Læs også:
Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?
Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet
Windows-æraen er slut: Her er it-afdelingens fremtid
Mobilitet har i en række år stået højt på dagsordenen. 2013 bliver ingen undtagelse - erhvervslivets fokus på mobile løsninger fortsætter derimod med uformindsket styrke.
I analysehuset IDC's 2013-forudsigelser er mobile enheder atter den primære drivkraft for vækst på it-markedet.
Investeringerne i smartphones og tablets vil blive øget med 20 procent i det kommende år og stå for 57 procent af it-industriens samlede vækst.
På Gartners liste over de 10 vigtigste it-trends for it-cheferne i det kommende år, er "kampen mellem de mobile enheder" nummer et på listen, efterfulgt af apps og HTML5.
Og det er slet ikke så underligt, at mobile løsninger fortsætter med at være så centralt et investeringsområde for it-chefer og virksomheder.
Det mener Per Andersen, principal consultant hos Capgemini, der arbejder med rådgiving om og udvikling og implementering af mobile løsninger.
"Man er nødt til at følge med device-udviklingen, og den går kun én vej. Det er et afgørende konkurrence-parameter i dag," siger han til Computerworld.
Her er de store mobil-temaer i 2013
Han vurderer, at hele diskussionen om, hvilke platforme, der kommer til at vinde kampen om kunderne, også vil fylde meget i 2013.
Lige nu er Microsoft det store spørgsmål, mens Android og iOS allerede er veletablerede på markedet.
"Det vil fortsat være en diskussion, fordi man laver native apps til de forskellige platforme, og fordi man skal understøtte alle de her forskellige devices," siger Per Andersen.
Det andet store tema bliver mobile device management.
"Det fortsætter med fuld styrke som et af hovedpunkterne på agendaen."
"Når man nu i stigende grad begynder at lave virksomhedsspecifikke apps, hvordan får man det så rullet ud og serviceret, og hvordan styrer man sikkerheden omkring det?" lyder de typiske problemstillinger ifølge Per Andersen.
"Der begynder at være nogle værktøjer i markedet, som gør, at man kan gøre det ret professionelt."
Han vurderer, at diskussionen om, hvorvidt man som it-afdeling skal understøtte en eller flere mobile platforme, grundlæggende er død. I stedet er fokus nu på, hvordan man understøtter flere platforme bedst muligt.
Fokus på apps og data-integration
Læs også:
Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?
Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet
Windows-æraen er slut: Her er it-afdelingens fremtid
Capgemini forventer også, at mange it-chefer og it-afdelinger i det kommende år vil komme til at forholde sig til, hvordan man får skabt data-integration og back-end-integration for de forskellige apps.
"Ligeså snart du kommer lidt videre end til bare at pushe noget information ud til kunder eller medarbejdere, ligeså snart du vil have en dialog og interaktion, så vil du gerne have dine data integreret ind i back-end-systemet," siger Per Andersen.
Et eksempel kan være en sælger, der sidder ude hos en kunde og trækker oplysninger om kunden fra back-end-systemerne, men også gerne skal kunne opdatere ordrer og lægge ordrer ind i systemet.
Et andet eksempel:
"Det kan være en medarbejder, der vedligeholder vindmøller, og som via en app skal levere informationer tilbage til back-end-systemerne om status for vindmøllen - er der noget, der skal repareres?"
"Det kan også være en end user-app, hvor kunden gerne skal kunne foretage nogle transaktioner. For eksempel at opdatere sin adresse."
HTML5 eller apps?
Gartner vurderer på sin top 10-liste, at udfordringerne med at udvikle løsninger til de mobile enheder vil komme til at fylde meget i det kommende år.
"I de næste par år vil der ikke være et enkelt værktøj, der vil være optimalt til alle typer af mobil-applikationer, så forvent at skulle anvende adskillige," skriver Gartner.
Konkret fremhæves blandt andet native apps, hybrid—løsninger og HTML 5 som muligheder.
Gartner mener ikke, at skiftet fra platforms-apps til HTML 5-løsninger vil ske hen over natten. De rene apps vil ikke forsvinde, fordi de tilbyder de bedste brugeroplevelser og mest avancerede funktioner, lyder det fra analysefirmaet.
Samme analyse finder man hos Per Andersen fra Capgemini.
"Der er flere måder, man kan bruge HTML5 på. Det er stadig i sin vorden, og der vil også være noget fremdrift på det i 2013, men det vil hele tiden være en afvejning mellem funktionalitet, hvor sexet din app skal være og omkostningerne ved at udvikle og vedligeholde til mange forskellige platforme."
"Vi ser i de projekter, vi laver, at der stadig er mange, der ser på native udvikling, fordi der er begrænsninger ved HTML5," forklarer han.
"Men der er ikke ét svar på det spørgsmål."
Hvad med business casen?
Læs også:
Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?
Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet
Windows-æraen er slut: Her er it-afdelingens fremtid
Mens de fleste er enige om, at der ligger et stort potentiale i at udnytte de mobile teknologier i erhvervsøjemed, så er mange it-afdelinger i dag underlagt stadig strammere budgetter.
Derfor kan det godt være en udfordring, når der ikke nødvendigvis findes en krystalklar business case på de mobile investeringer.
"Den kan godt være svær at se og regne på, specielt når man kommer væk fra den mere marketing-orienterede mobilitet, hvor man gør det for at tiltrække eller fastholde kunder," forklarer Per Andersen fra Capgemini.
"Ligeså snart man kommer over i produktivitet og ny funktionalitet, som man ikke havde før, så bliver det sværere at regne på business casen."
Dette bliver hot i 2013
Dermed ikke sagt, at business casen ikke er der - for mobile satsninger er en grundlæggende nødvendigheder for virksomheder i fremtiden, hvis man spørger Per Andersen.
"For en del virksomheder hedder business casen, at man kan vælge at gøre det her, eller man kan vælge at dø - ligesom med social media. Business casen kan være, at du lever om fem år."
Han vurderer samtidig, at mange virksomheder netop af den grund nu går fra mobile eksperimenter til en mere grundlæggende styring og strategi på området.
"Der kommer en øget grad af kompleksitet. Der sker noget med mobile device management, med multi-platform og med apps omkring både sikkerhed og integration."
"Den type problemstillinger gør, at det bliver lidt mere kompleks, og derfor tror vi, at mobil-strategi og mobil-governance vil blive et væsentlig hottere emne i 2013," forklarer Per Andersen.
Læs også:
Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?