Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Staten indfører ny standardkontrakt for it-firmaer

Ny standardkontrakt sigter mod agile projekter.

Kalenderåret skulle næsten sige 2013, før staten fik udarbejdet en standardkontrakt, der forsøger at tage hånd om agil it-udvikling.

Med det borgerlige navn, 'Standardkontrakt for længerevarende it-projekter baseret på en agil metode', er den længe ventede offentlige standardkontrakt, forkortet K03, netop sendt på gaden.

"Interessen for og efterspørgslen efter K03 har været stor og en lang række offentlige og private interessenter har bidraget konstruktivt i arbejdet," siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Rig mulighed for at påvirke resultatet

Der har været rig mulighed for interesserede parter for at komme med ideer og forslag til den agile standardkontrakt.

Først blev den over to gange udsendt i betaversion, der skulle indhente input og kommentarer.  Siden kom kontrakten i høring, hvor alle interesserede blev inviteret til at give bemærkninger.

Digitaliseringsstyrlens mener derfor også, at den nye standardkontrakt har gode chancer for at bliver modtaget positivt.

Den bliver en succes

"Jeg føler mig overbevist om, at kontrakten vil kunne styrke arbejdet med it-projekter, der ønskes afviklet med en agil metode og er glad for at kunne konstatere, at en bred kreds af interessenter allerede nu finder K03-kontrakten egnet som grundlag for agile udviklingsprojekter", siger Lars Frelle-Petersen.

Digitaliseringsstyrelsen pointerer, at kontrakten tager udgangspunkt i anerkendte og anvendte projektledelses- og udviklingsmodeller, som offentlige myndigheder arbejder med og har erfaring med at bruge.

Derudover forsikrer man, at der er taget højde for de økonomiske rammer, der gør sig gældende i staten, og at den samtidig er egnet til at indgå i en udbudsproces.

Kritik: Kontrakten rammer ikke plet

Kontrakten synes dog ikke at falde lige godt i jord hos alle parter. 

Dansk IT bifalder overodnet den nye agile standardkontrakt, som man mener der er et stort behov for. 

"Dansk IT bakker op om den færdige kontrakt og ser på resultatet som et tilfredsstillende 'agreed document', der understøtter en projekttilgang, som vi har store forhåbninger til," udtaler Hanne Bay, formand for Dansk IT's fagråd for it og jura samt manager i Rambøll Management.

Bestemt ikke perfekt

Men den rammer alligevel ikke helt plet. 

"Som kundernes repræsentant i processen skal der dog ikke herske tvivl om, at Dansk IT ikke fik alle ønskerne opfyldt," siger Hanne Bay og fortsætter: 

"Derfor er der også nogle ikke helt uvæsentlige områder i kontrakten, som kundesiden skal være meget opmærksom på, når kontrakten anvendes i praksis." 

Kontrakten er ifølge Dansk IT tiltænkt og skrevet til de meget store offentlige projekter, og derfor understøtter den ikke en stor efterspørgsel hos kunderne i forhold til mindre, agile projekter. 

Ikke nogen nem opgave for kunderne

"Derfor vil mange kunder nok også forsøge at tilpasse K03 kontrakten til mindre (agile) projekter, men det er ikke nogen nem opgave og heller ikke uden alvorlige risici!," udtaler Hanne Bay og skriver afslutende: 

"Anvendelsen af kontrakten i praksis af både kunderne og leverandørerne bliver spændende at følge, og så mangler vi jo stadig at få en standard driftskontrakt."

Ikke revolutionerende

Hos ITEK under Dansk Industri mener man ikke standardkontrakten svaret på alt. 

"Det er fint, der kommer et nyt værktøj og det kan være udemærket. Men det er ikke nogen revolution. Og vi mener, der er lidt for mange kontraktbestemmelser, der er tippet over til kundens fordel," siger Tom Togsverd. 

Det er ikke fordi ITEK vil fraråde kontrakten, men kontrakten er ikke for alle.

"Den lever ikke helt op til navnet, den er ikke rigtig agil. Det kræver ligeledes en meget moden kunde, hvis det skal fungere," siger Tom Togsverd, der dog pointerer: 

"Men vi stiller os ikke sure op med hænderne over kors. Det er et nyt produkt på hylderne - lad os se, hvordan det fungerer."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere