BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

Sådan finder du den bedste touchskærm til Windows 8

Udvalget af berøringsfølsomme skærme er endnu ikke så stort, men her kan du læse om de vigtigste egenskaber ved denne kategori af skærme, der giver dig den fulde Windows 8-oplevelse.

Sådan finder du den bedste touchskærm til Windows 8

Windows 8 kræver ikke nødvendigvis en berøringsfølsom skærm, men når du først har prøvet at bruge en skærm, der understøtter alle de moderne touch-funktioner, vil du opdage, at Microsofts nye styresystem på den måde tilbyder en helt anden og mere tiltalende oplevelse.

Det faktum udgør en problemstilling for brugere af stationære pc'er, der lige har opgraderet til Windows 8.

Skal man beholde sin almindelige skærm eller købe en med touch? Hvilke egenskaber ved en touchskærm til skrivebordet er vigtige? Og understøtter de overhovedet de samme topmoderne berøringsfunktioner som nye ultrabooks med touch, hybrid-bærbare og tablets?

Læs videre for at få svar på disse spørgsmål, der er afgørende for, om du skal opgradere eller ej.

Windows 8 er gået touch-amok

Windows 8 understøtter berøring som ingen tidligere versioner af Windows.

På den nye startskærm og i flere apps i Windows Store vil man kunne bruge en lang række berøringsbevægelser, hvoraf mange involverer fuld 10-punkt multiberøring. Det vil sige, at skærmen vil genkende input fra alle 10 fingre samtidig.
 
På Windows 8 fungerer berøringsfunktionerne meget bedre end på Windows 7. Visse nye enheder med Windows 8 inkluderer trykfølsomme stylus-penne, der gør det let at tegne eller male digitalt med forudsigelig præcision.

Mange brugere af traditionelle stationære pc'er synes måske, at det er unødvendigt med berøringsfunktionalitet i Windows 8. Og det er det da sikkert også, hvis man hovedsageligt arbejder i traditionelle skrivebordsprogrammer som Microsoft Office og Adobe Photoshop.

Men i takt med at man begynder at bruge flere af de nye apps fra Windows Store, kan man tage sig selv i at sidde og række ud for at sætte fingeren på skærmen, fordi de er designet til at blive brugt med berøring. Derfor kan man, som tiden går, komme til at mangle en skærm, der understøtter berøring.

Den gode nyhed er, at der er adskillige multiberøringsskærme på vej i handlen, som fuldt ud understøtter Windows 8. Det eneste, du skal gøre, er at vælge den, der bedst passer til dit behov og budget.

Der sælges allerede Windows 8-certificerede skærme

I skrivende stund er Windows 8 knap en måned gammel, så berøringsskærme til skrivebordet er stadig en meget umoden produktkategori. Af samme grund er de aktuelle modeller ret dyre i forhold til almindelige skærme.

Acer T232HL på 23 tommer koster i Danmark i omegnen af 4.000 kroner, mens prisen for Acer T272HL på 27 tommer ligger på omkring 5.000 kroner. Acer benytter en ekstremt enkel stander, der grundlæggende blot er et stykke bøjet metal, men den ser godt ud.

Dell S2340T koster 5.199 kroner - det er dyrt for en skærm på 23 tommer med 1080p-opløsning - men den inkluderer en virkelig praktisk holder, der gør, at skærmen kan lægges helt ned, samt ekstra USB 3.0-porte, et webkamera og en dobbeltmikrofon. Skærmene fra både Acer og Dell bruger IPS-paneler, som giver god billedkvalitet.

LG har annonceret skærmen ET83 Touch 10, men der er endnu ingen oplysninger om pris eller på hvilke markeder, den kommer i handel.

Det vigtigste, når man køber ny skærm, er billedkvaliteten. Forsøg altid at finde en skærm med den bedst mulige billedkvalitet inden for dit budget. Det er til at håndtere, hvis skærmen står på en dårligt designet fod, eller hvis portene er placeret dårligt. Men du kommer til at stirre på selve skærmen dag ud og dag ind, så derfor er billedkvaliteten det forkerte sted at gå på kompromis.

Heldigvis ser alle aktuelle berøringsskærme ud til at benytte komponenter af høj kvalitet. De fleste bruger IPS-paneler, som giver en stor visningsvinkel og god farvegengivelse.

Du finder endnu ingen berøringsskærme til skrivebordet med højere opløsning end 1920 gange 1080 pixel (såkaldt fuld HD). Selv berøringsskærme på 27 tommer er begrænset til 1080p. Heldigvis er billedet på mange berøringsskærme fremragende i denne opløsning.

Berøring med fem eller 10 punkter

Microsofts certificerings-krav til Windows 8-enheder er rimeligt strenge.

For at blive Windows 8-certificeret skal en skærm kunne reagere på fem samtidige berøringspunkter. Det udelukker for eksempel berøringsteknologier, der er baseret på sidemonterede infrarøde sensorer, da de har svært ved at opfange en berøring, hvis den ene finger spærrer for den anden.

De fleste aktuelle berøringsskærme implementerer løsninger baseret på 10-punkts kapacitive sensorer, i stil med hvad der bruges i smartphones og tablets.

Disse sensorer er dyre, hvilket er med til at give de forholdsvist høje priser på de aktuelle Windows 8-certificerede berøringsskærme til skrivebordet.

Microsoft har også fastsat rimelig strenge retningslinjer for, hvordan siderne af rammen uden om selve skærmen skal være.

Flere Windows 8-bevægelser indebærer, at man stryger indad fra kanten af skærmen, hvilket stiller visse krav til skærmens design.

På alle Windows 8-certificerede berøringsskærme, jeg har set, er der en tynd glasoverflade, der går ud i ét fra LCD-panelet til rammen uden om. Det er også typisk i denne glasoverflade, de kapacitive berøringssensorer er indlejret.

Et yderligere vigtigt krav har at gøre med, hvordan berøringsgrænsefladen kommunikerer med systemets hardware.

Microsoft har fastsat, at berøringsgrænsefladen skal tilkobles enten via USB eller I2C-bussen. Da I2C (også kaldet Inter IC) er en direkte forbindelse mellem integrerede kredsløb, hvilket ikke er muligt ved tilslutning af en ekstern skærm, er USB i praksis den eneste mulige løsning.

Derfor har du brug for at have en ledig USB-port.

Jeg har testet Acer T232HL. Den er i handlen og inkluderer en USB 3.0-port og et USB 3.0-kabel. Det lader dog ikke til at spille nogen rolle, om den tilsluttes via USB 3.0 eller USB 2.0. Berøringsfunktionerne fungerer under alle omstændigheder upåklageligt.

I stedet for en ny skærm

Andre krav i certificerings-dokumentet omhandler ting, som ikke findes i producenternes produktbeskrivelser, og som man derfor ikke kan tage højde for i forbindelse med en sammenligning, når man evaluerer produkter forud for et køb.

Men hvis skærmen er Windows 8-certificeret, så understøtter den disse funktioner.

Især to af dem er alligevel værd at fremhæve:

For det første skal en skærms firmware kunne opgraderes af brugeren. Jeg havde engang en ældre almindelig skærm med et firmware-problem og den eneste løsning var at sende den tilbage til producenten. Det er en stor fordel, at brugerne selv kan opgradere firmwaren.

For det andet skal skærmens berørings-digitizer overholde HID-standarden (human interface device), der er en standard for USB-tilsluttede inputenheder. Enheder, der overholder HID-standarden, kræver ingen separat driver, så skærmens berøringsfunktionalitet vil fungere, så snart man har sat USB-kablet i.

Herudover har Microsoft fastsat certificeringskrav angående for eksempel berørings-forsinkelse. Den eneste teknologi, der i dag opfylder alle kravene er kapacitiv berøring.

Andre teknologier heriblandt infrarøde sensorer virker lovende, men ingen producenter har endnu sendt en Windows 8-certificeret skærm på markedet, der bruger andet end kapacitive sensorer.

Forbindelser og ergonomi

Ud over USB skal skærmen selvfølgelig også sluttes til pc'ens skærmport. De fleste aktuelle modeller har DVI eller VGA men de inkluderer typisk også en HDMI-port. Visse modeller såsom Dell S2340T på 23 tommer inkluderer en DisplayPort.

Der sker også for tiden spændende ting med hensyn til standere og ergonomi.

Acer T232HL står på en enkel, buet fod, der er forbundet med en fjedermekanisme, der gør det muligt at vippe skærmen alt efter behov.

Dell S2340T inkluderer dog en imponerende og praktisk stander, der gør, at skærmen let kan vinkles og endda lægges helt fladt. USB 3.0-portene sidder på foden og er her lette at komme til. Denne skærm har også indbygget webkamera og en god mikrofon, hvilket gør det lettere at sluge dens forholdsvis høje pris.

Hvordan med anvendelsen af flere samtidige skærme?

Man får sandsynligvis ikke brug for at have tilsluttet flere berøringsskærme samtidig, da de fleste Windows 8-berøringer vil ske i apps og på startskærmen, der altid kun vises på en enkelt skærm.

Man kan selvfølgelig også bruge berøring i skrivebordsmiljøet i Windows 8 men hovedsageligt kun til den grundlæggende navigation.

Jeg har allerede nævnt, at der er knaphed på berøringsskærme med høj opløsning. Det er dog ikke fordi, at der er noget i vejen for at integrere multiberøring i skærme med høj opløsning. Dell sælger i forvejen en alt-i-en-pc på 27 tommer - XPS One - med en skærmopløsning på 2560 gange 1440 pixel.

Om fremtidige berøringsskærme vil gå i samme retning, afgøres vel hovedsageligt af efterspørgslen hos forbrugerne og af hvor meget, de er villige til at betale.

Prisen for paneler på 27 tommer med en opløsning på 2560 gange 1440 pixel er begyndt at falde, så der er en chance for, at der allerede tidligt i 2013 dukker berøringsskærme op med høj opløsning.

I stedet for en ny skærm

Hvis du i forvejen har investeret stort i en skærm af høj kvalitet, så kan du alligevel få gavn af den nye berøringsgrænseflade. Microsoft og Logitech tilbyder for eksempel en produktlinje af mus med berøringsfunktionalitet.

Måske endnu mere brugbart er Logitechs trådløse berørings-pegefelt til skrivebord, T650, som fuldt ud understøtter Windows 8-bevægelser.

Som desktop-bruger skal du endnu ikke smide musen i skraldespanden, men T650 er bestemt en interessant sekundær input-enhed.

Konklusion

Efter at have talt med adskillige skærmproducenter kan jeg oplyse, at kapacitive berøringssensorer føjer cirka 600 kroner til en skærms pris.

Det vil dog sandsynligvis falde, som tiden går. Indtil videre må du dog punge lidt mere ud, hvis du gerne vil have den fulde Windows 8-oplevelse med berøring og hele pivtøjet.

Men vær advaret: Når du først har fået smag for disse nye berøringsbevægelser, får du svært ved at nøjes med den gamle mus.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere