Artikel top billede

Fik du det hele med? De største globale it-nyheder i 2012

Her har du årets globale tophistorier på it-området.

Windows 8

Computerworld News Service: Store forandringer vil i enhver branche involvere konflikt. Udviklingen på it-området udspillede sig ikke kun i markedet men også ved domstolene, på fabrikkerne og på nettet. Få her en oversigt over de 10 største globale it-nyheder i 2012 udvalgt af redaktørerne fra IDG News Service.

æraen

Microsoft lancerede endeligt sidst i oktober sin nye version af styresystemet Windows og indsatsen har aldrig været højere for selskabet, der har domineret markedet for den personlige computer i tre årtier.

Selskabets position som en dominerende kraft fremover afhænger af succesen af Windows 8 til pc'er, Windows RT til tablets og Windows Phone 8 til smartphones.

Der sælges i dag flere mobile enheder end traditionelle pc'er, så Microsoft har brug for et stærkt fodfæste inden for smartphones og tablets.

Windows 8 er designet til berøringsskærme og RT-udgaven er skabt til at køre på apparater, der er bygget på ARM-processorer, som i mobile enheder bruges i langt højere grad end processorer fra Intel.

For at vise Windows RT fra sin bedste side foretog Microsoft samtidig med lanceringen et risikabelt spring ud i det ekstremt konkurrenceprægede marked for mobil hardware med sin tablet, Surface.

De første anmeldelser af det nye styresystem har været blandede, men Microsoft er også ved at forberede en ny version af Office samt server-software, der vil blive lanceret i tredje kvartal 2013.

Ved denne tid næste år vil vi have en bedre idé om softwaregigantens position i æraen efter pc'en.

Hewlett-Packard

Bliver tabet på grund af Autonomys regnskabsfusk HP's endeligt?

I november chokerede Hewlett-Packard sine investorer ved at meddele et tab på cirka 29 milliarder kroner, på grund af hvad selskabet kaldte alvorlige regnskabsmæssige uregelmæssigheder hos Autonomy, forud for at HP opkøbte den britiske softwarevirksomhed for omkring 60 milliarder kroner i 2011.

HP skød skylden på Autonomy tidligere ledelse. Autonomys iltre stifter, Mike Lynch, var dog hurtig til at svare igen.

Denne hændelse er den sidste i en række fejltrin og dramaer i bestyrelseslokalet hos HP heriblandt et forsøg på at udvikle en familie af smartphones og tablets, som dog blev opgivet igen, samt en plan under den kortvarige ledelse af tidligere topchef Leo Apotheker om at afhænde pc-forretningen.

Efter Meg Whitman tog over som topchef valgte HP at beholde pc-forretningen. Whitman har understreget, at selskabet nu genererer et godt cashflow.

Lenovo vandt dog i år titlen som verdens største pc-producent og flere analytikere er begyndt at overveje, om det alligevel ville give mening at bryde HP op i mindre virksomheder.

Apple

Apples patentsejr over Samsung: Patentkrigen fortsætter
Apple blev ved en jury-afgørelse ved en domstol i Californien tilkendt en milliard dollar (5,74 milliarder kroner i dagens kurs) i en kompleks patentretssag med Samsung angående smartphones og tablets.

Sagen involverede et modsøgsmål, adskillige produkter og datterselskaber, men resultatet blev, at juryen afgjorde, at produkter fra koreanske Samsung og to af dets datterselskaber i USA krænkede Apples patenter.

Samsung appellerer og selskaberne ligger også i krig ved domstole andre steder i verden.

Der vil sandsynligvis opstå andre lignende sager, da smartphones og tablets er de bedst sælgende produkter op it-området og der er ufatteligt mange penge på spil.

Også Microsoft og Motorola - som nu er datterselskab af Google - kæmper om patenter inden for trådløs teknologi og videokodning.

Facebook

Facebooks kiksede børsintroduktion

Med cirka en milliard brugere havde Facebook vind i sejlene, da selskabet fastsatte udbudsprisen til 38 dollar per aktie (221,35 kroner i daværende kurs).

