Læs også:
Forbund: Saxo Bank overtrådte regler ved fyringer
Så er der navne på: Så mange it-ansatte fyret i Saxo Bank
Finansforbundet, som repræsenterer de mere end 90 it-folk som Saxo Bank i sidste uge fyrede med øjeblikkelig virkning, tager nu et skridt nærmere at trække Saxo Bank for Arbejdsretten.
Det sker fordi Saxo Bank på et såkaldt organisationsmøde i fredags ikke kom fagforbundets kritik i møde, efter at Saxo Bank ifølge Finansforbundet overtrådte reglerne i forbindelse med sidste uges fyringer.
Mødet var parteres mulighed for at løse tvisten i mindelighed ved forlig uden for det arbejdsretslige regi.
Ingen undskyldning fra Saxo Bank
Men efter mere end fire timers møde i fredags stod det ifølge Kent Petersen klart, at parterne aldrig ville blive enige.
Derfor gik Saxo Bank og Finansforbundet uenige hver til sit.
Og det får nu konsekvenser for Saxo Bank, fortæller han.
Kamp til stregen
Nu begynder den proces, som formanden tidligere har kaldt "kamp til stregen" og som trækker Saxo Bank i retten for brud på reglerne.
"Der er slet ikke nogen tvivl om vores fortolkning af den tekst. Derfor må jeg stille mig uforstående overfor, at Finanssektorens arbejdsgiverforening ikke kan læse teksten i bogen," siger Kent Petersen.
Han fortæller, at Finansforbundets raseri bunder i at Saxo Bank har fyret hundreder af ansatte for at kunne generere et endnu større afkast til deres ejere, som han mener, "ikke ligefrem lider nogen nød."
"Vi synes i den grad at man svigter sit ansvar for medarbejderne," siger Kent Petersen.
Vil forsvare retten til at forhandle
Men sagen er ifølge Kent Petersen principiel, fordi den handler om en af hjørnestenene i det arbejdsretlige system, nemlig fagforbundenes ret til at forhandle på medlemmernes vegne, siger han.
"Grundkernen i den danske model er jo at du kan have tillid til, at parterne efterlever de aftaler der er indgået. Og derfor er vi nødt til at råbe op," siger Kent Petersen.
Saxo Bank sendte et brev
Striden mellem parterne handler om, at Saxo Bank har undladt at inddrage Finansforbundet i forhandlingerne om fyringerne af hundreder af deres medlemmer, men i stedet har forhandlet med det lokale samarbejdsudvalg.
Finansforbundet har som noget unikt ingen tillidsrepræsentanter hos Saxo Bank, og derfor dikterer fagforbundets overenskomst, at Saxo Bank skal forhandle med forbundet i mangel af tillidsfolk.
Men det er Saxo Bank uenig i.
Banken har henvist til, at den har orienteret forbundet om, at fyringerne fandt sted.
"Det er rigtigt at der er sendt et brev om, at fyringerne skal i gang. Men det er jo altså ikke nok," siger Kent Petersen.
Han peger på, at overenskomsten meget klart beskriver, hvad der skal drøftes, og hvad der kan forhandles lokalt.
"Det er altså vores ret at forhandle afbødeforanstaltninger, når man fyrer vores medlemmer," siger han.
Direkte i Arbejdsretten
Problemet er, at Saxo Bank i stedet har forhandlet med et samarbejdsudvalg, som ikke nødvendigvis rummer medlemmer af Finansforbundet.
"Hvis de er så nagelfaste i deres tolkning, så er der kun en vej. Og det er direkte i Arbejdsretten," siger Kent Petersen.
Han vurderer, at der kan gå en måneds tid før parterne mødes i retten. Inden det sker, mødes parterne på organisationsniveau repræsenteret af henholdsvis FTF og Finanssektorens arbejdsgiverforening ved et såkaldt fællesmøde.
"Det her drejer sig om, hvorvidt det er Finansforbundets ret at forhandle. Og det er bestemt ikke noget vi ser mildt på," siger Kent Petersen.
Han har ikke mange forhåbninger til, at Saxo Bank vil ændre mening på fællesmødet.
Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Saxo Bank, som tidligere har afvist at kommentere sagen.
Banken og har henvist til Finanssektorens arbejdsgiverforbund, hvor direktør Steen A. Rasmussen har afvist kritikken fra Finansforbundet og kaldt den "udtale mod bedre vidende."
"Eller også er det korttidshukommelsen, der har svigtet," har han sagt.