Artikel top billede

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, fortæller, at den offentlige sektor kan se frem mod store besparelser i digitaliseringen af flere offentlige velfærdsområder. (Foto: Computerworld)

Det kan du forvente dig af digitaliseringsreformen

Inden for et halv år vil regeringen sparke en digitaliseringsreform ud til danskerne, som kan regne med store digitale omvæltninger på velfærdsområdet. Her kan du læse om ideerne bag reformen.

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, regner med, at Christiansborg-politikerne inden for det næste halve år har diskuteret sig frem til en egentlig digitaliseringsreform af landets offentlige velfærd.

Det betyder, at skoleområdet, sundhedsvæsenet og socialområdet vil undergå en kæmpe digital forandring, når - og hvis - digitaliseringsreformen kommer på skinner i 2013.

Ikke godt nok

Computerworld har spurgt statens digitale chef, hvad vi egentlig kan forvente af digitaliseringsreformen.

For kommunerne og regionerne har længe arbejdet med forskelligartede digitale løsninger som eksempelvis online-lektiehjælp og telemedicin, uden der er kommet nationale løsninger på området.

"Ja, vi har masser af ting, som ikke flytter sig, og vi er reelt ikke gode nok til at tage de gode cases og rulle ud på nationalt niveau.  Derfor skal vi have debatten op på politisk niveau, hvilket vil ske med lanceringens af vores udfordringspjece i løbet af marts," lyder det fra Lars Frelle-Petersen.

På plads inden for få år

I tvangs-selvbetjeningen og med hensyn til den digitale postkasse har det offentlige nogle succeskriterier med, at 80 procent af al kommunikation mellem borgere og den offentlige sektor skal foregå digitalt. Kan man eksempelvis forestille sig, at 80 procent af alle patienter med rygerlunger bliver behandlet med telemedicin i 2020?

"Ja, men det mål bør nok nås noget inden 2020."

Hvis det skal ske før, hvornår kan vi så forvente det?

"Det kommer an på den politiske proces."

Skal borgerne tvinges på løsningerne, eller skal de komme på de digitale løsninger af frivillighedens vej?

"Stort spørgsmål, men borgerne er i høj grad klar og interesserede. Vi har også selv erfaring med lovgivning omkring digital kommunikation med det offentlige i forhold til digital post og selvbetjening med krav, hvor 80 af al skriftlig kommunikation mellem borgerne og det offentlig skal foregå digitalt."

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

Derfor er business casen helt ukendt

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.

"Samtidig er det ingen hemmelighed, at vi skal spare penge i den offentlige sektor. Hvis vi både tilbyder en analog og en digital løsning eksempelvis på sundhedsområdet, så ryger den digitale business case på gulvet."

De fleste skal hjæle sig selv

Det betyder altså, at digitaliseringen af serviceområderne bliver tvunget ned over borgerne?

"Vi skal passe på med at tvinge alle, for vi taler jo også om skrøbelige mennesker på socialområdet og nogle danskere med teknologiforskrækkelse, der nærmest ikke kan bruge en tv-fjernbetjening. Vi skal nok have flyttet så mange som muligt over på digital services, så vi kan hjælpe de folk, der ikke kan hjælpe sig selv."

Riget fattes penge. Hvad er business casen egentlig i digitaliseringsreformen?

"Vi ved det faktisk ikke. Endnu."

Kæmpe besparelsespotentiale

Når vi taler digital kommunikation i form af digital post og selvbetjening, så bliver der jo ofte nævnt en milliard i 2015. Alene på sundhedsområdet har flere kilder omtalt både et-cifret og tocifret milliard-besparelsespotentialer. Så du må da have en ide?

"Der er ingen tvivl om, at vi bruger mange, mange, mange flere penge på offentlig services, end vi gør på offentlig kommunikation, så besparelsespotentialet vil naturligvis også blive en del mere."

Lars Frelle-Petersen forklarer, at første skridt i udarbejdelsen af reformen kommer med en udfordringspjece til marts, der skal løfte debatten om eksempelvis tvang versus frivillighed i brugen af telemedicin op på et politisk niveau og ind i Folketingssalen på Christiansborg.

Derefter forventer han, at den egentlige digitaliseringsreform vil se dagens lys på den ene eller anden side af sommerferien.

Læs også: Kæmpe digitaliseringsreform venter lige om hjørnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere