Artikel top billede

Forlag: eReolen er plaget af piratkopiering

Den digitale bibliotekstjeneste er plaget af piratkopiering. Det skyldes, at det er alt for let at bryde bøgernes DRM-beskyttelse.

Når du henter en bog på bibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen, er bogen piratbeskyttet med DRM-teknologi. 

Men den beskyttelse er relativt let at bryde, hvilket ifølge forlagsbranchen har ført til, at piratkopier af bøgerne er blevet spredt på pirattjenester. 

Og ifølge forlagsbranchen er det i dag muligt at downloade datapakker fyldt med bøger, der stammer fra eReolen, på diverse fildelingstjenester.  

"Vi har konstateret, at alle de titler, der er blevet lagt op på eReolen, også efterfølgende er blevet fundet på forskellige fildelingstjenester," siger Christine Bødtcher-Hansen, der er formand for Forlæggerforeningen i Danmark.

Hurtigt at finde pirat-opskrift

DRM er en forkortelse for Digital Right Management, og teknologien er udviklet for at forhindre piratkopiering af ophavsretsbeskyttet materiale som bøger, musik og film.

Men med en hurtig Google-søgning er det lynhurtigt at finde en opskrift på at fjerne DRM-beskyttelsen.

Det er også årsagen til, at eReolen fra 1. februar forlader DRM-løsningen og går over til en webbaseret streamingløsning, hvor bøgerne skal læses direkte i browseren på din enhed.

EReolens aftale med Forlæggerforeningen, der sikrede eReolens brugere adgang til bøger fra de største danske forlag, udløb den 1. november.

Forhandlingerne om en forlængelse af aftalen brød sammen på grund af uenigheder om forretningsmodellen.

Men Forlæggerforeningen afviser, at den forholdsvis lette adgang til piratkopiering har spillet en afgørende rolle i forhandlingerne.

Streaming ændrer intet

Derfor øger eReolens nye streamingløsning heller ikke sandsynligheden for, at de store forlag og de danske biblioteker når til enighed om en ny løsning for eReolen.

Forlæggerforeningen oplyser, at den allerede fra starten var bekendt med risikoen for piratkopiering, og at det derfor heller ikke vil være afgørende for, om der bliver indgået en ny aftale.

"Når indhold bliver digitaliseret, opstår der som regel også piratkopiering. Det er desværre efterhånden et grundvilkår," siger Christine Bødtcher-Hansen.

Forlag: Pirateri indgik i overvejelserne
Lindhardt & Ringhof er et af de forlag, der har forladt eReolen per 1. november.

Her mener forretningsudviklingsdirektør Cliff Hansen, at pirateri er et reelt problem, men han understreger ligeledes, at pirat-problematikken ikke var afgørende for, at forlaget forlod eReolen. 

"Det indgik naturligvis på en eller anden led i de samlede overvejelser. Men det er den forretningsmodel, der bærer eReolen, som er afgørende for, at vi ikke længere er en del af eReolen," siger han.

Men han mener dog, at eReolen bevæger sig i den rigtige retning ved at forlade DRM-beskyttelsen. 

"Det er væsentligt sværere at rippe en streamingtjeneste, end det er at bryde en DRM-beskyttelse. Derfor er der ingen tvivl om, at fremtidige tilbud om udlån af ebøger bør rette sig mod at være streaming-tilbud fremfor fil-download, " siger han.

Bo Fristed, projektleder for eReolen og ansat ved Århus Bibliotek, erkender, at der har været konstateret piratkopiering af indhold fra eReolen, og han har tidligere slået fast, at det er en problemstilling, som bibliotekerne tager meget alvorligt. 

Læs også:

Til næste år skal du streame dine ebøger på eReolen  

Biblioteker: eReolen er ikke død




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere