Android mobil eller arbejds-pc og udveksl automatisk historik med din hjemme-pc, næste gang den startes. Kort sagt: Den samme lim som Microsoft prøver at tilsætte Windows 8, så deres system kan bygge bro mellem tjenester som Skype, Facebook og Skydrive.

Og for at sætte kronen på værket begynder producenterne at indbygge butikker for de mange udvidelser, der findes til de populære browsere - for selv om browseren er gratis, handler det stadig om dine penge og din tid.

Mens Microsoft i 25 år har været den klare vinder, når det kom til antallet af maskiner, som styresystemet var installeret på, så er det ikke længere helt tilfældet med Internet Explorer.

Siden EU-kommissionen tvang Microsoft til at introducere Windows-brugere for andre browsere i starten af 2010, er andelen af brugere faldet, også i Danmark som traditionelt har haft en meget høj andel af Internet Explorer-brugere.

Ifølge de nyeste danske tal fra Foreningen af danske interaktive medier (FDIM) brugte 47% af danskerne i november 2012 Internet Explorer, 20% brugte Googles Chrome, 8% brugte Firefox og 8% Apples Safari.

- Explorer, Chrome og Safari

Internet Explorer (Microsoft) er nu oppe på version 10, som er standardbrowseren i Windows 8, mens Internet Explorer 9 og Windows 7 fortsat er langt den mest udbredte kombination. Ikke fordi Explorer 9 er nogen exceptionel browser, men fordi det nu engang er standard-browseren på standard-systemet.

Det betyder ikke, at Explorer 9 er dårlig, bare en rimelig browser, som hverken er langsom eller hurtig. Vi har tidligere testet hastigheden på forskellige browsere, og her kom Explorer 9 ind på en andenplads efter Googles meget hurtige Chrome (se hastighedstesten her) og foran Firefox. Microsoft prøvede sig i øvrigt frem med acceleratorer i Explorer 9, en slags aktive genveje med udvalgt indhold fra siderne, du forbandt dem til, men det var ikke en funktion, som vi har set brugt nogen steder.

Explorer 10 er en lidt anden sag. Dens tilværelse i Windows 8 afspejler lidt af dobbeltheden i styresystemet. Trykker du på Explorer-ikonet i den nye Metro / Modern brugerflade, får du en hurtig browser med et helt nyt look og funktioner, som du får mest ud af på en touch-skærm.

Har du for eksempel brug for tabs, trækker du dem ind fra toppen af skærmen - mens adresselinjen findes i bunden af browseren. Det kræver lidt tilvænning, men efter lidt tid begynder det at give mening. Og som tablet-browser på Windows 8 maskiner med touch fungerer Explorer 10 godt, fordi du kan bladre frem og tilbage i dine besøgte sider ved at trække fingeren hen over skærmen (se Microsofts guide til alle fingerbevægelserne her http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/touch-swipe-tap-beyond). Fraværet af en ordentlig Flash-understøttelse kan dog drille på sider med video eller andre funktioner.

På desktoppen i Windows 8 finder du også en Internet Explorer 10, men denne gang i det traditionelle look med adresselinien i toppen og tabs pænt arrangeret og synligt fremme. De to browsere snakker ikke sammen, så åbner du et browservindue på Windows 8 skrivebordet, surfer lidt, og skifter til Explorer-browseren fra Modern-startskærmen, kan du ikke genfinde dine åbne sider. Lyder det forvirrende? Det er det for os, når vi friskt cykler rundt mellem Windows 8-funktionerne i højt tempo.

Med hensyn til udvidelsesmuligheder er der begrænset support for Explorer, som ikke kan måle sig med Chrome og Firefox her.

Explorer kan kun bruges på Windows-baserede computere, men var sjovt nok tilgængelig på Mac-computere frem til 2005.

Chrome (Google) er browseren, hvis fart og udvidelsesmuligheder er målet. Det er også den browser, som vippede Firefox af tronen som alternativet til Internet Explorer. Samtidig vokser udbredelsen af Chrome så hurtigt, at den på Comon.dk nu er større (28% af alle besøg) end Internet Explorer (25% af alle besøg).

I vores tidligere test (læs testen af browsere her) var den væsentligt hurtigere end de øvrige browsere og blev desuden rost for sin tilgang til sikkerhed. Dog med det forbehold, at netop Chrome er så tæt integreret i Googles tjenester, at du aktivt skal ændre flere standardindstillinger, hvis du er bekymret omkring din online-anonymitet (se hvordan her).

Den store udbredelse skyldes desuden, at Chrome kan køre både på Windows, Linux, Android, iOS og Mac OS X, hvilket gør den til den mest alsidige browser i vores oversigt.

Ud over at være den mest forbundne browser, mest med Google egne tjenester, leverer Google desuden en ret fornuftig App store direkte i og til Chrome. Du kan selv besøge butikken her og se de mange forskellige programmer, som kører direkte i din browser. Og læs også ComONs historie om 13 gratis Chrome-apps som kan erstatte din dyre software.

Safari (Apple) er standardbrowseren på Apple-computere og i en noget anderledes version på iOS-enhederne. Den er, som Explorer 9, traditionel og på de oprindelige styresystemer også temmelig hurtig. Apple har samlet en række udvidelser til Safari i en dedikeret shop som du kan finde her. Udvalget er mindre end Chromes, men det er der.  

Apple laver også en version af Safari til Windows-pc'er, men der er ikke rigtigt nogen overvældende grund til at installere det på en pc. Og så er det et alvorligt irritationsmoment, at Apple konstant prøver at snige Safari ind på pc'er, når folk intetanende downloader iTunes, så deres pc kan få adgang til Apples musikbutik og iOS-forbindelsesværktøj. God software behøver man ikke at snige ind ad bagdøren, Apple.

Bobler: Firefox
Ja, vi ved, at Firefox lurer ude i kanten af skærmen, men den er over de sidste par år blevet en smule tung og langsom - og er hverken støttet af Apple, Microsoft eller Google. Derfor er den ikke med i vores opgørelse, men det gør den ikke til en dårlig browser, og mange sværger stadig til den på grund af de mange tilgængelige tilføjelser.

- Konklusion: Bedste browser

Selv om Explorer er den mest udbredte browser i Danmark, går det overordnede mesterskab til Googles Chrome her. Men det er et tættere løb, end man måske skulle tro.

Selv om Chromes enkelhed, hastighed og gode sikkerhed giver browseren en vis fordel over Internet Explorer, er de to browsere begge moderne software, som giver dig en rimeligt sikker, stabil og enkel adgang til nettet og de onlinetjenester, der er at finde der. Chrome er dog det mest fleksible. 

På Windows 8 er valget knap så nemt. For godt nok har Chrome stadig sin hastighed og udvidelser med sig der, men til gengæld er Explorer 10 så tæt integreret med brugeroplevelsen i Metro/Modern-designet i det nyeste Windows, at du måske lige skal overveje valget af Chrome en gang til.

Apples Safari kan også være med, og specielt på Mac er den enkel og elegant. Men på pc virker valget knap så indlysende, og Safari føles lidt som en gæst på din Windows-maskine - så i vores øjne skal du være seriøs Apple-mand for ikke at foretrække Chrome over Safari, hvis du vil have et alternativ til Explorer på pc.

Men vigtigst af alt er de alle tre gratis. Så afprøv dem og få føling med dem, så du selv kan afgøre, hvilken browser der passer dig bedst.

3. Mobiloperativsystemer og tjenester

Op imod 30 procent af alle besøg på danske medier kommer fra mobile enheder - et tal som er blevet mere end fordoblet det seneste år. Kombinationen af smarte mobile enheder, billige 3G-forbindelser og bedre mobile hjemmesider har været med til at skabe eksplosionen i mobiltrafik.

Endnu er langt fra alle hjemmesider og services optimeret til mobiltelefoner, men på en tablet er oplevelsen ofte lige så god som fra en bærbar eller stationær computer.

Men vigtigst af alt så har Apples succes med tilbehør, app-store og iTunes vist, at folk ikke er bange for at bruge penge på - og med - deres mobile enheder. Og for Google, som jo praktisk talt ejer søge- og reklamefunktionerne i de normale browsere, er det ekstremt vigtigt at have samme dominans på et område, som inden for nogle år kan være der, hvor størsteparten af brugerne er.  

Konkurrencen om at komme ud på toppen af mobilmarkedet er derfor endnu mere intens end på desktop- og bærbare computere.

- Windows RT / Phone 8, iOS og Android

Windows RT:

Det kan debatteres, om Windows 8 RT er et mobilt styresystem, for det ligner Windows 8 næsten hele vejen igennem - med vigtige undtagelser. På den anden side leveres Windows RT (indtil videre) kun på tablets fra Microsoft, Samsung og ASUS og snart også Lenovo, så den mobile betegnelse ligger egentlig lige for.

Som tablet-system fungerer Windows RT udmærket og hurtigt, men det falder lidt mellem to stole. Hvor iPad med iOS er en underholdningsmaskine, som er blevet samlet op af erhvervslivet, virker Windows RT lidt som en nedskaleret bærbar. For nok er der en desktop, som på en fuld Windows 8 maskine, men det er en desktop uden desktop-programmer ud over Office. Du kan ikke selv tilføje desktopprogrammer, men skal forlade dig på apps fra den officielle app-store - og den er kommet temmelig langsomt fra start.

Dermed virker Windows RT maskiner lidt forældreløse og måske ikke med den store fremtid. Der er samtidig rimeligt få producenter af maskinerne, og det er sigende, at Samsung ikke officielt lancerer deres RT-udgave i USA, som ellers er et kæmpe marked for tablet-maskiner.

Vi spår derimod Atom-baserede tablets med en fuld Windows 8 en bedre fremtid. Batterilevetiden er næsten lige så god som de ARM-baserede RT-modeller, men du får en langt mere fuld oplevelse på de Atom-baserede enheder fra for eksempel HP (se anmeldelse her) eller Acer (se anmeldelse her). Netop fordi de ikke er begrænsede til kun at køre Microsoft-godkendte programmer fra app storen i Windows 8, men kan køre alle Windows-programmer - også selv om de ikke er optimeret til dine fingre.

Læs også: Her er 15 ting du skal vide om Windows RT

Windows Phone 8

Microsoft er virkelig underhunden her. Sjovt nok ejede de markedet for håndholdte enheder for blot få år siden med deres Pocket PC-system, men som efter fejltrin efter fejltrin gik fra en markedsandel på 42 procent i 2007 til en markedsandel på 3 procent i 2011. De forlod i realiteten banen og efterlod målet helt frit for konkurrenter som Apple og Google.

Konkurrenternes første smartphones med iOS og Android var ikke uden fejl, men når den sidste version af Windows Mobile efterlod brugeren klinisk deprimeret efter få uger med systemet, skulle der ikke meget til at lykkes.

Windows Phone 8 ser noget anderledes ud. Ikke mindst fordi fliserne i Windows Phone 8 minder meget om brugerfladen i Windows 8. Det er ingen tilfældighed, for Microsoft vil knytte Windows, Xbox og telefonerne tættere sammen (læs om lanceringen her).

Så generelt set er Microsoft efterhånden ved at få godt styr på Windows Phone, og det går nemt og hurtigt, når der skal navigeres rundt i styresystemet på alle telefoner. 

Der er dog stadig ting, som irriterer. Specielt fordi Microsoft med Windows Phone 8, ligesom med Windows 8, er temmelig aggressiv med integrationen af Microsofts tjenester. Det gælder især integrationen af Bing, der er Microsofts søgemaskine. Det ville være rart, hvis det var muligt at vælge Google, så den fysiske søgeknap på forsiden kunne bruges med denne søgemaskine.  

Windows-telefonerne ligner hinanden som tvillinger, når det gælder selve styresystemet, og det er både en fordel og en ulempe. Det giver en ensartethed, som gør det nemt som bruger at skifte fra en model til en anden. 

Til gengæld mister telefonerne også lidt af deres unikke identitet, som vi kender fra Android-platformen, hvor producenterne i langt højere grad tilpasser brugeroplevelsen.

Et alvorligt problem for Microsoft er dog, at der endnu er for få brugere af Windows 8, hvilket får producenterne til at holde igen - og de brugere, som købte de første enheder med Windows Phone 7, fik en lang næse, da de skulle opgradere til Windows Phone 8.

Men kan du lide følelsen af systemet og den tætte integration med Windows, som er ret vellykket, bør du ikke holde dig tilbage fra at prøve Windows Phone 8.

iOS

styrke og svaghed er, at det stort set ser ud, som da den originale iPhone kom frem.

Med sine klare ikoner og sin enkle og stabile grænseflade har iOS vundet mange fans.

Men samtidig er metaltrætheden ved at vise sig i det ældre styresystem, som virker gammeldags og lidt bøvlet, når det blandt andet gælder multitasking. Her er plads til forbedring, så styresystemet i højere grad udnytter de ting, som den avancerede iPhone- og iPad-hardware kan i dag. 

Beskedcentret, som kom for et par generationer siden, hjalp lidt på det, men hvor Windows Phone 8 har sine levende "fliser", som præsenterer indholdet i programmet/tjenesten bag, og Android har sine widget, viser iOS bare et tal. Dermed skal brugeren klikke for at hente beskeden frem i stedet for via et hurtigt kig på skærmen at kunne afkode, hvad det handler om. Det kan virke som en detalje, men i en tid, hvor telefonen er adgangen til rigtigt mange informationer og tjenester, kan man som iOS-bruger savne et mere hjælpsomt system.

Fra iOS version 5 til 6 virkede Apples opdatering desuden reelt som en downgrade - altså hvor funktioner som Google Maps forsvandt til fordel for Apples udskældte Apple Maps. Og hvor Youtube ikke længere var integreret, men i stedet først senere kom som en app. Det betyder, at Apple strammer grebet om det system, som måske i forvejen er det mest lukkede.

Til gengæld er det økosystem af tilbehør og apps, som iOS-enhederne er en del af, uovertruffent. Derfor vil iPhone formentlig alligevel være de flestes førstevalg på grund af det meget ekstraudstyr i form af docks og den gode app-store oplevelse. Tilbehørs-ejere blev dog snydt med den seneste hardwareversion, hvor tilslutningsstikket blev ændret. Der er nu hundretusindvis af telefonløse docks, bilholdere og ladere ude i verden. I hvert fald hvis ejeren har skiftet til det nyeste.

Men specielt Apples App Store slår stadig Googles Play-butik til Android - og også uden problemer Windows Phone 8-udbuddet.

Men afstanden fra Apples App Store og til Google Play er på dette område ikke så stor mere, og de fleste af dine iPhone-apps er i dag tilgængelige til Android. Dog heldigvis uden alle de problemer, som de mange forskellige Android-versioner og Android-hardware betyder i forhold til app-oplevelsen.

På tabletdelen har Apple fortsat førertrøjen på med iPad. For lige så godt som Android er til telefoner, lige så så lidt er Android-tablets i stand til at konkurrere med iPads. Systemet, selv i Google premium Nexus-indpakning, er bare ikke hurtigt og flydende nok. Windows RT kommer nok her tættere på, men har de begrænsninger, vi talte om i afsnittet om Windows RT længere oppe - hvilket dybest set betyder, at den største udfordrer til en iPad er en atom-baseret Windows 8 tablet. I hvert fald hvis du har brug for en lidt mere pc-agtig oplevelse, end iPad'en tilbyder.

Med det sagt, så er det Apple, der har førertrøjen på, når det kommer til mobile styre- og økosystemer. Ikke fordi deres styresystem er det lækreste, men fordi det er godt nok - og i kombinationen med Apples hardware og kæmpe udbud af kvalitetsapps er det rigtigt godt.

Android

er for alvor blevet voksen og er klar i version 4.1.2. Det har taget et stykke tid og adskillige versioner at komme dertil, men nu er menuerne rimeligt flydende og systemet stabilt. Samtidig har mobilproducenterne efterhånden flere års erfaring med at tilpasse Googles styresystem til deres telefoner og tablets.

Der er stadig en del ting, som vil give en novice hovedbrud. Primært fordi der er en kæmpe forskel på top og bund blandt Android-modeller, især på tabletsiden.

Samsung ejer uden konkurrence toppen med en række telefon- og tabletmodeller, som er enten rigtigt gode eller temmelig gode (tablets kan stadig ikke måle sig med iPads), men i bunden finder du mindre kendte producenter, som tilbyder tablets til 1.000-1.200 kroner - og efter at have prøvet flere af dem vil vi sige, at om vi så fik dem foræret, ville vi stadig ikke bruge dem.

Det er en skam, for det påvirker opfattelsen af Android, som i sig selv er et udmærket system - bare ikke rigtigt på tabletdelen.

Et andet problem er, at Android er blevet så fragmenteret, både med forskellige versionsnumre og med den måde, hvorpå forskellige producenter har ændret på Android-systemet. Og sjældent til det bedre. Det er en lidt absurd situation, at man i dag kommer længst med en af Googles Nexus-modeller, som sikrer, at du har den reneste udgave af Android.

Android er til gengæld foran iOS på dele af brugerfladen. Android er måske ikke lige så lækker, men har til gengæld nogle gode funktioner, når det kommer til multitasking og muligheden for at installere widgets, som trækker informationer helt frem til brugeren.

Som med Microsofts og Apples modeller er tjenesterne fra Google også tæt integreret i Android. Men hvor det hos de to andre kan virke lidt påtrængende, så er det, på grund af tjenester som Gmail, Maps og søgeløsningens kvalitet, noget mere acceptabelt. En ting som er med til at lade Android konkurrere på niveau med iOS, når man ser på det samlede billede.

Men selv om Android i dag er et af de mest udbredte styresystemer, har Google sejret endnu større i og med, at deres tjenester som Maps, Gmail og søgning i dag er brugt på konkurrenternes systemer.

- Konklusion: Bedste mobilsystem

Egentlig har brugerne allerede kåret vinderne, når de køber deres mobiltelefoner: Android og iOS. Til gengæld er der baghjul til Windows Phone 8 som har en meget lille markedsandel - på trods af at systemet teknologisk er fuldt på højde med de to andre.

Hvilken platform du skal vælge, kommer dermed i sidste ende an på, hvordan du vil bruge din telefon, og hvad du forventer af den - og hvilken pris du vil give for en telefon. 

iOS går man ikke galt i byen med, og det har en kæmpe app-butik bag sig og mange Apple-tjenester tæt integreret. Til gengæld er du bundet af, hvad Apple synes der skal i App Store, og hvad Apple synes du kan installere på din telefon. Det er trygt, men kan være snærende for folk med en anden tilgang til deres mobiler.

Android er nok det mest åbne af systemerne. Med et enkelt flueben kan du vælge at installere software fra ikke Google-godkendte kilder (på eget ansvar) - og med software fra Google Play butikken kan du afspille videoformater, som på iOS-enheder kræver en besværlig og tidkrævende konvertering. Samtidig er det på Android-telefonerne, at vi ser de største skærme, den højeste opløsning og de vildeste processorer - for producenterne har gennemskuet, at de skal imponere i en verden, hvor iPhonen står øverst på manges ønskelister.

Men Androids udfordring er samtidig, at der under topmodellerne findes en underskov af telefoner og tablets, som ikke altid er pengene værd - men det kan være svært at gennemskue for almindelige forbrugere, som ikke lige har fulgt udviklingen i mobile processorer eller Android-versioner. Et problem som Apples iOS og Windows Phone 8 ikke har på grund af deres minimumskrav til hardware.

Windows Phone 8 er lidt den oversete perle her. Systemet er godt integreret med (Microsofts) onlinetjenester og leveres på en række telefoner med moderne specifikationer. Men antallet af apps er stadigt ikke højt nok, for eksempel af danske netbanker, og relativt få forbrugere kender systemet, hvilket igen betyder, at få lærer det at kende. Det er svært at se, hvordan Microsoft skal få brugt den onde cirkel, nu hvor de har hævet kvaliteten af systemet og hardwaren. 

Men interessant nok ser det ud til, at for telefoner under 3.000 kroner er det nogle af Windows Phone 8-telefonerne, der tilbyder det sikreste bud.

4. Services, onlineservices, musik, film og underholdning

Ny hardware er altid er spændende, og det siger sig selv, at din browser skal være hurtig og moderne - men det er tjenesterne, som du for alvor bruger: Når din mail skal tjekkes, når dine foto skal deles eller når du vil streame eller downloade musik.

Så kampen står for alvor her. Det er her, vi lufter Dankortet mellem de store hardware-indkøb. Og hvis servicen er gratis, så er det her, vi opretter de profiler, som er vigtige for annonceprodukterne/annoncesalget, fordi it-firmaerne lærer så meget om os og vores brugsvaner.

Men nogle af systemerne er kun tilgængelige på én platform eller for et firmas brugere. Det begrænser dig, måske ikke lige nu, men næste gang du køber en ny computer, en ny telefon eller bare vil have flyttet dine data et andet sted hen.

Fokus for de forskellige tjenester er derfor deres effektivitet, åbenhed og alsidighed. På de næste sider kan du se, hvordan de klarer sig.

- Musik og streamingtjenester

Musikstreaming & Musikbutik & Filmudlejning

Apple iTunes er helt med fremme, når det kommer til salg - og udbud. For i butikken er der rigtigt meget musik på de digitale hylder.

Samtidig sælger og/eller udlejer Apple en række film i Danmark, men har du en amerikansk iTunes, kan du nemt logge på og konstatere, at udbuddet er noget større i USA.

Apple skal roses for at have integreret servicen godt på tværs af alle (Apple)-enheder, så indhold købt det ene sted kan hentes og høres på en anden enhed, men softwaren er rodet, og de avancerede funktioner virker kastet ind i den.

Som en udvidelse til iTunes kan du købe iTunes Match, som for 25 dollar om året synkroniserer dine eksisterende musikfiler med Apples servere og derefter lader dig streame dem uanset tid og sted. Det kræver altså, at du allerede har musikken eller har købt den i iTunes Store.

- Dom: Stort udbud, god integration til flere enheder, men ingen Android-support og besværlig software, der gør det svært at overskue, hvad du egentlig kan med din musik.

Xbox Music / Xbox musicpass: Microsoft er klar med en Spotify-konkurrent, så du kan streame musik til dine enheder, også uden at du har købt den specifikke musik.

Udvalget er meget stort, omkring 30 millioner numre, en del mere end Spotify. Du kan streame til Microsoft-produkter som Xbox (kræver Gold-medlemskab), Windows 8 eller Windows RT. Der har været snak om en iOS- eller Android-version, men det er indtil videre kun rygter. Prisen er på 99 kroner om måneden for musiktjenesten. Læs mere om tjenesten her

- Dom: Spændende, kæmpe udvalg og rimeligt brugervenlig - men desværre kun til Microsoft-systemer og hardware. Det gør det knap så anvendelig for folk der (specielt på mobil-området) ikke kører Microsoft-software.

Google Music: Ikke tilgængelig i Danmark. Der er rygter om, at både video og bøger kommer til Danmark senere i 2013, men det er kun rygter. Derfor er udvalg og priser ikke kendte, men det ser ud til, at Google har en eller anden tjeneste, hvor man kan uploade sin music og streame den tilbage til sin pc eller Android-enhed. Læs mere om Music her.

- Dom: Pt. er det ikke tilgængeligt, og det er umuligt at spå om, hvad Google kommer til at åbne op for.

Konklusion: Kampen står mellem Apples download / upload-tjeneste og Microsofts Xbox-music. Men de er meget forskellige. Hvor Apple har en mere traditionel download-først skabelon, er Microsoft gået helt over til en streaming-tjeneste. Begge er begrænset af enten ringe software eller typen af maskiner, de kan køre på. Så tag den service der passer dig og din nuværende hardware bedst.

- AirPlay, SmartGlass og DLNA

Vores mobiltelefoner og tablets kan rumme datamængder, som vi for få år siden kun kunne drømme om.

Men de små skærme og elendige højttalere betyder, at musikken og billederne er fanget derinde - medmindre de får en hjælpende hånd. Men sjovt nok er den hjælpende hånd ofte en måde at få dig til at bruge andre services fra samme udbyder. 

Apples AirPlay er den mest udbredte standard i kraft af de mange iPods, iPads og iPhones, der er solgt. Systemet lader dig sende video, musik til en AirPlay-enhed som for eksempel et Apple TV eller en AirPlay-højttaler. Med et Apple TV kan man desuden spejle skærmen og dermed have et spil eller en anden app på sit tv i stuen. 

Generelt fungerer løsningen godt med både musik og video. Men bagsiden er, at det kun virker mellem Apple-enheder eller Apple-godkendte enheder. Nogle apps, som for eksempel HBO's video-app, er dog ikke helt færdige og har haft problemer med AirPlay. 

- Dom: Anvendeligt og nemt at bruge. Ærgeligt at det officielt kun er Apple-enheder og Apple-godkendte enheder, som kan bruge det (læs her om hvordan du kan få AirPlay på din Android)

SmartGlass fra Microsoft er Microsofts bud på en løsning. Den er tilgængelig på både Windows, Windows Phone, iOS og Android og dermed langt mere tilgængelig end AirPlay. Men til gengæld er den ikke så avanceret.

Formålet med SmartGlass er primært at bruge din telefon / spilleterminal som en "second screen", som har ekstra information. Det vil sige, at spiller du på din Xbox 360, får du kort vist på din iPad eller Surface. Eller du kan bruge din telefon til at styre browseren på din Xbox 360, hvilket faktisk virker ret overbevisende og nok er den bedste browser-på-fjernsyn oplevelse, vi har haft endnu. 

Dog savner vi AirPlays mulighed for at sende film og billeder den anden vej - og selvom SmartGlass kan køre på væsentligt flere forskellige enheder, kræver nogle af tjenesterne et abonnement på Xbox Gold-tjenesten.

- Dom: Vi er begejstrede over, at Microsoft understøtter så mange forskellige systemer og enheder, men savner lidt mere praktisk anvendelighed for ikke-gamere. 

Google har ingenting på dette område pt., men forlader sig på DLNA-standarden i hardware og softwaren, som lader dig sende og modtage medieindhold. Du kan blive klog på DLNA i vores artikel her.

- Dom: Google roder lidt med forskellige teknologier i deres Nexus-serie af mobile enheder, men der ser ikke ud til at være nogle Google-løsninger på vej.

Konklusion: Apple har førertrøjen på her. Microsofts SmartGlass har dog potentialet til at blive interessant på grund af den måde, som den involverer den mobile enhed som en ekstra skærm, men pt. mangler der lidt mere praktiske anvendelsesmuligheder.

- Online-lager: iCloud, SkyDrive og Drive

Disketter, CD-ROM og USB-nøgler er efterhånden lige så oldnordiske som runer og mose-ofringer. I stedet har vi fået online-tjenester med lagerplads. Og efterhånden som tjenesterne udvikler sig med funktioner dedikeret til billeddeling, dokumentredigering og andre smarte funktioner, går de fra ren lagerplads til egentlige fulde services.  

Også her er Apple, Microsoft og Google i konkurrence - med den meget udbredte Dropbox-tjeneste på sidelinien. 

Apple iCloud er en online-lagertjeneste, men så alligevel ikke. For nok kan du lagre dine dokumenter i den fra iWorks på din iPad og downloade dem på din pc, men det er sådan cirka også det. For selve lagringen og arbejdet med dataene på iCloud foregår primært gennem enhederne.      

- Dom: Steve Jobs gav holdet bag forgængeren til iCloud en offentlig skideballe. Det er måske at gå lidt langt, for som automatisk backup til iOS-enheder virker det fint, men der er meget langt til Dropbox og SkyDrive. 

Microsoft SkyDrive er duksen blandt it-giganternes løsninger og en fornuftig konkurrent til Dropbox på de fleste områder. 

SkyDrive er meget tæt integreret i Windows 8 og Windows Phone, men det virker faktisk ret godt. Samtidig har Microsoft udviklet apps til alle enheder incl. iOS og Android og skabt en rigtig god webadgang til data, som er lagret i SkyDrive. 

- Dom:  Vores foretrukne løsning og på niveau med Dropbox. 

Google Drive er den nyeste tjeneste blandt de tre. Den fungerer ret enkelt med et program, som du kan downloade, som så sørger for adgangen til din Google Drive-plads. Du kan også bruge browser-adgangen, men klienten gør det Dropbox-agtigt og temmeligt nemt. Klienten findes også til iOS og Android, men savner lidt funktionerne, som SkyDrives app har.

Selve tjenesten er meget knyttet til Googles kontorpakke Docs. Det er ikke skidt, men der er ikke gjort så meget ud af web-adgangen til lageret, ligesom delingsfunktionerne kan være lidt forvirrende for almindelige brugere.

- Dom: Mere alsidig end iCloud, men slet ikke så smart som SkyDrive. Vil mest appellere til folk, der allerede bruger Docs fra Google, men godt med apps til flere platforme.

- Beskedtjenester: iMessage, Skype og Google Talk

Diverse analytikere har travlt med forudsigelser om, at email nu er død, at chat er død eller at teleselskaber vil dø.

Vi har ikke så travlt med forudsigelserne, for erfaringerne med teknologi viser, at man ofte overvurderer en teknologi på kort sigt og undervurderer dens betydning på langt sigt. 

Derfor er de tre store også i kamp inden for kommunikationstjenesterne, for hvem ville ikke gerne kunne eje den mest brugte kommunikationsform i fremtiden? Apple, Microsoft og Google vil i hvert fald gerne.

Apple har Facetime og iMessage. Facetime er en Skype-lignende tjeneste med mulighed for videokald. Desværre er den primært lavet til at fungere mellem Apple-enheder (Macs og iOS), da Apple ikke har udgivet en udgave til Windows. 

Det samme gør sig gældende med iMessage, som er en beskedtjeneste, der via de mobile iOS-enheder supplerer SMS-funktionen ved at sende beskederne via data-nettet til andre iOS-enheder. Smart og enkelt og sparer dermed iPhone-brugere for lidt penge, hvis teleselskabet afregner pr. SMS. 

- Dom: Facetime er ok, men begrænsningen i understøttelsen af ikke-Apple enheder gør, at Facetime ikke helt har slået igenem uden for Mac-kredse. 

Microsofts Skype er den nye Microsoft-standard efterhånden som Messenger er på vej på pension. Skype kombinerer chat, telefoni og videosamtaler - og gør det godt selv ved lav båndbredde. Samtidig kan du få Skype til alle enheder uden undtagelse. Også på Android og iOS.

- Dom: Den bedste og mest alsidige klient. Leverer høj kvalitet selv ved lav båndbredde.

Google: Google Talk er produktet fra søgegiganten. Det er ikke særligt udbredt i Danmark, men kommer integreret i Gmail (se ude i venstre side). 

- Dom: Et af de Google-produkter, der lever en skjult tilværelse, men som der sikkert findes tilhængere af et sted derude. Ser ikke ud til at Google vil arbejde for udbredelse, så vi har svært ved at se eksistensberettigelsen.

5. Samlet konklusion: Det bedste valg

Forretningsmodellerne ændrer sig for alvor for tiden.

Bare i denne oversigtsartikel har vi et "gammelt" hæderkronet firma som Microsoft, der traditionelt har leveret software til partnere, der derefter byggede hardwaren. Og nu laver Microsoft også tablet-computere og søgemaskiner.

Vi har Apple, hvis udgangspunkt var og er hardware, nu suppleret af en software- og service-forretning der gennem App Store og iTunes bygger på at formidle andres arbejde til indehavere af Apple-hardware.

Og vi har Google, som lever af at samle og sortere andres information, tilsætte lidt reklamer, og så servere det for dig på tiendedele af et sekund. Men nu er de dybt inde i hardwarebranchen gennem ejerskabet af mobilproducenten Motorola, udgivelsen af Nexus-modellerne og som udvikler af styresystemer til hardwaren.

I takt med at Apple, Microsoft og Google udvider deres forretningsområder, er det oplagt for firmaerne at holde de eksisterende brugere og kunder så tæt på ens produkter som muligt.

Det kan gøres mere eller mindre elegant, men alle tre arbejder på det. Det viser gennemgangen af Windows 8, som blandt andet integrerer Bing-søgemaskinen og Microsofts Windows 8 / RT app storen. Eller Apples iOS enheder som iPad og iPhone hvis succes knytter dem uløseligt til din brug af App Store og iTunes mediebutikken.

Googles hold over forbrugerne kan måske virke lidt løsere, men i realiteten bygger søgemaskinen ekstremt nøjagtige modeller af dine søgevaner og dit Gmail-indhold for at ramme dig med de rette reklamer på det rette tidspunkt.

Fælles for systemerne og de forskellige services er, at de har en temmelig god kvalitet. Men der er en jernnæve i fløjlshandsken, som holder dig inde i folden - hvis du vil bruge dem fuldt ud.

Bedst for dig

Lad os starte med at slå fast, at de bedste systemer er dem, som du kender og er tilfreds med.

Alligevel har vi nogle anbefalinger, som måske kan hjælpe dig, når du ud over sikkerhed, hastighed og brugervenlighed også overvejer udbredelse og i hvilken grad din leverandør mere eller mindre åbenlyst låser dig fast til en bestemt tjeneste:

1. Styresystemer: Windows 7 og måske - men se det lige i brug først - Windows 8 er vores favoritter. Windows 7 er fortsat et alsidigt og moderne styresystem, som Apple og Google ikke har et tilsvarende system, der kan matche. Windows 7 er samtidig det mest åbne system, som ikke binder dig til en bestemt download-service eller butik.

2. Browser: Googles Chrome fejer de andre af banen på grund af dens hastighed og udvidelsesmuligheder. De andre er ikke dårlige, men Chrome er bare lidt bedre.

3. Mobilt styresystem: iOS fra Apple er det populære all-round system, som er svært at komme uden om - både til telefoner og tablets. Men er du på udkig efter det mest åbne og fleksible system, er det dog Android. Til tablets er Windows 8 på en atom-baseret maskine dog et interessant og langt mere fleksibelt alternativ til iOS og Android, specielt hvis du vil køre de fulde programmer, du måske kender fra din pc, og ikke bare de apps, som serveres i app store.

4. Services, onlinetjenester, musik, film og underholdning: Området er for bredt til at kåre en egentlig vinder, men når det kommer til fleksibilitet på tværs af enheder og platforme, tager Microsoft prisen med tjenester som SkyDrive og Skype. Du er ikke tvivl om, at det er Microsoft-produkter, men til gengæld kan du bruge dem mindst lige så godt på hardware og software fra Google og Apple. Det er ret imponerende af Microsoft, som med Windows' dominans nemt kunne have begrænset tilbuddet til Windows-brugere.

Ikke en klar samlet vinder

Men en samlet vinder er næsten umulig at kåre. For den måde, du sammensætter alle de forskellige services på, er sandsynligvis anderledes fra den måde, som vi bruger systemerne og tjenesterne på.

Men ser man helt overordnet på de strategier, som Apple, Microsoft og Google ser ud til at følge, fortjener Microsoft ros for alsidigheden i Windows-platformen (undtagen Windows RT) og villigheden til at stille sine tjenester som SkyDrive til rådighed på konkurrenternes platforme - med Google på en god andenplads.

Men i sidste ende er det dig, som skal afgøre, hvad der fungerer bedst - og hvilken pris i form af fastlåsning til et bestemt brand du vil acceptere.

Overblik: Skema over produkter og tjenester