Den prisvindende danske forfatter Peter Øvig Knudsen har med bøgerne "Hippie 1 og 2" afdækket en vigtig periode af den danske kultur, hippiebevægelsen.
Men på trods af sit lange, grundige arbejde vil Apple ikke forhandle bøgerne. Der er nemlig fotografier af udækkede bryster, barnenumser og kropsåbninger i bogen. Og det er for hård kost for Apple.
Apples har oplyst, at ingen af bøgerne kan sælges i iBookstore, så længe de indeholder de 47 billeder - primært fra Thy-lejren i 1970 - hvor kvinder, mænd og børn render rundt, som Gud skabte dem.
Den danske forfatter og forlaget Hippieselskabet har opgivet at overbevise den amerikanske gigant om, at billederne ikke skal censureres, fordi de er en del af en "seriøs, historisk-dokumentarisk bog". En argumentation som er prellet af på Apple.
I stedet har forfatteren - som en tydelig protest - genindsendt bøgerne til godkendelse med redigerede fotografier, hvor alle blottede kønsdele og seksuelle motiver er skjult bag billeder af store røde ... æbler. Se billederne på Hippienu.dk.
Efter at den nyåbnede iBookstore i foråret afviste at forhandle Hippie 1, har Peter Øvig og Hippieselskabet, som udgiver de digitale udgaver af bøgerne, i flere måneder forsøgt at komme i dialog med Apple, men forgæves. Redigeringen vinder ingen grafiske priser, men trods det kluntede udseende har det nu fået Apple til at acceptere bøgerne og fotografierne, så den også kan købes hos Apple.
Det er dansk kulturarv
Den tvungne censur af bogen har fået Peter Øvig Knudsen til at sende et åbent brev til kulturminister Uffe Elbæk, der kan læses i et blog-indlæg på bogens hjemmeside.
"Fjorten af de censurerede billeder er reportage-fotografier fra Thylejren i sommeren 1970, taget af Gregers Nielsen, måske sin generations største dokumentarfotograf. Femten af billederne er gengivelser af værker, skabt af Bjørn Nørgaard, der er blandt landets mest anerkendte billedkunstnere. Alle billederne har tidligere været offentliggjort i bøger, film og på kunstudstillinger. Vi taler altså om en censurtrussel mod en væsentlig del af den danske kulturarv," skriver Peter Øvig Knudsen.
Forfatteren frygter, at Apple vil få den samme store markedsandel for e-bøger, som firmaet fik med salg af digital musik. Hvis det sker, kan dansk kulturarv på længere sigt blive dikteret af et stort amerikansk foretagende.
"...de unge generationer, som er født digitale, risikerer kun at møde et amerikansk eller udenlandsk censureret billede af den danske kulturarv. Jeg er ikke politiker og har ikke færdige løsninger, men du og regeringen må hurtigst muligt sikre rammerne for et frit og åbent kulturudvalg for digitale læsere og andre kulturinteresserede i Danmark," skriver Øvig og undlader heller ikke at påpege det paradoksale i, at Apples afdøde grundlægger, Steve Jobs, selv var påvirket og inspireret af hippiekulturen.
Hvis man vil have en ucensureret udgave af Hippie-bøgerne, så forhandles de også digitalt af danske boghandlere. Fx Saxo.com og Riidr.
LÆS OGSÅ:
Apple stopper dansk kussekalender
Leveret af Riidr e-bøger | Mere om 'Hippie 2 - Den sidste sommer (prøve)' som e-bog