Børsnoteringen skete midt i maj og sidst på måneden var aktien nede på 155 kroner, hvilket er cirka samme pris som i dag.

Der var mange grunde til, at børsnoteringen kiksede:

Først og fremmest kan Facebooks beslutning at lade intet mindre end seks investeringsbanker gennemføre børsintroduktionen have fået de individuelle bankfolk til at opføre sig mindre ansvarligt.

Det betød, at de hævede udbudsprisen langt over, hvad selskabets nettoresultat kunne bære.

En analytiker fra Morgan Stanley brød muligvis loven ved i dagene op til børsintroduktionen kun at oplyse sin prognose for Facebooks omsætning til sine største klienter, hvilket kan have fået nogle af disse investorer til at bakke ud.

Herudover skabte fejl i Nasdaqs it-system forsinkelser på selve dagen for børsnoteringen, hvilket førte til en hel del forvirring.

Desuden afslørede granskningen af selskabets finansielle forhold problemer med dets strategi på mobilområdet, som Facebook er nødt til at løse for at få succes på længere sigt.

Foxconn

Foxconn-optøjerne: Problemer på samlefabrikken
En søndag i september deltog godt 2.000 arbejdere i optøjer ved en Foxconn-fabrik i den kinesiske by Taiyuan, hvor blandt andet Apples iPhone 5 blev samlet.

Angiveligt var optøjerne resultatet af et slagsmål mellem samlebåndsarbejdere og vagter, der var kommet ud af kontrol.

Balladen sendte 40 personer på hospitalet og blev et symbol på den uro og de dårlige arbejdsforhold ved Foxconn, som også samler it-produkter for Sony, Microsoft og Nintendo.

Der har været adskillige selvmord ved Foxconns fabrikker.

Apple er blevet mødt med kritik efter rapporter om farlige arbejdsforhold hos selskabets leverandører heriblandt Foxconn.

En senere undersøgelse på bestilling af Apple gennemført af Fair Labor Association konkluderede, at selvom forholdene var ved at blive bedre, så arbejdede Foxconns arbejdere ofte mere end 60 timer om igen, blev ikke altid retfærdigt kompenseret for overarbejde og var stadig udsat for kritisable arbejdsforhold angående sundhed og sikkerhed.

Indtil arbejdsforholdene hos de asiatiske samlefabrikker kan tåle dagens lys vil dette problem fortsat forfølge de store it-producenter.

Google

Er Google alligevel ond? EU undersøger konkurrenceforvridning

Næsten to år efter de første klager mod Google blev indgivet, offentliggjorde EU's konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, i maj, at Europa-Kommissionen har konkluderet, at Google kan anses for at have misbrugt sin markedsdominans.

Google er blevet beskyldt for at have misbrugt sin søgningstjeneste til at pege brugerne i retning af selskabets egne tjenester og samtidig mindske synligheden af konkurrerende tjenester.

Almunia gav Google "nogle uger" til at rette op, men sagen er her i starten af december endnu ikke afgjort, hvilket antyder, at der er en vis villighed til at indgå forlig.

Der foregår en lignende sag i USA, hvor Federal Trade Commission midt i 2011 indledte en undersøgelse af Google angående krænkelse af konkurrencelovene.

Selv om der i oktober var forlydender om, at Federal Trade Commission snart ville komme med en udmelding, så foreligger der indtil videre ingen formelle anklager.

Stuxnet

Stuxnet og Flame: Malware skabt af nationalstater
I de sidste dage i maj offentliggjorde sikkerhedseksperter, at de havde opdaget et ekstremt komplekst og stort stykke skadeligt software, der i mindst to år havde været brugt til elektronisk spionage mod mål i Iran og andre lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Denne malware, der fik navnet Flame, havde en komponent tilfælles med den skadelige software Stuxnet, der gik målrettet efter industrielle kontrolsystemer, og som saboterede atomcentrifuger i Iran.

Flames programkode var meget større end Stuxnets og sikkerhedseksperterne kom frem til, at de to stykker malware var udviklet af en eller flere nationalstater, mest sandsynligt USA og Israel.

I juni offentliggjorde New York Times en artikel om, at USA's præsident, Barack Obama, havde givet ordre til, at Stuxnet-angrebet skulle fortsætte, selvom malwaren var sluppet ud på internettet og blevet opdaget, så det kunne skade Irans atomprogram så meget som muligt.

Det Hvide Hus afviste at kommentere, men der kan ikke være tvivl om, at malware længe har været brugt geopolitisk.

Sopa og Pipa

Revolution på nettet: Protester sætter stopper for SOPA og PIPA
18. januar gik over 10.000 websteder frivilligt i sort i protest mod de amerikanske lovforslag Stop Online Piracy Act og Protect IP Act.

Dette var kulminationen af en decideret folkebevægelse, der var opstået i protest mod disse lovforslag.

Det var også det første oprør på nettet, der på en omfattende og direkte måde påvirkede lovgivningen i USA.

Inden for få dage droppede politikerne lovforslagene.

I Repræsentanternes Hus udsatte repræsentant Lamar Smith, der er Republikaner fra Texas, og som introducerede SOPA, det videre arbejde med lovforslaget på ubestemt tid.

En afstemning om PIPA blev udsat og tilslutningen i Kongressen forsvandt.

Der var visse forskelle på de to lovforslag, men de ville begge gøre det muligt for USA's justitsministerium at indhente dommerkendelser til at kræve af amerikanske annonceringsnetværk og betalingsudbydere, at de stoppede med at gøre forretning med udenlandske websteder, der anklagedes for at krænke USA's ophavsretslove.

Der er ifølge lovforslagenes støtter stadig brug for værktøjer til at bekæmpe international piratkopiering, så kampen fortsætter.

Oracle

Oracle taber til Google i sagen om Java-API'er

I maj kendte en dommer i USA, at Java-API'er i Android ikke er beskyttede af USA's ophavsretslove.

Dermed tabte Oracle sin sag mod Google. Java var kommet på Oracles hænder i kraft af selskabets opkøb af Sun Microsystems.

Kendelsen betyder, at programmører frit kan skrive kode, der implementerer Java-API-funktioner, så længe koden i implementeringen er original.

Flere programmører havde givet udtryk for den bekymring, at hvis sagen faldt ud til Oracles fordel, så ville det skabe præcedens for, at software-API'er kunne beskyttes af ophavsret, hvilket ville gøre det meget mere vanskeligt at udvikle indbyrdes kompatible applikationer og fragmentere markedet.

Oracle appellerede kendelsen og tabte endnu en stor retssag i august, da en dommer i Californien kendte, at selskabet skal blive ved med at portere sin software til Hewlett-Packards platform med Itanium-processorer.

Næste skridt i den sag bliver en juryretssag til næste år, hvor det skal afgøres, om Oracle har brudt sin kontrakt med HP, og hvor stor en erstatning Oracle i det tilfælde skal betale.

AMD

AMD skaber ARM-server: Den nye platform er en trussel mod Intel

Med sin offentliggørelse sidst i oktober om, at selskabet vil licensere et 64-bit processordesign af ARM og begynde at sælge serverprocessorer baseret på denne arkitektur i 2014, forsøgte Advanced Micro Devices at opnå adskillige ting:

Ved ikke længere kun at arbejde med x86-arkitekturen håber AMD at puste nyt liv i sin haltende serverforretning og igen komme til at udgøre en trussel mod den gigantiske konkurrent Intel.

AMD vil producere en ny linje af energieffektive system-on-chip Opteron-processorer til webservere med stor belastning. AMD kom i 2003 godt fra start med sin introduktion forud for Intel af de første 64-bit processorer i x86-arkitekturen og sigter nu igen ambitiøst.

Offentliggørelsen skete dog kun to uger efter, AMD meddelte, at selskabets omsætning i regnskabsårets tredje kvartal faldt 25 procent i forhold til samme periode året før til 7,29 milliarder kroner, hvilket resulterede i et tab på 901 millioner kroner.

AMD har svært brug for en succes.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere