Artikel top billede

Nu skal Mac-computere igen fremstilles i USA

Apple henter nu en del af sin Mac-produktion tilbage til USA.

Apple-chef Tim Cook har nu bekræftet, at en del af Mac-produktionen skal flyttes tilbage til USA. Det skal ske i løbet af 2013. Apple investerer omkring 570 millioner kroner for at kunne producere Mac'er i sit hjemland igen.

"Vi har arbejdet på det i lang tid, og vi er meget tæt på nu. Det vil ske i 2013. Det gør os meget stolte. Vi kunne have gjort det hurtigere, hvis vi blot havde ønsket at samle produkterne her, men det er bredere, fordi vi ønskede at gøre noget mere vidtgående," siger Tim Cook til Bloomberg.

Han tilføjer, at Apple ikke vil fremstille Mac-computere på sine egne fabrikker i USA - i øjeblikket sker produktionen hos Foxconn i Kina - men det er Apple, der betaler for at få fabrikkerne til USA.

Samtidig fremhæver Cook, at mange Apple-komponenter allerede bliver fremstillet i USA og så sendt til Kina, hvor de færdige produkter bliver samlet.  

Det gælder blandt andet A5 og A6 processoren til iPhone og iPad, som produceres i Texas, mens glasset bliver fremstillet i Kentucky. Både Intel, IBM og Globalfoundries har også chip-fabrikker i USA.

Den største del af produktionen skal dog fortsat finde sted i udlandet, fortæller Cook, og han vil ikke afsløre, hvilke Apple-produkter der skal fremstilles i hjemlandet fra næste år.

Tim Cook hævder, at det er problemer med uddannelses-systemet i USA og ikke lønningerne, som er den vigtigste årsag til, at fabrikker rykker til udlandet.

Samtidig antyder han forsigtigt, at Apple kommer med sit eget tv.

"Når jeg går ind i min stue og tænder for fjernsynet, føles det, som om jeg rejser 20-30 år tilbage i tiden. Vi har meget intens interesse i dette område, men jeg kan ikke sige mere," lyder hans kommentar i et interview med NBC.

Nu flytter fabrikkerne tilbage

Apple er ikke de første, der flytter produktionen tilbage til USA. Google kom tidligere i år med sit mediecenter Nexus Q, som bar det lille skilt "Made in USA". I en tid, da al vores elektronik kommer fra Fjernøsten, hvor produktionen flytter rundt til de steder, hvor lønnen er lavest, har Google valgt at placere sin hardware-produktion i hjemlandet.

Flere store virksomheder har valgt at flytte deres produktion tilbage til USA. Det gælder blandt andet General Electric og Caterpillar.

En del af forklaringen ligger i de stigende lønninger og transport-omkostninger i Kina, hvor selv Foxconn nu er begyndt at flytte sin produktion væk fra kysten og længere ind i landet for at finde billigere arbejdskraft.

Desuden er der problemer med tyveri af intellektuel ejendom i Kina og mistanke om statsspionage - den kinesiske netværksgigant Huawei er blevet udelukket fra statskontrakter i USA og Australien.

I maj hævdede to forskere, at Kina havde indbygget en hemmelig bagdør i en chip, som blandt andet bruges til militært udstyr. Kina mistænkes for at stå bag mange af de sidste års hacker-angreb - som et indbrud hos Lockheed Martin i USA sidste år - selv om det ikke kan bevises.

Men det er næppe Kina-frygten, der har fået Google til at vælge en fabrik blot 15 minutter fra selskabets hovedkvarter, det berømte Googleplex, i Silicon Valley. Det har også den klare fordel, at udviklerne hurtigt kan smutte ned på fabrikken og tjekke produktionen, mens en tur til Kina kræver en længere flyrejse.

En rapport fra Boston Consulting Group anslår, at en tredjedel af de helt store amerikanske virksomheder overvejer at flytte produktionen tilbage til USA. Det kan skabe to-tre millioner nye job.

Men det er også muligt, at en stor del af produktionen bliver automatiseret med robotter. I fremtidens mennesketomme fabrikker er der kun brug for ganske få mennesker til at overvåge robotterne, og så betyder det ikke så meget, om fabrikken ligger i Kina, Europa eller USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere