Smartphones.
Det er blevet it-jægernes nye våben mod habit-banditterne, når Forensic IT skal fælde svindlere i alle afskygninger.
Hos KPMG´s enhed for it-efterforskning, KPMG Forensic Technology Services, oplyser senior manager Kasper Carøe, at den øgede it-mobilitet spiller ind på, hvad efterforskerne kigger på.
"For nogle år siden spillede telefonen ikke så stor en rolle, hvor vi måske ledte efter nogle sms'er og lignende. Det er helt anderledes i dag," fortæller han.
I det hele taget følger Forensic IT - eller it-efterforskning om man vil - med den teknologiske udvikling. Så når eksempelvis sociale medier vinder frem, så ses der naturligvis også på det.
It spiller altid en rolle
En anden altoverskyggende trend, er i følge Kasper Carøe, at Forensic IT i modsætning til tidligere er et "must" i al efterforskning.
"Tidligere pillede vi blå mapper ned fra hylder under undersøgelser. Det gør vi stadig, men nu er det mere reglen end undtagelsen, at vi har Forensic IT med," forklarer han.
Kasper Carøe forklarer, at forensic-folk kigger på et hav af ting for at fælde svindlere eller snydere.
Typisk er tilgangen, at se på mistanken og derudfra tjekke it-spor, der kan be - eller afkræfte udsagn eller lignende i en sag.
"Eksempelvis hvis en person siger, at han aldrig har set et notat eller lignende. Men at det kan påvises via it-spor, så kan det være med til at bygge en sag op," forklarer han.
Men der er sjældent tale om, at KPMG´s afdeling ligefrem støvsuger al data i en virksomhed og derudfra mere eller mindre blindt gennemgår data.
"Dertil er datamængderne alt for store," siger Kasper Carøe.
KPMG Forensic Technology Services er ligeså lukket som alle andre lignende forensic-afdelinger, hvor diskretion vogtes over, som var det det rene guld.
Dog vil Kasper Carøe gerne oplyse, at afdelingen har specialudviklet software og hardware, som det bruger som faste redskaber i deres arbejde.
Det hjælper blandt andet med at finde lige præcis de informationer og it-spor frem, som der skal bruges i de konkrete sager.