Artikel top billede

Overblik: Her er alle de fedeste Windows 8-maskiner

Er du fristet af en unik Windows 8-bærbar med touchskærm, men totalt forvirret over de mange forskellige spændende modeller? Det var vi, men så skabte vi det store overblik. Se det her - komplet med specifikationer og priser.

Windows 8 RT modeller

Med introduktionen af Windows 8 begyndte Microsoft ikke kun at lave deres egen Surface tablet med den begrænsede Windows 8 RT som styresystem.

Lanceringen af det touchvenlige styresystem blev også startskuddet til en lang række af de mest spændende Windows-modeller til dato. 

For skal du have fuldt udbytte af Windows 8, kræver det en såkaldt hybridmaskine, en bærbar computer som er både en tablet og en traditionel bærbar med tastatur - og som kan være det ene eller det andet alt efter dit behov.

Men med flere versioner af Windows 8 og utallige hardware-producenter på banen bliver det hurtigt uoverskueligt, ikke mindst fordi der er så stor forskel på priser, funktioner og specifikationer. 

Derfor har vi googlet som gale, skrevet ned og stillet op for at præsentere dig for det (nogenlunde) komplette overblik over de modeller, som enten er tilgængelige lige nu eller inden for en måneds tid. Komplet med priserne som de var midt i december 2012. 

Så snyd ikke dig selv - brug fem minutter på vores overblik og kommentarer, inden du svinger Dankortet og investerer i en af de nye specialmodeller. 

Windows RT maskiner

Microsofts egen Surface fik næsten mere opmærksomhed end Windows 8 ved lanceringen. Og det er da også nyt for Microsoft at lave sin egen tablet (men ikke hardware som mus og tastaturer), men nogen på direktionsgangen hos it-giganten må have følt behovet for at vise hardware-partnerne, at der skulle noget nyt til efter de pinligt ringe Windows Vista- og Windows 7-maskiner med touch. 

Samsung og Asus er dog også på banen med slanke modeller, der i Asus' tilfælde kan kobles på et lækkert tastatur. 

Du skal købe en maskine med Windows RT fordi:

Du er ude efter en tablet-computer, som minder lidt mere om en pc end Apples iPads. Med de her modeller får du både USB-porte og HDMI-udgang.

Samtidig kan du f.eks. køre Office 2013 på maskinen i en RT-version, det gør den noget mere produktiv end en iPad.

Kører resten af huset Windows 8 modeller eller Xbox, kan Windows RT forskellige smarte tricks med at dele indhold.

Surface og Asus-modellerne har desuden forskellige slags tastaturer, som du kan koble på enheden og dermed omskabe den til en slags begrænset bærbar.

Windows RT-modellerne har desuden en batterilevetid på mellem 8 og 10 timer. 

Du skal ikke købe en Windows RT fordi:

Det er første generationsmaskiner, og der er meget få apps i Windows 8-butikken. Facebook og Dropbox, som begge er populære, må du bruge i browseren indtil videre.

Selv om navnet er noget med Windows, kan du kun installere programmer, som er udviklet specielt til Windows RT. Dermed investerer du i håbet om, at Windows RT bliver populært nok til, at Microsoft samt forskellige udviklere synes, platformen er spændende. Potentielt en dyr dørstopper om to-tre år.

Opløsningen på 1.366 x 768 pixels er ikke noget at skrive hjem om. iPad 3 kommer med en mindre skærm, men med en opløsning på 2.048 x 1.536 pixels. 

Vi mener:
Spændende modeller med tilbehør, der gør maskinerne mere arbejdsrettede end iPads. Men du køber i håb om, at systemet også er spændende for udviklere af apps om et-to år.

Vi ville nok tage et meget seriøst kig på de Atom-baserede modeller på næste side, før vi svingede Dankortet og købte en RT-maskine.

Windows 8 med Atom processor

Intel lancerede sin minimale Atom processor tilbage i april 2008 (for et nostalgisk tilbageblik og hvordan mobile enheder så ud dengang så se historien her), og den blev lynhurtigt byggestenen for de millioner af netbooks, der kort efter strømmede ud fra Asien. 

Atom processoren var, og er i de kraftigere nye modeller i dag, den processor, som bruger mindst strøm og som samtidig kan køre alle de x86-programmer, du kender fra din normale computer. 

Processoren, og dermed de maskiner som bygger på den, er optimeret til at afvikle styresystemet og surfing så effektivt som muligt - men skal du redigere billeder, redigere film, spille 3D spil eller lave større beregninger, går den hurtigt i knæ.

Heldigvis lever mange bærbare uden den slags ambitioner, og da processoren samtidig er billig, er der fortsat mange computere baseret på Atom-processoren.

De sidste par år har Atom-maskinerne dog fået alvorligt konkurrence af Intels i3 processor, som nok er dyrere og en smule mere strømslugende, men også væsentligt kraftigere. Men måske betyder Windows 8, at netbooken er tilbage - nu med touch og bedre tastatur? 

Du skal købe Windows 8 pc med Intel Atom fordi:

Vil du have en let Windows 8 tablet/bærbar-computer, som samtidig er til at betale, er der ingen vej uden om en Intel Atom-baseret model.

Med Atom-platformen får du en batterilevetid, som er flere timere længere end de dyrere maskiner med Intel Core i3, i5 eller i7 på næste side. 

Der er nogle spændende modeller med aftageligt tastatur og 15-19 timers batterilevetid imellem dem, der indtil videre er på markedet.

Selv om du nok ikke skal køre Photoshop eller videoredigering kan du med den strømbesparende Atom-processor køre alle de normale programmer, du kender fra din pc. 

Du skal ikke købe en Windows 8 computer med Intel Atom fordi: 

Selv om maskinerne benytter det billige Atom-chipset, har de fleste af dem fået et nøk opad. Bortset fra Acer W510 skal du betale mere end 5.000 kroner for en maskine med en begrænset processor. Det virker lidt pebret, selv om du får en touchskærm med.

Intel Atom-processoren tillader dig nok at installere de programmer du kender, men kræver de lidt regnekraft, får den fingernegls-store processor hurtigt sved på panden, og hastigheden går i bund. 

Vi mener: 
Skal du ikke bruge din Windows 8 hybrid-maskine til andet end tekstbehandling, mail og surfing, er Atom-maskinen det billigste ægteskab mellem en tablet og en normal computer. 

Hastigheden kunne nok være bedre med en kraftigere processor, men til gengæld ville det koste timer på batterilevetiden - og så ryger ideen ved en lille let maskine.  

Fordi Intel Atom tillader producenten at installere en fuld udgave af Windows 8, er du heller ikke begrænset i typen af programmer, du vil installere.

Alt i alt er priserne lige høje nok, men de skal nok komme ned i månederne efter lanceringen - og så bliver de Atom-baserede Windows 8 hybridcomputere en af de mest attraktive adgange til Windows 8-universet. Kort sagt: Det oplagte valg for den knap så krævende bruger.

Windows 8 med Intel i3, i5 og i7 processor

De fleste computere kører i dag på processorer og chipset fra Intel, både stationære og bærbare computere. 

Processorerne er enten den strømbesparende og billige i3, den kraftigere mellemprocessor i5, som vi normalt anbefaler, og så topmodellen i7, der kan have op til 4 kerner. 

For at gøre det lidt mere forvirrende er der forskel på de i-processorer, som leveres til stationære og bærbare computere - og der er desuden særlige strømbesparende modeller af specielt i5 processoren, som bruges til de populære ultrabooks. 

Selv om processoren er strømbesparende, betyder det dog ikke, at den ikke kan give sig fuldt ud. Se bare vores test af fem fede ultrabooks her.

For de kraftigste hybridcomputeres vedkommende er den strømbesparende udgave af i5 processoren også den mest udbredte, med muligheden for at bruge 2-3.000 kroner.

Det er der en grund til, for skal du for alvor bruge din mobile enhed til andet end surf og lidt tekstbehandling, skal du op i i5-klassen. Desværre ser det ud til at gå ud over batterilevetiden - ret dramatisk endda.

Du skal købe Windows 8 pc med en Intel 3, i5 eller i7 fordi: 

Touchvenligt design og alt det der er meget rart, men når det kommer til stykket, har du købt din computer for at bruge den til noget - hvis ikke ender den blot som den 2. eller 3. enhed og bliver kun anvendt i specielle situationer. Så skal du ikke gå ned på udstyr i forhold til en billigere almindelig bærbar, så skal der en i5 processor i. 

Med den bedre processor følger også en højere pris - og så putter producenterne pludseligt rigtigt hardware i. Det betyder, at skærmene får en moderne opløsning på 1.920 x 1.080, og diskene vokser til 128 gb eller mere. Så slipper du for at se på en gnidret skærm, der har næsten somme opløsning som en 7" Google Nexus, og fedte rundt med hukommelseskort, fordi din Atom-maskine kun har 32 gb disk. 

Du skal ikke købe en Windows 8 computer med Intel i3, i5 eller i7 fordi: 

Batterilevetiden. Selv om Intel har arbejdet med strømbesparende versioner af deres Core i-serie i flere år, er det gået langsomt med at reducere strømforbruget. Og den højere opløsning på skærmen hjælper heller ikke, men suger ekstra på batteriet. Så de fleste af de i-baserede hybridcomputere har halvdelen af batterilevetiden af en iPad eller de ARM- eller Atom-baserede modeller.  

De er dyre. Man kan sagtens argumentere for, at Surface Pro og de andre skal koste 9.000, 10.000 eller 12.000 kroner på grund af deres stærke hardware - men til den pris kan du få en rigtig, rigtig god ultrabook. Det koster dig måske nok touch-skærmen, men hvor vigtig er den i forhold til et suverænt tastatur? Det skal du gøre op med dig selv, før du betaler en merpris på 2.000-3.000 kroner for at kunne lege fuldt ud med Windows 8. 

Vi mener: 
Er prisen knap så relevant, og vil du udnytte Windows 8 fuldt ud med både touch-apps og de kendte programmer, er der ingen vej uden om en hybridcomputer baseret på Intel i3, i5 eller i7. Specielt hvis den skal være din primære computer til arbejde eller studie.    

Her får du adgang til hele det kæmpestore univers af kendte gennemprøvede Windowsprogrammer, mulighed for at lege med touch i sofaen og en maskine der skiller sig ud rent designmæssigt. 

Batterilevetiden er et minus, men den er ikke meget værre end mange andre bærbare, der sælges i dag - og det er et kendt kompromis mellem kraft og batterilevetid, som vi kommer til at leve med en del år endnu.

Er du mest turist i Windows 8-land, eller skal computeren være din pc nummer to eller tre, ville en noget billigere (og langsommere) Atom-baseret model nok kunne gøre det.

Komplet overblik: Alle modeller

Som rosinen i pølseenden har vi samlet overblikket over alle de Windows 8-hybridmaskiner, vi har kunnet finde her midt i december 2012. 

Der er ingen tvivl om, at der er både flotte og spændende modeller imellem, men også at priserne for specielt Pro-maskinerne med Intel i3, i5 og i7 er noget højere end tilsvarende computere med Windows 8 uden touchskærm.

Er du i øvrigt ikke  helt overbevist om, at Windows 8 er noget for dig, er der viden og hjælp at hente i vores to gode artikler her: 

Sådan tilpasser du Windows 8 efter din egen smag

Test: Windows 7 mod Windows 8. Se vores resultater fra den helt aktuelle test




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere